Έβρεξε επενδύσεις το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ). Δύο δορυφόροι, 4 δις. ευρώ για ευρυζωνικά δίκτυα και 315 εγκεκριμένα έργα ΤΠΕ, προϋπολογισμού άνω των 870 εκατ. ευρώ. Αν κάποιος διαβάσει το ενημερωτικό σημείωμα για τον απολογισμό του ΥΨΗΠΤΕ και δει και το βίντεο που το συνοδεύει, απλώς θα μεταφερθεί σε μια άλλη χώρα…
Μια άλλη χώρα που πρόσφατα εκτόξευσε 2 νέους δορυφόρους. Μόνο που αυτό το έπραξε μια αμιγώς ιδιωτική εταιρεία, η HellasSatη οποία ανήκει στην Arabsat(που δεν έχει σχέση προφανώς με ελληνικά συμφέροντα). Η Ελλάδα έχει βεβαίως ωφελήματα από τους δορυφόρους γιατί, εκχωρώντας τη χρήση της γεωστατικής τροχιάς που έχει κατοχυρώσει στην HellasSat, την διατηρεί και έχει το δικαίωμα χρήσης αναμεταδοτών. Αυτό που δεν είπε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, είναι αν έχει αξιοποιήσει η χώρα τους αναμεταδότες που έχει στη διάθεσή της και πως. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε.
Επενδύσεις 4 δις. ευρώ ως το 2022 λέει ο υπουργός. Το έργο ΣΔΙΤ, Ultra Fast Broadband, που έχει προκηρυχθεί είναι προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα θα πρέπει να συνεισφέρουν ιδιώτες. Μέχρι τα 4 δις. υπάρχει μια απόσταση, όπως και να το δει κανείς. Το νούμερο των 4 δις. το έχει αναφέρει πολλές φορές ο κ. Παππάς, χωρίς να εξηγεί τι συμπεριλαμβάνει. Πρόκειται για τη λογική, πες, πες και κάτι θα μείνει…Πιθανότατα συνυπολογίζει και τις επενδύσεις των παρόχων. Σε κάθε περίπτωση οι επενδύσεις αυτές δεν έγιναν, ΘΑ γίνουν, αλλά να προσθέσουμε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, έχουν τα επενδυτικά τους προγράμματα, ανεξαρτήτως του τι πράττει η εκάστοτε κυβέρνηση, διαφορετικά απλώς θα πάψουν να υπάρχουν (όσες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες σταμάτησαν να επενδύσουν είτε έκλεισαν είτε αγοράστηκαν και συγχωνεύτηκαν). Κατά τα άλλα το Ultra Fast Broadband έχει ακόμα πολύ δρόμο. Όσο για το Rural Broadband, το οποίο σε ένα τμήμα του δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, σχεδιάστηκε και ξεκίνησε πολύ πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση.
Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, («315 εγκεκριμένα έργα ΤΠΕ» λέει το υπουργείο), τα ελάχιστα έργα που υλοποιήθηκαν (η έγκριση μόνον δεν αρκεί προφανώς) έχει μείνει το ερώτημα γιατί εφόσον υπάρχουν κονδύλια ΕΣΠΑ το ΥΨΗΠΤΕ χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μειδιούν με νόημα όταν αναφέροντα στα Ψηφιακά…
Το ΥΨΗΠΤΕ επέλεξε να πολιτευτεί με συνθήματα και εκεί έμεινε. Αποσπασματικά και με τη συνδρομή ορισμένων στελεχών δράσεις, όπως π.χ. το Super Fast Broadband (επιδότηση ευρυζωνικής σύνδεσης) προχώρησαν. Αλλά μέχρι εκεί.
Ειδικά στα Ψηφιακά η τετραετία χάθηκε με την γενική γραμματεία να περιορίζεται σε αποσπασματικές κινήσεις περιορισμένης εμβέλειας και αποτελεσματικότητας.
Την ίδια στιγμή η προώθηση των ευρυζωνικών υποδομών στη χώρα, όπου σημειώνονται βήματα εξαιτίας των επενδύσεων των παρόχων, έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και χάθηκε πολύτιμός χρόνος.
Αυτό που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά ήταν η επίλυση του αδειοδοτικού στις κεραίες. Το σχέδιο νόμου γράφτηκε και όσοι το γνωρίζουν από την αγορά συμφωνούν ότι έχει γίνει ουσιαστική δουλειά. Ωστόσο, ο κ. Παππάς επέλεξε να το κρατήσει στο συρτάρι του, ακούγοντας τα στελέχη του κόμματός του που, μιλώντας στο κινητό τους, κατεβάζουν τις κεραίες, εξυπηρετώντας πελατειακές ανάγκες αντί να βοηθήσουν να εφαρμοστεί ένα θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει τους πολίτες και δεν εμποδίζει τις επενδύσεις.
Το θέμα με τις κεραίες θα σκάσει αμέσως μετά τις εκλογές, όταν η ΕΕΤΤ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τις εκατοντάδες ακροάσεις που έχει ξεκινήσει. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή, η 7ηΙουλίου θα φέρει νέα κυβέρνηση. Θα ξεκινήσει από την αρχή ή θα λάβει υπόψη της τη δουλειά που έχει γίνει για το σχέδιο νόμου για τις κεραίες; Θα συνεχίσει το ΣΔΙΤ Ultra Fast Broadband ως έχει; Υπομονή και θα δούμε…