Από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν εμπορικά οι υπηρεσίες 5G τον Απρίλιο του 2019, οι κορυφαίοι πάροχοι στις ανεπτυγμένες αγορές τηλεπικοινωνιών, προωθούν όλο και περισσότερο την υλοποίηση και υιοθέτηση των δικτύων 5G σε μεγάλη κλίμακα. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2020, 93 δίκτυα 5G έχουν τεθεί σε εμπορική λειτουργία σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε Ευρώπη, Ανατολική Ασία & Ωκεανία, Μέση Ανατολή και Αμερική.
Υπό την καθοδήγηση του Σχεδίου Δράσης 5G, τα ευρωπαϊκά κράτη έδειξαν ξεκάθαρα τη φιλοδοξία τους να περάσουν μπροστά στην παγκόσμια κούρσα εμπορικής εκμετάλλευσης του 5G, με τις Elisa, Telia, Swisscom, Sunrise, Vodafone, TIM, και EE, να είναι ανάμεσα στους πρώτους παρόχους στον κόσμο που διαθέτουν υπηρεσίες κινητής 5G. Μέχρι το τέλος του 2020, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται να έχουν εμπορικές υπηρεσίες 5G, κάνοντας έτσι την Ευρώπη να φιλοξενεί περίπου τις μισές ενεργές υποδομές 5G.
Η Ανατολική Ασία & Ωκεανία οδηγεί την ανάπτυξη των συνδέσεων κινητής 5G. Τον Μάιο του 2020, οι συνολικές συνδέσεις 5G στην Κίνα και στην Κορέα ξεπέρασαν τα 30 εκατ. και 6,8 εκατ., αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη μελέτη Market Outlook της Counterpoint, οι παγκόσμιες συνδέσεις 5G θα αυξηθούν σημαντικά, πάνω από 1,7 δισ. μέσα σε πέντε χρόνια από την αρχική διάθεση. Μόνο η Κίνα προβλέπεται ότι θα αποτελέσει περίπου το 47% των συνολικών συνδέσεων μέχρι το τέλος του 2023.
Μέχρι τότε, η διείσδυση του 5G (το ποσοστιαίο μερίδιο των συνολικών συνδέσεων κινητής) στην Αμερική, τον Καναδά και την Κίνα, θα ξεπεράσει το 50%. Κάθε υπο-αγορά στην Ευρώπη θα πετύχει ανισόρροπη ανάπτυξη, με τη διείσδυση του 5G να φτάνει κατά μέσο όρο το 26%. Η Ινδία, ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphones, κάνει ακόμα τη μετάβαση στο 4G, αν και η Reliance Jio, με πάνω από 400 εκατ. συνδρομητές, αναμένεται να οδηγήσει την ανάπτυξη του 5G στη χώρα, και να διαθέσει εμπορικές υπηρεσίες το 2021. Παρ’όλα αυτά, υιοθέτηση του 5G πιθανότατα θα περιοριστεί στις ομάδες υψηλότερων εισοδημάτων, οδηγώντας σε σχετικά μικρή μερίδα συνδέσεων 5G μέχρι το 2023.
Οπότε το 5G θα ξεπεράσει το 4G όσον αφορά την υλοποίηση δικτύων και την ανάπτυξη συνδέσεων, στη διάρκεια κάθε αρχικής περιόδου διάθεσης. Το 5G ωφελείται επίσης από ένα ισχυρότερο οικοσύστημα. Οι προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παίζουν καίριο ρόλο στην επιτάχυνση διαδικασιών για το 5G. Στις Huawei και Ericsson ανατέθηκαν τα περισσότερα εμπορικά συμβόλαια 5G, ενώ η Nokia έχει μείνει λίγο πίσω. Όμως προσθέτοντας ανοικτά interfaces στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της, η Nokia φιλοδοξεί να αποκτήσει ηγετική θέση στο ανοικτό οικοσύστημα RAN. Η ZTE βρίσκεται ακόμα στην τέταρτη θέση, με συμβόλαια κυρίως από Ασία Ειρηνικό, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ενώ η Samsung αποτελεί ήδη καίριο συνεργάτη εξοπλισμού 5G για παρόχους στη Νότια Κορέα και στην Αμερική.
Παρά την επιβράδυνση της κατασκευής δικτύων 5G σε αγορές που επλήγησαν βαρέως από την πανδημία του COVID-19, κυρίως λόγω περιορισμών στις εργασίες κατασκευής, στην προμήθεια εξοπλισμού και υλικών, όπως επίσης λόγω αναβολής δημοπρασιών για το φάσμα 5G και διαδικασιών προτυποποίησης, η φόρα ανάπτυξης του 5G είναι απίθανο να διακοπεί.
Η πανδημία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας. Καθώς τώρα πια περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, η κίνηση δεδομένων στα δίκτυα των παρόχων έχει αυξηθεί αισθητά κατά τη διάρκεια του lockdown. Εξ άλλου, η πρόσφατη τάση προς το social distancing ενθαρρύνει τους παίκτες της αγοράς να εκμεταλλεύονται νέες ευκαιρίες, όπως απομακρυσμένα meetings. Αυτή τη στιγμή, η πανδημία είναι περισσότερο πιθανό να επιταχύνει την ανάπτυξη του 5G στην προβλεπόμενη περίοδο.
Πηγή : Counterpoint Research