Η πολυήμερη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΟΜΕ ΟΤΕ από 21/12/2019 μέχρι και 12/1/2020 έχει δημιουργήσει έντονα συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της Ομοσπονδίας των εργαζομένων.
Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών που προηγήθηκε, για να συζητηθεί η υπογραφή νέας Συλλογής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) σε αντικατάσταση της υφιστάμενης, που λήγει στις 30 Δεκεμβρίου 2019, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και στη συνέχεια η ΟΜΕ ΟΤΕ προχώρησε κατευθείαν σε ανακοίνωση πολυήμερης απεργίας αντί μιας 24ωρης ή 48ωρης, όπως συνηθίζεται.
Η διοίκηση του ΟΤΕ χαρακτήρισε την απεργία παράνομη και καταχρηστική γιατί, όπως επισημαίνει, έχει αδικαιολόγητα μεγάλη διάρκεια τριών ολόκληρων εβδομάδων και μάλιστα μέσα στις γιορτές, ενώ δεν προηγήθηκε πρόσκληση σε Δημόσιο Διάλογο πριν την κήρυξή της. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κάλεσε την εταιρεία σε διάλογο, έπειτα από την προκήρυξη της απεργίας. Η πρόσκληση αυτή χαρακτηρίζεται «προσχηματική» καθώς «η πρόσκληση σε διάλογο προηγείται της κήρυξης της απεργίας».
Από την πλευρά της Ομοσπονδίας ο πριν λίγες εβδομάδες εκλεγμένος πρόεδρός της, Δημήτρης Φούκας, επιρρίπτει την ευθύνη για τις κινητοποιήσεις στη διοίκηση του ΟΤΕ. Όπως υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου χθες «τη συζήτηση για τη νέα ΣΣΕ τορπίλισε η διοίκηση του ΟΤΕ». Και αυτό γιατί, όπως είπε, η διοίκηση έχει αποφασίσει να απολύσει τους 8 εργαζομένους στην υπηρεσία φύλαξης των εγκαταστάσεων που δεν έχουν δεχθεί να αποχωρήσουν με το πρόγραμμα εθελουσίας, όπως έπραξε η συντριπτική πλειοψηφία (οι 66 φύλακες από τους συνολικά 74). Σημειώνεται ότι οι ΣΣΕ στον ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια παράλληλα με τη μείωση των μισθών έχουν ρήτρα μη απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους.
Για το θέμα των 8 εργαζομένων η διοίκηση απαντά ότι υπήρξε ενημέρωση από τις αρχές του χρόνου, ενώ ελήφθη ειδική μέριμνα: Ενισχυμένο κίνητρο αποχώρησης που ισοδυναμούσε με καθαρούς μισθούς 4 έως 8 ετών – έως 270.000 ευρώ μικτά, εξασφάλιση εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες υπηρεσιών φύλαξης για τουλάχιστον 3 χρόνια και κάλυψη των εξόδων εκπαίδευσης για την απόκτηση άδειας security.
Είναι προφανές ότι η πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας στην ΟΜΕ ΟΤΕ έχει φέρει και αλλαγή στάσης της Ομοσπονδίας που ακόμα και την περίοδο της πώλησης της εταιρείας στην Deutsche Telekom δεν είχε προκηρύξει απεργία τόσων ημερών.
Εφόσον δεν επέλθει εκτόνωση, κάτι που πάντως δεν είναι ορατό, η στάση της ΟΜΕ ΟΤΕ θα δοκιμαστεί τις μέρες της απεργίας. Για να πετύχει τους στόχους της θα χρειασθεί να κινητοποιήσει αρκετούς εργαζομένους προκειμένου να κρατήσει βασικές υποδομές της εταιρείας κλειστές, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, όπως επισημαίνεται ακόμα και από συνδικαλιστές.