Αν θυμάστε πέρυσι είχαν ξεκινήσει οι πρώτες αναφορές για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), κυρίως ως κορώνες του marketing και πυροτεχνήματα των κατασκευαστών.
Όμως, όπως γνωρίζουμε, 365 ημέρες στην ψηφιακή τεχνολογία, είναι ουσιαστικά μία 10ετία προόδου σε άλλες συμβατικές τεχνολογίες.
Από τη στιγμή που τα συστατικά για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μπαίνουν στη θέση τους, με τις ταχύτητες δικτύων και τη συγκέντρωση πληροφοριών να έχουν πλέον φτάσει την κρίσιμη μάζα, ανακαλύπτουμε με δέος ότι δεν έχουμε ακόμη θέσει κανόνες για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η ανθρώπινη νοημοσύνη έχει τελείως διαφορετική προσέγγιση, αφού στη λήψη αποφάσεων, εμπλέκεται το ένστικτο, οι προκαταλήψεις και οι ατομικές ιδέες. Επιφανειακά θα έλεγε κανείς ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν περιλαμβάνει τέτοιες παραμέτρους και έτσι αν μεταβιβάσουμε πολύπλοκες αποφάσεις στην AI, αυτό θα γίνει με μαθηματικά, ψυχρούς υπολογισμούς και καθαρά δεδομένα που δεν είναι χρωματισμένα από τις προκαταλήψεις που μπορούμε να έχουμε ως άνθρωποι.
Όμως ποιοι θα είναι οι κανόνες με τους οποίους θα προγραμματίσουμε της μηχανές που παράγουν Τεχνητή Νοημοσύνη; Ο έλεγχος των κανόνων και των τελικών αποφάσεων μήπως θα ανήκει σε μία ελιτ και τους προσκείμενούς της;
Εάν η AI πρόκειται να είναι η διεπαφή μεταξύ των ανθρώπων και των κρίσιμων υπηρεσιών που χρειάζονται, πώς θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς; Πώς θα εμπλακεί και θα υποστηρίξει τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους και τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας και γενικότερα όσους βρίσκονται μακριά από τα κέντρα αποφάσεων; Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και έχουμε πολλά να εξετάσουμε, αν θέλουμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις που θα έχουν συνέπειες για τα επόμενα χρόνια. Στο φετινό MWC θα γίνει μία εκτενής συζήτηση σε υψηλό επίπεδο με συμμέτοχους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ, όπου θα ξεκινήσει μια προσπάθεια για να βρεθούν όροι, όρια και κανόνες για την νέα εποχή αυτόματων αποφάσεων.