Έπειτα από σχετικά αιτήματα όλων των παρόχων (OTE, Vodafone, Wind και Forthnet) η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία για την εφαρμογή των οριζόμενων στο άρθρο 7 του Κεφαλαίου Β και στο Κεφάλαιο Γ του Εθνικού Κανονισμού Ανοικτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ), που σχετίζονται με την εκτίμηση και δημοσίευση των ταχυτήτων και άλλων παραμέτρων ποιότητας, για 12 μήνες (μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2020).
Στην εν λόγω απόφαση της ΕΕΤΤ επίσης ορίζεται ότι:
- Οι πάροχοι Forthnet, ΟΤΕ, Vodafone και Wind υποχρεούνται να αποστέλλουν μηνιαίες εκθέσεις προόδου στην ΕΕΤΤ, για κάθε μήνα, έως τις 5 του επομένου μηνός, όπου θα αναφέρουν τις ενέργειές τους για την υλοποίηση των διατάξεων του ΕΚΑΔ για τα σταθερά δίκτυα.
- Οι πάροχοι Forthnet, ΟΤΕ, Vodafone και Wind υποχρεούνται έως τις 5 Νοεμβρίου 2019 να θέσουν σε πιλοτική εφαρμογή τη μεθοδολογία εκτίμησης των ταχυτήτων για τα σταθερά δίκτυα σε τουλάχιστον μία γεωγραφική περιοχή (π.χ. όρια αστικού κέντρου, όρια ΤΚ, Δήμου) και να αναφέρουν τα αποτελέσματα στην ΕΕΤΤ, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων για την ακρίβεια τη μεθοδολογίας, έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019.
- Οι πάροχοι Cosmote, Vodafone και Wind υποχρεούνται, όσον αφορά τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών που διαθέτουν, να αποστείλουν στην ΕΕΤΤ μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2020 την πρότασή τους αναφορικά με τη μεθοδολογία εκτίμησης ταχυτήτων και να θέσουν σε πιλοτική εφαρμογή την ανωτέρω μεθοδολογία σε τουλάχιστον μία γεωγραφική περιοχή (π.χ. όρια ΤΚ, Δήμου) και να αναφέρουν τα αποτελέσματα στην ΕΕΤΤ έως τις 4 Μαΐου 2020, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές οδηγίες του BEREC αναφορικά με την παρουσίαση και την κλίμακα τιμών ταχυτήτων.
Η ΕΕΤΤ με την εν λόγω απόφασή της προσθέτει στο άρθρο 13 του ΕΚΑΔ και μια νέα παράγραφο (αριθ. 21) στην οποία ορίζεται ότι «για τη διεξαγωγή μετρήσεων επιβεβαίωσης του παραπόνου ή καταγγελίας ενός συνδρομητή σχετικά με την ταχύτητα, ο πάροχος είναι δυνατόν να ζητήσει την ενεργή συμμετοχή του συνδρομητή, καθώς και την επιβεβαίωση της θέσης του συνδρομητή (ιδίως στα κινητά δίκτυα). Η διεξαγωγή μετρήσεων από την πλευρά του συνδρομητή θα πρέπει να γίνεται μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που ο ίδιος ο πάροχος καθιστά διαθέσιμη χωρίς χρέωση στους συνδρομητές του για την επιβεβαίωση και τον έλεγχο των τιμών ταχυτήτων. Η διαδικασία θα πρέπει να είναι εύκολη και απλή και να μην απαιτείται η προμήθεια ειδικού εξοπλισμού από το χρήστη».