Σε λίγες εβδομάδες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) για την αδειοδότηση των τηλεπικοινωνιακών κεραιών, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού ΨΗΠΤΕ Νίκου Παππά σε σχετική ερώτηση του InfoCom.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την κοινή εκδήλωση των τεσσάρων Πρεσβειών, «Digital Policy for Better Lives», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου στην Ολλανδική Πρεσβεία ο κ. Παππάς είπε επίσης ότι το έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) Ultrafast Broadband, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, που αφορά στη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς, βρίσκεται στη φάση των εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε σύντομα να προκηρυχθεί.
Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής συναντήθηκε με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συζητήθηκε το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο και η πορεία υλοποίησής του για την ανάπτυξη σύγχρονων ευρυζωνικών υποδομών στη χώρα και την υιοθέτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλής και υπερυψηλής ταχύτητας από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Το μείζονος σημασίας για την τηλεπικοινωνιακή αγορά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των κεραιών, αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας σχεδόν ενάμιση χρόνο και στη διαβούλευση έχουν συμμετάσχει όλοι οι εμπλεκόμενου φορείς, όπως μεταξύ άλλων η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) η ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) καθώς και εκπρόσωποι από τους συνδέσμους Ραδιοφώνων και τους ραδιοερασιτέχνες.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Βασίλη Μαγκλάρα τα κύρια σημεία του προς κατάθεση στη βουλή νομοσχεδίου είναι: Μονοαπευθυντική ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής – αδειοδότησης – αξιολόγησης – ελέγχου και επιβολής κυρώσεων. Ανάρτηση και δημοσιοποίηση των στοιχείων αδειοδότησης. Πλήρης και ολοκληρωμένη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου των κατασκευών κεραιών. Σαφές πλαίσιο για όλους (ελεγκτές και ελεγχόμενους) προς όφελος των πολιτών. Κωδικοποίηση του παρωχημένου και σε πολλά σημεία δυσνόητου νομοθετικού πλαισίου. Εξάλειψη κατά μέγιστο βαθμό των περιπτώσεων αυθαίρετων κατασκευών κεραιών, που δεν συμμορφώνονται με το ισχύον νομικό πλαίσιο με συνέπεια να πλήττουν το περιβάλλον, την υγεία των πολιτών και να παρακωλύουν τον υγιή ανταγωνισμό.
Αναφορικά με την εκδήλωση των τεσσάρων Πρεσβειών (Σλοβακίας, της Κορέας, του Καναδά και της Ολλανδίας) «Digital Policy for Better Lives» υπό την αιγίδα του ΥΨΗΠΤΕ οργανώνεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης της υπουργικής συνάντησης του ΟΟΣΑ στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, με θέμα την περιφερειακή πολιτική και πιο συγκεκριμένα τις «Μεγάλες τάσεις: Κτίζοντας καλύτερο μέλλον για τις περιφέρειες, τις πόλεις και τις αγροτικές περιοχές».