Στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Βασίλης Μαγκλάρας με τις Επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου και Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ βρέθηκε το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB) το οποίο θα δώσει πρόσβαση σε 2,5 εκατ. πολίτες στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps.
Το UFBB με χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (το υπόλοιπο θα πρέπει να καλυφθεί από τους αναδόχους του έργου) αναμένεται να καλύψει 812.155 γραμμές, έως το 2023, εφόσον βεβαίως ξεκινήσει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας του φακέλου μεγάλου έργου για να κατατεθεί στις αρμόδιες διευθύνσεις της Ε.Ε., χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση πότε το έργο θα προκηρυχθεί.
Πρόκειται πάντως για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού Τομέα) στα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει περιοχές της Ελλάδας που δεν καλύπτονται από τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παροχών.
Στην Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας ο κ. Παππάς παρουσίασε επίσης το έργο για την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο, που βρίσκεται στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, για το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο αναμένεται σύντομα η προκήρυξη του διαγωνισμού.
Ο κ. Μαγκλάρας σημείωσε σχετικά ότι οι δράσεις που υλοποιούνται έχουν στόχο η Ελλάδα να υπερβεί τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για τις υπερ υψηλές ταχύτητες, ξεπερνώντας τις κωλυσιεργίες του παρελθόντος. Όπως είπε «δράσεις, όπως το κουπόνι επιδότησης της ζήτησης αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δείχνουν το δρόμο στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης».