Αποχωρεί ο ΟΤΕ και από την αλβανική αγορά με την πώληση της Telekom Albania στη βουλγαρική εταιρεία Albania Telecom Invest AD, έναντι συνολικού ποσού 50 εκατ. ευρώ. Η Albania Telecom Invest AD ελέγχεται από κοινού από τον Spas Roussev, κύριο μέτοχο του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Βουλγαρίας, Vivacom, και από τον επενδυτή Elvin Guri.
Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία (9μηνο 2018) η Telekom Albania συνεισέφερε το 2% των εσόδων του ομίλου και το 1% των προσαρμοσμένων EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων). Τα έσοδά της στο 9μηνο της περσινής χρήσης ήταν 50,7 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο EBITDA 7,7 εκατ. ευρώ, ενώ τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, η πελατειακή βάση της ήταν 1,7 εκατ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, «Με τη συμφωνία πώλησης της Telekom Albania, κλείνει ο κύκλος της επιτυχημένης επένδυσης του Ομίλου ΟΤΕ στην Αλβανία. Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του Ομίλου ΟΤΕ, με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Η συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις τυπικές διαδικασίες ολοκλήρωσής της συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και της χρηματοδότησης, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ ήταν η Eurobank.
Η πωληθείσα εταιρεία αγοράστηκε από τον όμιλο ΟΤΕ σε δύο φάσεις. Αρχικά, τον Αύγουστο του 2000, η Cosmote αγόρασε το 85% της εταιρείας, που τότε λεγόταν AMC, έναντι τιμήματος 85,6 εκατ. δολ. και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2009, το 12,6%.
Έπειτα από την αποχώρηση του ομίλου ΟΤΕ από την Αλβανία η μοναδική συμμετοχή που διατηρεί σε τηλεπικοινωνιακό οργανισμό του εξωτερικού είναι στη Ρουμανία (κατοχή του 54% της Telecom Romania). Η Telecom Romania συνεισφέρει το 25% των εσόδων του ομίλου και το 11% των EBITDA. Η εκτίμηση είναι ότι εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, η διοίκηση του ΟΤΕ θα επιχειρήσει και την πώληση της Telecom Romania. Το σκεπτικό είναι πως τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι αναγκαίο να διατεθούν με προτεραιότητα την ελληνική αγορά, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επενδύουν σημαντικά κεφάλαια για την είσοδό τους στα δίκτυα νέας γενιάς.
Έχει προηγηθεί η αποχώρηση του ΟΤΕ από τον τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό της Αρμενίας το 2006, με την πώληση της Armentel έναντι τιμήματος 342 εκατ. ευρώ. Το 2011 πούλησε το 20% που κατείχε στον σερβικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, Telecom Serbia, έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ και το 2013 την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Globul στη Βουλγαρία έναντι τιμήματος 717 εκατ. ευρώ με αγοραστή την Telenor (είχε αποκτηθεί άδεια GSM το 2000). Ακόμη, ο ΟΤΕ πούλησε την Cosmofone της ΠΓΔΜ, το 2009.