IoT, Digital Transformation, Edge Computing, 5G… Φράσεις και αρκτικόλεξα που έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, αλλά εξακολουθούμε να αναζητούμε τους τρόπους με τους οποίους θα αλλάξουν τη ζωή μας. Στο ετήσιο ραντεβού που διοργανώνει η Lenovo για τα Μέσα και τους συνεργάτες της, το Lenovo Accelerate 2019, που φέτος διεξήχθη στο Ορλάντο των ΗΠΑ, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για όλα τα παραπάνω μέσα από τα «μάτια» των πρωτοπόρων της βιομηχανίας που καθημερινά καινοτομούν και διαμορφώνουν το μέλλον, μέσω νέων προϊόντων και υπηρεσιών, και φυσικά να σας τα μεταφέρουμε.
Μέσα στις δύο -και κάτι- ημέρες που διήρκεσε το event, στελέχη της Lenovo, όπως και άλλων παγκόσμιων κολοσσών του χώρου, παρουσίασαν νέες τεχνολογίες για ιδιώτες και επιχειρήσεις, εμβάθυναν στο πως η IT βιομηχανία μετασχηματίζεται με υψηλό ρυθμό, αποκάλυψαν περισσότερα για τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική τους, και απέδειξαν πως ήδη διανύουμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Παράλληλα, ο συνεδριακός χώρος του Walt Disney World, Dolphin Resort, «ξεχείλιζε» από showcases που περιλάμβαναν consumer, commercial και business προϊόντα και λύσεις, χάρη -και- σε συνεργασίες με κορυφαία ονόματα της βιομηχανίας, όπως Intel, Microsoft, AMD, TechData, SAP κ.ά.
Φυσικά είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με ανθρώπους της εταιρείας και να λάβουμε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να σκιαγραφήσουμε τις μελλοντικές εξελίξεις και να πάρουμε μία μικρή γεύση του τι μας επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία.
Στις παρουσιάσεις της πρώτης ημέρας, είδαμε από κοντά τις νέες λύσεις της Lenovo στις κατηγορίες των notebooks και των servers, οι οποίες απευθύνονται σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και σε ιδιώτες. Το νέο ThinkBook X1 Extreme Gen 2 αποτελεί τη νέα «ναυαρχίδα» της εταιρείας, όπως επίσης εξέλιξη του πρώτου Χ1 Extreme και μια από τις κορυφαίες λύσεις της αγοράς για τους ιδιαίτερα απαιτητικούς χρήστες, τόσο από πλευράς επιδόσεων και δυνατοτήτων, όσο και ανθεκτικότητας. Άλλωστε η Lenovo μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε συσκευές που πληρούν στρατιωτικά πρότυπα (MIL-SPEC) όσον αφορά στην αντοχή τους σε νερό, σκόνη, πτώσεις και ακραίες θερμοκρασίες, ενώ καλύπτει ακόμα και μέσω εγγύησης βλάβες που οφείλονται στους παραπάνω παράγοντες, σε λογικό βαθμό.
Παράλληλα γνωρίσαμε τη νέα οικογένεια προϊόντων ThinkBook που προστέθηκε στη γκάμα της Lenovo, και αποτελείται από τα ThinkBook 13s και 14s, δύο μοντέλα για επαγγελματίες, σχεδιασμένα με έμφαση στη φορητότητα, την επεξεργαστική ισχύ και τη συνδεσιμότητα, αλλά χωρίς να παραβλέπεται ο τομέας της ασφάλειας δεδομένων.
Την παράσταση, μοιραία, έκλεψε η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του foldable Thinkpad X1, του πρώτου αναδιπλούμενου υπολογιστή της αγοράς, όπως τον χαρακτηρίζει η Lenovo. Με αναδιπλούμενο panel 13,3 ιντσών της LG, μία ειδικά διαμορφωμένη έκδοση των Windows για να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του σχεδιασμού του, επεξεργαστή Intel, και βάρος κάτω από 900 γραμμάρια, η συσκευή αυτή δείχνει πολλά υποσχόμενη και σχεδιαζόταν τα τελευταία 2 χρόνια εντατικά από την εταιρεία, ενώ αναμένεται στην αγορά μέσα στο 2020.
Το ultra-compact ThinkCenter Nano (& Nano IoT) που χωράει στην παλάμη του ενός χεριού, ήταν ακόμα μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση, όντας ο μικρότερος ολοκληρωμένος υπολογιστής της αγοράς για desktop χρήση, με εντυπωσιακό hardware και δυνατότητες συνδεσιμότητας. Επιπλέον η προσπάθεια της Lenovo για τον σχεδιασμό ολοένα πιο compact λύσεων, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του ThinkSystem ES350 Edge, ενός server για ειδικές χρήσεις εντός επιχειρήσεων, ακόμα και στις πλέον ακραίες συνθήκες. Φυσικά δε θα μπορούσε να μη δοθεί η αντίστοιχη έμφαση στο IoT, το οποίο δείχνει ξεκάθαρα πως θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη του ψηφιακού μετασχηματισμού, τα επόμενα χρόνια. Η Lenovo συνεχίζει να επενδύει πόρους προς την κατεύθυνση αυτή, και το Edge Computing ήταν ένας από τους μεγάλους «πρωταγωνιστές» του συνεδρίου, καθώς αναφέρθηκε δεκάδες φορές στις παρουσιάσεις της εταιρείας.
Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας, παρακολουθήσαμε τα keynotes που είχαν ετοιμάσει η Lenovo και οι συνεργάτες της, χάρη στα οποία λάβαμε πολύτιμα insights για τη στρατηγική της, αλλά και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Ο CIO της Lenovo, Art Hu, ήταν αυτός που έκανε την αρχή, περιγράφοντας την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, καθώς αυτή σημείωσε ρεκόρ τζίρου το 2018 (ξεπέρασε τα $50 δισ.) και πλέον απολαμβάνει την εμπιστοσύνη καταναλωτών, συνεργατών και επενδυτών. Η εταιρεία όμως, παρά τη γιγάντωση των λειτουργιών της, δίνει έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη, σεβόμενη το περιβάλλον και τους περιορισμένους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο γενικότερος στόχος και το όραμα της Lenovo για τα επόμενα χρόνια, είναι να αποτελέσει τον ηγέτη στον τομέα του Intelligent Transformation, με την εταιρεία να βρίσκεται αισίως στη φάση «Transform 3.0», έχοντας αφήσει πίσω της δύο αντίστοιχες, επιτυχημένες περιόδους, όπως τόνισαν στις παρουσιάσεις τους οι Christian Teismann, Senior Vice President & General Manager του Commercial Business, και Kirk Skaugen, Executive VP & President του Data Center Group. Η πρώτη φάση του μετασχηματισμού ξεκίνησε το 2017, με τη δημιουργία εξυπνότερων συσκευών σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της εταιρείας, και ακρογωνιαίο λίθο την οικογένεια ThinkPad, που συμπλήρωσε αισίως 27 χρόνια ζωής και έχει διαθέσει πάνω από 150 εκατομμύρια συσκευές στο διάστημα αυτό. Η Lenovo, μέσω των ThinkAgile και ThinkSystem, κατάφερε να γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής υπερυπολογιστών στον κόσμο (140 από τους top 500 είναι δικής τους κατασκευής, και 17 από τα 25 κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια του κόσμου βασίζονται σε Lenovo servers), και να εδραιωθεί στην πρώτη θέση σε αξιοπιστία στην κατηγορία των x86 servers. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως μόλις το 1% των servers της, σημειώνει downtime μεγαλύτερο των 4 λεπτών σε ετήσια βάση, στατιστικό που εντυπωσιάζει.
Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά, και το 2018 γνωρίσαμε το Transform 2.0, στόχος του οποίου ήταν η δημιουργία ενός έξυπνου εργασιακού περιβάλλοντος για όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Οι πλατφόρμες ThinkSmart και ThinkShield άλλαξαν πολλά για τον ίδιο τον εργαζόμενο, αλλά και για τις εταιρείες, τόσο στον τομέα της παραγωγικότητας όσο και της ασφάλειας. Άλλωστε, το 50% των περιστατικών παραβίασης δεδομένων (data breaches) οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη, έτσι το ThinkShield αναβαθμίστηκε ώστε να προστατεύει τις επιχειρήσεις σε πολλαπλά επίπεδα, όπως σε low level επιθέσεις (self healing BIOS, ThinkShield Chip) αλλά και αντιμετωπίζοντας απειλές που οφείλονται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες (ThinkShield Dark Endpoint Detection). Παράλληλα, η στρατηγική συνεργασία με τη NetApp απέδωσε καρπούς τάχιστα, με τη Lenovo πλέον να κατέχει την 3η θέση στην αγορά του network storage στην Κίνα και βοηθώντας τη να σημειώσει ανάπτυξη YoY για τα τελευταία 5 συνεχόμενα οικονομικά τρίμηνα, κατά διψήφια ποσοστά, μάλιστα.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2019 και το Transform 3.0, με motto το «smarter businesses», και τη διάθεση νέων τεχνολογιών αιχμής, που θα αυτοματοποιήσουν πολλές διαδικασίες, θα δώσουν νέες δυνατότητες στο εργατικό δυναμικό, και θα αυξήσουν θεαματικά την παραγωγικότητα. Εξαιρετικά παραδείγματα είναι τα AR goggles, ThinkReality, και τα ThinkCenter Nano, που μπορούν να βοηθήσουν στον μετασχηματισμό μίας επιχείρησης, σαν πανίσχυρα εργαλεία στα χέρια του εργαζόμενου αλλά και του IT τμήματος. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο Art Hu, οι μέρες που το τμήμα IT βρισκόταν στο παρασκήνιο, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ευελιξία και δυνατότητα να εφαρμόζουν αλλαγές μέσα σε λίγες εβδομάδες, προκείμενου να παραμείνουν ανταγωνιστικές, και αυτό ακριβώς θέλει να τους προσφέρει η Lenovo. IoT, 5G και Edge Computing είναι τα κύρια συστατικά της «συνταγής» που θα διαμορφώσει το μέλλον μας, και όλα τα παραπάνω έγιναν σαφή κατά τη διάρκεια του φετινού Lenovo Accelerate.
Όσον αφορά στα βραχυπρόθεσμα πλάνα της εταιρείας, μέσα στο 2019 θα διαθέσει τη μεγαλύτερη γκάμα λύσεων Edge to Cloud, και software / λύσεων Data Center (αξιοποιώντας συνεργασίες με τις AMD και ARM), θα επεκτείνει τη γκάμα λύσεων IoT της, και παράλληλα θα αρχίσει μία νέα δραστηριότητα στην αγορά τηλεπικοινωνιών και δικτύων, συνεργαζόμενη με μεγάλα brands, και ηγούμενη του ORAN Alliance. H Lenovo βλέπει την έλευση του 5G ως μία σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη των στόχων της, ενώ όσον αφορά στο IoT, πιστεύει πως οι πραγματικές του δυνατότητες μόλις τώρα αρχίζουν να διαφαίνονται. Ωστόσο οι κατασκευαστές πρέπει να εφαρμόσουν integration σε μεγάλο βαθμό, και να δημιουργήσουν τις δικές τους πλατφόρμες διαχείρισης και ασφάλειας, παράλληλα με συσκευές και υποδομές. Τέλος, άξονας της ανάπτυξης της Lenovo στην κατηγορία των Data Centers, είναι η στρατηγική ODM+, εκμεταλλευόμενη τις κατασκευαστικές της μονάδες (boards και ολόκληρων συστημάτων), αλλά και την κορυφαία εφοδιαστική της αλυσίδα, ώστε να παρέχει ολοκληρωμένες custom λύσεις σε μικρούς και μεγάλους πελάτες της, με την ευελιξία ενός ODM και τις δυνατότητες ενός μεγάλου OEM, έχοντας ως απώτερο στόχο να γίνει ο μεγαλύτερος Hyperscale πάροχος στον κόσμο μέσα στα επόμενα χρόνια.