Σε τρεις φάσεις ανά δέκα ημέρες για να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου θα εκτυλιχθεί ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων. Κατά το πρώτο στάδιο εκδίδονται από χθες ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά γεννήσεως, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης, καλύπτοντας πλήρως τις περιορισμένες υπηρεσίες που παρέχει σήμερα ο «Ερμής». Στη δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο gov.gr η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης. Στην τρίτη φάση θα ενσωματωθούν στην e-πύλη το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.
Η δυνατότητα online έκδοσης των πράξεων η οποία ενεργοποιήθηκε σταδιακά από χθες μέσω της κεντρικής πύλης gov.gr, θα εξαλείψει την ανάγκη για 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις πολιτών σε Δημαρχεία και ΚΕΠ κάθε χρόνο. Παράλληλα, ενοποιούνται τα πιστοποιητικά που εκδίδουν δημοτικές υπηρεσίες και οι βεβαιώσεις που παρέχει η ηλεκτρονική πύλη «Ερμής», θέτοντας τέλος στην άτυπη διάκριση μεταξύ των δύο τύπων εγγράφων, η οποία προκαλούσε προβλήματα στους πολίτες.
Η απόφαση για μεταφορά δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων στο gov.gr σηματοδοτεί, σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών τη δημιουργία της ηλεκτρονικής θυρίδας του πολίτη, όπου θα αποθηκεύονται τα ψηφιακά πιστοποιητικά κάθε αιτούντα. Παράλληλα δρομολογείται η ψηφιοποίηση και άλλων εγγράφων, όπως οι άδειες γάμου (θρησκευτικού και πολιτικού) και βάπτισης, σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις. Το gov.gr ήδη προσφέρει περισσότερες από 530 υπηρεσίες, ανάμεσά τους τη δυνατότητα έκδοσης υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων.
Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν από τους υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη (Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και Τάκη Θεοδωρικάκο (Εσωτερικών) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τα δύο υπουργεία για τη συνεργασία τους και υπογράμμισε: «Νομίζω ότι αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι μέσα από αυτήν τη διυπουργική συνεργασία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί με την συνεχή συνεργασία του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου να βελτιώνει έμπρακτα την καθημερινότητα των πολιτών.»
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Θεοδωρικάκο «μόνο το κόστος για τα πιστοποιητικά που αφορούν την οικογενειακή κατάσταση είναι 1 εκατομμύριο ευρώ για το ελληνικό δημόσιο». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «σε περίπου 10 ημέρες θα παρουσιαστεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που ετοιμάζεται μέσω της διασύνδεσης των προξενείων όλου του κόσμου με το μητρώο των πολιτών, ώστε οι ομογενείς να μην ταλαιπωρούνται και να καταχωρούνται από το εξωτερικό τα βασικά γεγονότα ζωής τους που είναι μεταβολές ληξιαρχικών πράξεων».