Με έργο την προστασία των αστροναυτών από την ακτινοβολία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής την Δρ. Πυρηνικής Φυσικής, Μαριάνθη Φραγκοπούλου, συμμετέχει στην πρώτη αποστολή του Orion, του καινούργιου διαστημοπλοίου της NASA στη Σελήνη.
Όπως εξηγεί σχετικά η κυρία Φραγκοπούλου, «σκοπός της ελληνικής ομάδας είναι η προστασία των αστροναυτών από τις ακτινοβολίες. Οι ακτινοβολίες είναι μια αόρατη αλλά υπαρκτή απειλή για την ασφάλεια και την υγεία των αστροναυτών και, παράλληλα, για την επιτυχία μιας αποστολής. Γι’ αυτό και το πείραμά μας είναι ένα από τα πρώτα πειράματα τα οποία έγιναν αποδεκτά από την NASA».
Το Orion, πρόκειται να ταξιδέψει μακρύτερα από οποιοδήποτε άλλο σκάφος που μπορεί να μεταφέρει ανθρώπινη ύπαρξη στο Διάστημα. Είναι ένα διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε από την Lockheed Martin σε συνεργασία με την NASA. Στόχος είναι να γίνει μελέτη του βαθύτερου διαστήματος με την παρουσία αστροναυτών, έχοντας πρώτο σταθμό τη Σελήνη.
Σύμφωνα με την Δρ. Πυρηνικής Φυσικής, «στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες που υλοποιούν εφαρμοσμένη έρευνα. Δεν είναι εύκολο αλλά θα είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια, μια συνεργασία ανάμεσα σε έρευνα και επιχειρηματικότητα ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να μετουσιώνονται σε καινοτόμα προϊόντα ελληνικών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα και την οικονομική ανάπτυξη και εξωστρέφεια της χώρας μέσω των νέων τεχνολογιών. Το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στο εξωτερικό βοηθάει στο να υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα σε έρευνα και επιχειρηματικότητα χωρίς να δεσμεύει σε τίποτα τους επιστήμονες ερευνητές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται γρήγορη εκμετάλλευση αποτελεσμάτων για την ανάπτυξη της εκάστοτε χώρας. Πολλές φορές μέχρι να παραχθεί ένα πραγματικά καινοτόμο προϊόν απαιτούνται πολλά χρόνια έρευνας. Μια πολυτέλεια χρόνου την οποία δεν έχουν οι επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να συμβάλουν επιχειρηματικά και οικονομικά στην γρηγορότερη επίτευξη της έρευνας.»
Η κυρία Φραγκοπούλου σπούδασε στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με διάκριση. Συνέχισε το διδακτορικό της στην Πυρηνική Φυσική με υποτροφία και μετέπειτα ως ερευνήτρια συμμετείχε σε μια σειρά πειραμάτων σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού (Los Alamos National Laboratory USA, Himac Japan, PTB Germany κ.α.) με βραβεία και υποτροφίες. Από το 2009 συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της προστασίας των αστροναυτών από τις ακτινοβολίες, συμμετέχοντας σε αποστολές συστημάτων σε δορυφόρους (FOTON, BION, κ. α.) και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS.
Όπως σημειώνει, όταν ξεκίνησε δεν υπήρχε καμία ελληνική δραστηριότητα στο κομμάτι της ακτινοπροστασίας Διαστήματος οπότε και κυριαρχούσε μεγάλη δυσπιστία. Ο άνθρωπος που τη βοήθησε να ανοίξει αυτή την πόρτα ήταν ο καθηγητής Denis O’Sullivan του Trinity College, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της ακτινοπροστασίας. Η Ελληνίδα επιστήμονας συνεργάζεται με την κοινότητα που έχει αναλάβει αποκλειστικά το κομμάτι της προστασίας των αστροναυτών από τις ακτινοβολίες από την εποχή του Απόλλων. Πρόκειται για μια διεθνή συνεργασία ανάμεσα σε NASA, DLR, ISA, ESA, Russian Space Agency, Canadian Space Agency και Lockheed Martin.