Την «επιθετική εξαγορά της Forthnet από την ΕΡΤ» πρότεινε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη συζήτηση χθες της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν για το θέμα της πώλησης της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας οι 44 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, ο Νίκος Παππάς, πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ως πρώτος επερωτών βουλευτής, με ένα σκεπτικό χωρίς αρχή μέση και τέλος και επιχειρήματα αντιφατικά μεταξύ τους, έκανε λόγο για «μια διαδικασία, την οποία η κυβέρνηση παρακολουθεί ως απλός θεατής», χαρακτηρίζοντάς το «πρόκληση»!
Είπε τα παραπάνω όταν είναι γνωστό ότι η Forthnet πωλείται από τις πιστώτριες τράπεζες από το 2017. Υπήρξαν, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τις Vodafone – Wind και μετέπειτα με τον Θοδωρή Κυριακού, ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα. Οι πληροφορίες μιλούσαν και πάλι για σημαντικό κούρεμα των τραπεζικών υποχρεώσεων της προς πώληση εταιρείας. Γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε απλός θεατής; Εκτός, αν έκανε παρεμβάσεις στο παρασκήνιο…
Στη συνέχεια, ο κ. Παππάς ξεχνάει ότι είπε πως η κυβέρνηση είναι απλός θεατής και την κατηγορεί ότι θέλει να κάνει «κούρεμα των υποχρεώσεων συγκεκριμένων συμφερόντων», εννοώντας τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που δια μέσω της εταιρείας συμφερόντων του, της Alter Ego, έχει καταθέσει πρόταση για την εξαγορά της Forthnet.
Ακολούθως, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, συνέδεσε το θέμα της Forthnet με την Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Μήπως ο αποκεφαλισμός της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχε σχέση με αυτή την υπόθεση; Εμείς το λέμε καθαρά: πρέπει να εξεταστεί το θέμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην αφήνει τα τρένα να περνούν από μπροστά της».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε όλη διάρκεια της θητείας της έδειξε ότι δεν σέβεται καμιά ανεξάρτητη αρχή και αν δεν υπήρχε το ευρωπαϊκό δίκαιο θα τις είχε καταργήσει όλες. Και βεβαίως, ο κ. Παππάς δημαγωγεί λέγοντας ότι η «Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να εξετάσει το θέμα», όταν γνωρίζει πως αυτό έχει νόημα να γίνει αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία. Ζήτησε άραγε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (η οποία λαμβάνει και ρόλο Επιτροπής Ανταγωνισμού για την τηλεπικοινωνιακή αγορά) όταν ήταν αρμόδιος υπουργός να εξετάσει την εξαγορά της Forthnet από τις ανταγωνίστριές της, Vodafone – Wind, όταν οι τράπεζες ήταν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μαζί τους;
Το κορυφαίο όμως χθες από τον κ. Παππά (που το επανέλαβαν και άλλοι βουλευτές) ήταν η πρόταση εξαγοράς της Forthnet από την ΕΡΤ. Κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «επιθετική εξαγορά της Forthnet μέσω της ΕΡΤ» προτρέποντάς την να μην αφήσει να λιμνάζουν τα 200 εκατ. του αποθεματικού της.
Με άλλα λόγια ζήτησε με τα λεφτά του ελληνικού λαού (η ΕΡΤ είναι κρατική επιχείρηση και την πληρώνουμε όλοι) να αγοραστεί από τις τράπεζες, μια ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε ανταγωνιστικές αγορές, την τηλεπικοινωνιακή και του τηλεοπτικού περιεχομένου, η οποία έχει συνολικά χρέη (σε τράπεζες και προμηθευτές) που ξεπερνούν το μισό δισ. Δεν μας είπε μόνον ποιο θα είναι το τίμημα… Άραγε αυτή ήταν η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση;
Σημειώνεται ότι μέρος του Τύπου θεωρεί ότι με τη στάση του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ξεκάθαρα το μέρος των εκδοτικών συμφερόντων που αντιπαρατίθεται στον Βαγγέλη Μαρινάκη και ότι η επερώτηση στη Βουλή είναι μόνον η αρχή. Αν αυτό επιβεβαιωθεί πρώτο και κύριο θύμα θα είναι η Forthnet, καθώς δύσκολα οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση για την τύχη της.
Η απάντηση της κυβέρνησης
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, μεταξύ άλλων απάντησε ότι «πάγια θέση της κυβέρνησης είναι να μην εμπλέκεται στις εμπορικές συναλλαγές του ιδιωτικού τομέα… Αν και όταν συναφθεί οιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία, προφανώς θα τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα εξετάσουν τα έγγραφα και τα στοιχεία που θα τεθούν υπόψη τους, θα κρίνουν τη νομιμότητα της συναλλαγής και θα εκδώσουν το πόρισμα τους. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσταλεί κάποιο επίσημο έγγραφο στις αρμόδιες αρχές. Η κυβέρνηση σέβεται και εμπιστεύεται τις ανεξάρτητες αρχές και εννοείται ότι εκείνες θα ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, ανεπηρέαστα.»
Ο κ. Πέτσας απάντησε και στα όσα είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να προασπίσουν την πολιτική τους στην ΕΡΤ η οποία επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αποφάσιζε τη διάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών για τη μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων: «Μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ στην εξοικονόμηση των χρημάτων των φορολογουμένων, που επιτεύχθηκε με την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων μεταξύ της ΕΡΤ και της Super League 1», είπε και τόνισε ότι η ΕΡΤ, λίγο πριν τις εκλογές, προφανώς με την καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να σκορπίσει 63,2 εκατ. ευρώ, ποσό που το χαρακτήρισε «πέρα από κάθε λογική» και «εξωπραγματικό» για τα δεδομένα της ιδιωτικής τηλεοπτικής αγοράς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε τη Βουλή ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η ΕΡΤ υπέβαλε νέες μειωμένες προσφορές και δημιουργήθηκε το περιβάλλον να υποβληθούν στις ομάδες προτάσεις και από την ιδιωτική τηλεοπτική αγορά. «Έτσι αποδεσμεύτηκαν από τη δημόσια τηλεόραση Παναθηναϊκός και Άρης ενώ η διοίκηση της ΕΡΤ πέτυχε χαμηλότερο τίμημα με τις τέσσερις ΠΑΕ, (Ατρόμητο, Λαμία, Ξάνθη και Παναιτωλικό), με τις οποίες η ΕΡΤ είχε προσυμφωνήσει από πέρυσι να μεταδώσει τους αγώνες τους. Συνολικά η ΕΡΤ, για τη μετάδοση των αγώνων της Super League 1, για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, θα καταβάλει 8,9 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και του κόστους παραγωγής, αντί για 22 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά και αντί για 44 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε προεκλογικά η προηγούμενη κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Πέτσας.