Ασαφές παραμένει αν η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή, έστω και μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το σχέδιο νόμου, που έχει περάσει από διαβούλευση και το οποίο επιχειρεί να θέσει τέλος στις χρόνιες αδειοδοτικές αρρυθμίες όσο αφορά τα τηλεπικοινωνιακά κεραιοσυστήματα και στην εκκρεμότητα αδειοδότησης υφιστάμενων κεραιών.
Το πρόβλημα λαμβάνει επείγουσα διάσταση, έπειτα από την απόφαση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) να καλέσει σε ακροάσεις τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για περίπου 960 κεραιοσυστήματα, κάτι που μπορεί να καταλήξει σε καταλογισμό στους παρόχους νέων προστίμων δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Οι ακροάσεις μεταφέρθηκαν για τον Ιούλιο, χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί το τι ακριβώς θα γίνει, εφόσον δεν δοθεί νέα παράταση στις υφιστάμενες κεραίες ή δεν κατατεθεί το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Το παράδοξο είναι ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι καλούνται να αυξήσουν περαιτέρω τις επενδύσεις τους σε δίκτυα νέας γενιάς, οπτικές ίνες και 5G, με εκκρεμότητα το πρόβλημα της αδειοδότησης των κεραιών.
Η υλοποίηση του 5G απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό κεραιών και άρα δύσκολα θα προχωρήσει αν δεν επιλυθεί το αδειοδοτικό και αυτό σημαίνει νέα υστέρηση της χώρας στις νέες τεχνολογίες.
Η επιλογή της διατήρησης του σχεδίου νόμου στο συρτάρι του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, σχετίζεται πιθανότατα με την πάγια αντίδραση τμήματος του κυβερνώντος κόμματος που καταφέρεται συστηματικά εναντίον των κεραιών.
Κατά τα άλλα με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό το 2020 θα γίνουν διαγωνισμοί για τις συχνότητες του 5G. Προηγουμένως, τους επόμενους δύο μήνες – μέχρι τις 17 Ιουλίου), οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν στο έργο Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (870 εκατ. με ΦΠΑ) που προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) εξασφαλίζοντας κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ που είναι η συμμετοχή των ιδιωτών.
Θεωρητικά στον εν λόγω διαγωνισμό δύναται να συμμετέχουν και άλλες εταιρείες, που έχουν σχέση με τηλεπικοινωνίες ή και κατασκευαστικές. Από τους παρόχους το πιθανότερο είναι να εκδηλώσει ενδιαφέρον ΟΤΕ και με ενδιαφέρον αναμένεται το τι θα πράξουν η Vodafone και η Wind.