Την έκδοση 5ετούς ομολόγου μη ανακλητού για 2 έτη, ύψους 500 εκατ. ευρώ, επιδιώκει η διοίκηση της Wind, προκειμένου να ωφεληθεί από την θετική συγκυρία ώστε να μειώσει το κόστος δανεισμού της και να ενισχύσει την κεφαλαιουχική της δομή.
Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με το νέο ομόλογο θα αναχρηματοδοτήσει το υφιστάμενο, ύψους 275 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 10% και λήξη το 2021, ενώ το υπόλοιπο ποσό, 225 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για στις επενδύσεις της, μεταξύ άλλων, σε φάσμα 5G, με τη διοίκησή της να μην αποκλείει και τη συμμετοχή της σε πιθανές εξελίξεις που θα αφορούν την τύχη της Forthnet.
Οι παρουσιάσεις (roadshow) ξεκίνησαν χθες στο Λονδίνο και θα συνεχιστούν και σε Παρίσι και Άμστερνταμ. Κύριοι ανάδοχοι είναι η Goldman Sachs και η JP Morgan και συνδιοργανωτής η HSBC.
Να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα ο οίκος, Fitch, ανακοίνωσε ότι θέτει προσδοκώμενη αξιολόγηση «Β» στον πενταετή τίτλο 500 εκατ. που θα εκδώσει η Wind και επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της εταιρείας στο «Β» με σταθερό outlook. Η τελική αξιολόγηση θα επικυρωθεί μόλις ο οίκος λάβει τα τελικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που έχει ήδη λάβει.
Όπως επεσήμανε η Fitch οι βασικοί παράγοντες πίσω από την προσδοκώμενη αξιολόγηση του ομολόγου είναι μεταξύ άλλων η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, η ανταγωνιστική θέση της Wind και η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει.
Η συγκυρία στα ομόλογα διεθνώς, αλλά και στα ελληνικά, εταιρικά και κρατικά, συνηγορεί στην απόφαση της διοίκησης της Wind να προχωρήσει, ειδικά καθώς η εταιρεία έχει δανεισμό με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο. Προηγήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 η έκδοση 7ετούς ομολόγου του ΟΤΕ, ύψους 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 0,875% ετησίως, το χαμηλότερο που έχει εκδώσει ο Όμιλος ΟΤΕ μέχρι σήμερα και αυτό των ΕΛΠΕ, ύψους επίσης 500 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 2%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Wind για το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο, 4% ετησίως και διαμορφώθηκαν στα 128,6 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) αυξήθηκε 17,5% στα 34,2 εκατ. ευρώ. Κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο οι συνολικές επενδύσεις της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας ήταν 18,3 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων (14 εκατ.) που επενδύθηκαν στη διάρκεια της περιόδου ήταν σε υποδομές νέων τεχνολογιών. Η διοίκηση της Wind εκτιμά ότι το 2019 θα κλείσει με συνολικές επενδύσεις περίπου 90 εκατ. ευρώ.