Ένα διαφορετικό σκηνικό διαμορφώνεται στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, (και όχι μόνον), οι οποίες πωλούνται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους σε τρίτες εταιρείες, επενδυτικά κεφάλαια, με αποτιμήσεις οι οποίες εδώ στην Ελλάδα ενίοτε ξαφνιάζουν.
Ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί μια νέα αγορά. Το δέλεαρ για τους αγοραστές είναι το σταθερό εισόδημα που προσφέρουν αυτές οι υποδομές (στην περίπτωση των τηλεπικοινωνιών, μέχρι στιγμής, μιλάμε για την παθητική υποδομή των κεραιοσυστημάτων) εξαιτίας της …στενής σχέσης που συνεχίζουν να έχουν με τους παρόχους. Προφανώς, καμιά τηλεπικοινωνιακή εταιρεία δεν θα ρίσκαρε να χαλάσει τη σχέση της με την εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της την υποδομή στην οποία βασίζεται η λειτουργία της.
Η τελευταία συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες είναι χαρακτηριστική. Η Telecom Italia (TIM) ανακοίνωσε την πώληση μεριδίων της στην Inwit, εταιρεία την οποία έχει ιδρύσει σε συνεργασία με την Vodafone Ιταλίας, με «προίκα» περίπου 22.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, η ΤΙΜ σύστησε μια νέα εταιρεία συμμετοχών (ιδιοκτησία της κατά 100%) στην οποία μεταβιβάζει το 30,2% των μετοχών της Inwit. Το 49% της εταιρείας αυτής συμμετοχών πωλείται στη γαλλική εταιρεία Ardian, και παράλληλα η ΤΙΜ πουλάει και το 3% της Inwit στην Canson Capital Partners. Από τις συναλλαγές αυτές η ΤΙΜ θα αποκομίσει 1,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκησή της η TIM θα έχει πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο της εταιρείας συμμετοχών μετά την ολοκλήρωση των συμφωνιών και θα συνεχίσει να ασκεί από κοινού έλεγχο επί της Inwit μαζί με τη Vodafone. Σημειώνεται ότι TIM και Vodafone με την ίδρυση της Inwit στα τέλη Μαρτίου, δημιούργησαν την μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεραιών της Ιταλίας. Στη συνέχεια πούλησαν το 8% της Inwit έναντι 800 εκατ. ευρώ.
Ακόμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου η ΤΙΜ βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία KKR για την πώληση μεριδίου 40% του ακραίου δικτύου της (χαλκού και ινών).
Τα παραπάνω παρακολουθούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από τα στελέχη της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς αφού πλέον είναι δεδομένο πως έχει διαμορφωθεί μια τάση που σύντομα θα έρθει και στην Ελλάδα.
Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την εξαγορά από τον όμιλο Vodafone του παθητικού εξοπλισμού των κεραιών κινητής τηλεφωνίας της Wind. Εφόσον υπάρξει συμφωνία η υποδομή αυτή της Wind, η αντίστοιχη της Vodafone Ελλάδος, όπως και άλλων εταιρειών του Vodafone Group στην Ευρώπη θα αποτελέσουν περιουσιακό στοιχείο της νέας εταιρείας που έχει ιδρύσει ο όμιλος Vodafone, με την ονομασία, TowerCo, η οποία θα εισαχθεί σε χρηματιστήριο ή τμήμα της θα πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή, εισφέροντας σημαντικά κεφάλαια στην μητρική της εταιρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διάθεση που κυριαρχεί μεταξύ των δύο πλευρών, Vodafone – Wind, είναι η συμφωνία να προχωρήσει αν και δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση η αποτίμηση της αξίας του εξοπλισμού που θα πουληθεί.