Το μείζον ζήτημα της αδειοδότησης των κεραιών δεσπόζει μεταξύ των εκκρεμοτήτων που έχει να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές.
Σχέδιο νόμου που βελτιώνει το καθεστώς της αδειοδότησης έχει καταρτιστεί από τη γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών έπειτα από εκτεταμένη διαβούλευση και σε μια ιδανική κατάσταση ο επόμενος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από την αρχή, αλλά να κάνει χρήση της δουλειάς που έχει ήδη γίνει. Το πρόβλημα έχει επείγουσα διάσταση, έπειτα από την απόφαση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) να καλέσει σε ακροάσεις τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για περίπου 960 υφιστάμενα κεραιοσυστήματα, με εκκρεμότητες στην αδειοδότηση κάτι που μπορεί να καταλήξει σε καταλογισμό στους παρόχους νέων προστίμων δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Στις υπόλοιπες εκκρεμότητες του Ψηφιακής Πολιτικής περιλαμβάνεται η έκκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Comp) του έργου «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultra Fast Broadband (UFBB)», συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (870 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), για το οποίο ο ιδιωτικός τομέας (κυρίως οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες) καλείται να συνεισφέρει 400 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών θα αφορά 812.155 τηλεφωνικές συνδέσεις (περίπου 18% των συνολικών) και δυνητικά 2,5 εκατ. πολίτες. Ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί χωρίς την έγκριση του έργου από την ΕΕ και οι ενδιαφερόμενοι, αν δεν υπάρξει νέα παράταση, θα κληθούν να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους στις 26 Αυγούστου.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου θα κληθεί επίσης να αποφασίσει σύντομα για τις συχνότητες που θα διατεθούν για το 5G καθώς και για το είδος του διαγωνισμού που θα γίνει.