Σε νέα φάση, την κρισιμότερη για τις δεσμευτικές προσφορές που θα κατατεθούν, έχει περάσει η διαδικασία για το Ultra Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και ανταγωνιστικό διάλογο.
Την επόμενη εβδομάδα οι 9 ενδιαφερόμενοι – Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom, Wind και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα – θα έχουν στη διάθεσή τους το Σχέδιο Σύμβασης και ένα χρονικό περιθώριο 15 ημερών (που μπορεί να μεγαλώσει) για το μελετήσουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη του έργου με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να θεωρεί εφικτό οι δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν εντός του 2020 ώστε αρχές του 2021 να έχουν οριστεί οι ανάδοχοι.
Με βάση το Σχέδιο Σύμβασης και τα τεχνικά παραρτήματα που την συνοδεύουν τα στελέχη των 9 ενδιαφερόμενων θα αποφασίσουν για το αν τελικά θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά και ταυτόχρονα θα οριστικοποιηθούν τυχόν συμφωνίες για μεταξύ τους συνεργασία ή και με τρίτους φορείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο μικροσκόπιο των 9 φορέων βρίσκεται η βιωσιμότητα του UFBB, αν με άλλα λόγια θα έχει απόδοση ικανή, μεταξύ άλλων, για να εξασφαλίσει τον αναγκαίο τραπεζικό δανεισμό. Στελέχη που ασχολούνται με το έργο επισημαίνουν τον σκεπτικισμό τους καθώς όπως αναφέρουν τα ρίσκα που χρειάζεται να συνυπολογιστούν είναι αρκετά, όπως το μέγεθος της ζήτησης κατά τη λειτουργεία του έργου και οι πιθανές ανταγωνιστές τεχνολογίες που δύναται να αναπτυχθούν.
Επίσης, σύμφωνα με ορισμένους θα έπρεπε ο χρόνος κατά τον οποίο τα δίκτυα θα παραμείνουν σε εκμετάλλευση από τους αναδόχους να ήταν μεγαλύτερος, προκειμένου, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «η άσκηση να βγαίνει». Ακόμη, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα στα στρατόπεδα των ενδιαφερόμενων η εκτίμηση είναι ότι η διαδικασία θα φθάσει στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών αρχές του 2021.