Σε περίπου 5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών του κλάδου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών το 2017, σημειώνοντας οριακή άνοδο, ενώ η συμβολή του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κυμάνθηκε στο 2,8% το 2017 ελαφρά μειωμένη σε σχέση με το 2016, δεδομένου ότι το ΑΕΠ παρουσίασε ετήσια αύξηση 2% έναντι 0,2% του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Επισημαίνεται ότι για την περίοδο 2007-2017, η μεσοσταθμική μείωση για το ΑΕΠ είναι 2,4%, ενώ για τον τηλεπικοινωνιακό τζίρο είναι 5,3%, γεγονός που καταδεικνύει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κλάδο.
Τα παραπάνω επισημαίνει η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στην ετήσια επισκόπηση αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών για την περσινή χρονιά και η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η ΕΕΤΤ εξετάζει συνολικά τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν σταθερές και κινητές επικοινωνίες, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και συνδρομητική τηλεόραση από ενεργούς αδειοδοτημένους παρόχους με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 150 χιλ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Επιτροπή τα έσοδα από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες καθόρισαν συντριπτικά τον κύκλο εργασιών (88%) ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης μείωσαν οριακά το μερίδιό τους στο 5,1% (έναντι 5,3% που ήταν το 2016).
Οι επενδύσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών διαμορφώθηκαν το 2017 σε περίπου 1 δισ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με το 2016, 11,8%, ενώ η πλειονότητά τους πραγματοποιήθηκε στην τηλεπικοινωνιακή υποδομή και στις υπηρεσίες αδειοδότησης ή/και δικαιωμάτων χρήσης. Αντιστοιχούν στο 19,9% του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου και κυρίως πρόκειται για τις επενδύσεις από τους τρεις μεγάλους παρόχους (Όμιλος ΟΤΕ, Vodafone, Wind) τόσο σε σταθερά (δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι-FTTH) όσο και σε κινητά. Οι επενδύσεις σε σταθερά δίκτυα για το 2017 αποτέλεσαν περίπου το 53% των συνολικών επενδύσεων και το υπόλοιπο 47% επενδύθηκε σε κινητά δίκτυα.
Όπως επισημαίνεται από την ΕΕΤΤ η μεσοσταθμική μείωση που παρουσιάζει ο κύκλος εργασιών την περίοδο 2010-2017 κυμάνθηκε στο ίδιο επίπεδο με πέρσι (περίπου -6,7%). Παράλληλα, οι επενδύσεις επέστρεψαν σε μεσοσταθμική μείωση 1,4%. Κατά συνέπεια και για την ίδια περίοδο, ο ΟΤΕ μπορεί μεσοσταθμικά να έχασε 6,1% των εσόδων του, ωστόσο αύξησε 12,1% στις επενδύσεις του.
Για το κόστος των επικοινωνιών η Επιτροπή επικαλείται την ΕΛΣΤΑΤ αναφέροντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ο συντελεστής στάθμισης των επικοινωνιών στο συνολικό καλάθι του νοικοκυριού για τον υπολογισμό του ΓΔΤΚ (Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) να μειώθηκε περαιτέρω στο 41,86 από 42,74 που ήταν το 2016, ωστόσο η συμμετοχή της καταναλωτικής δαπάνης για την αγορά συγκεκριμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στα συνολικά έξοδα ενός νοικοκυριού παρέμεινε σημαντική.
Ο αριθμός των εργαζομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες ανήλθε στις 17,1 χιλ. αυξημένος 1,8% σε σχέση με το 2016 (περίπου 16,8 χιλ.).