Γράφει ο Παναγιώτης Κουρής, CEO της Office Line S.A.
Από την πρώτη στιγμή παρουσίας του Cloud στις ζωές μας, τόσο τις επαγγελματικές, όσο και τις καθαρά προσωπικές, έγινε φανερό ότι η εν λόγω τεχνολογία (ή πιο σωστά, αρχιτεκτονική), όχι μόνο ήρθε για να μείνει, αλλά επιπλέον, θα άλλαζε τα πάντα στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και λειτουργούμε συνολικά – και μάλιστα πολύ γρήγορα. Και αυτό ακριβώς έγινε. Ολόκληρες βιομηχανίες, όπως αυτή της ανάπτυξης software, οι mobile εφαρμογές, τα online συστήματα, οι συναλλαγές, η αποθήκευση αρχείων, τα social media, το marketing και πολλές άλλες, διαφοροποιήθηκαν δραστικά λόγω του Cloud, το οποίο είτε έμμεσα, είτε άμεσα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε projects και δημιουργούμε προϊόντα και υπηρεσίες, τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε περιεχόμενο ή συνεργαζόμαστε, κ.λπ.
Συνολικά, η έννοια του Cloud διαχωρίζεται σε τρεις βασικούς τύπους:
- Private Cloud: Αναφερόμαστε σε μία Cloud υποδομή που είναι διαθέσιμη εντός μίας επιχείρησης ή ενός Οργανισμού.
- Public Cloud: Ο τύπος του Cloud που είναι δημόσια διαθέσιμος.
- Hybrid Cloud: Όπως φανερώνει και η ονομασία του, ένας συνδυασμός Private και Public Cloud.
Παρά το γεγονός ότι υπήρχε αρκετή συζήτηση σχετικά με το είδος του Cloud που θα επικρατήσει, σήμερα θεωρείται πλέον αποδεκτό ότι η αγορά μεταβαίνει κυρίως προς υβριδικές λύσεις (και όχι αποκλειστικά σε Public ή Private), αφού σχεδόν πάντοτε υπάρχει η ανάγκη για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει ο κάθε τύπος. Αυτό, μικρή σημασία έχει στην πραγματικότητα. Αυτό που έχει σημασία, είναι ο πάροχος των Cloud υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα το Microsoft Azure, να είναι σε θέση πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να ενσωματώσει λειτουργικότητες κάθε τύπου, με ασφαλή, οργανωμένο και πλήρως διαχειρίσιμο τρόπο. Το Microsoft Azure κάνει αυτό ακριβώς και θεωρείται ήδη η βέλτιστη λύση για κάθε τύπο υλοποίησης Cloud.
Γιατί Cloud
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι σαφές γιατί το Cloud υπερέχει έναντι των παραδοσιακών μορφών υποδομής ΙΤ. Τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, αλλά και οι παντελώς νέες δυνατότητες που προσφέρει, δημιουργούν διαρκώς νέους λόγους σε επιχειρηματικό επίπεδο, για να υλοποιήσει κάποιος λύσεις στο Cloud και οι βασικότεροι είναι οι εξής:
- Άμεση πρόσβαση από παντού: όλα τα δεδομένα, οι υπηρεσίες, οι εφαρμογές, οτιδήποτε «ζει» στο Cloud, είναι άμεσα και διαρκώς προσβάσιμα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μία σύνδεση και μία συσκευή. Σύνορα, συσκευές, ώρες, τα πάντα είναι πλέον αδιάφορα: Όλοι έχουν πρόσβαση (πάντα με βάση τις εταιρικές πολιτικές), από οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με οποιαδήποτε συσκευή.
- Ευελιξία και κλιμάκωση: στο Cloud πληρώνεις για ότι χρησιμοποιείς, και μπορείς να αυξήσεις ή να μειώσεις τους πόρους που χρειάζεσαι, ανά πάσα στιγμή. Έτσι για παράδειγμα, ένα eshop μπορεί να απασχολεί το minimum της υποδομής σχεδόν όλον τον χρόνο, και να «αναβαθμίζει» κατά 10 φορές την ισχύ του κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
- Οικονομία: ακριβώς επειδή η χρήση αφορά σε ό,τι ακριβώς απαιτείται, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει η ανάγκη αρχικής επένδυσης, το Cloud είναι κατά κανόνα πολύ πιο οικονομικό από μία on-premise λύση. Υπολογίζοντας τη διαχείριση και τη συντήρηση του εξοπλισμού, η διαφορά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
- Αυτοσυντήρηση και αναβάθμιση: το Cloud δεν έχει ανάγκη από την κλασική συντήρηση εξοπλισμού, ούτε τις αναβαθμίσεις των συστημάτων, ούτε security patches κ.λπ. Όλα αυτά τα φροντίζει ο πάροχος της υποδομής (όπως η Microsoft για το Azure), με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται πολύτιμοι πόροι για κάθε επιχείρηση.
- Ασφάλεια και διαθεσιμότητα: τόσο η ασφάλεια μίας Cloud υποδομής, όσο και η διαθεσιμότητα αυτής της υποδομής, δεν μπορούν καν να συγκριθούν με την αντίστοιχη που μπορεί να επιτύχει μία μέση επιχείρηση στα συστήματά της. Ακόμη και αν κάποιος αποφασίσει να κινηθεί προς μία τέτοια κατεύθυνση, το κόστος της επένδυσης είναι απλά δυσβάσταχτο και μόνο πολύ μεγάλοι Οργανισμοί είναι σε θέση να το διαχειριστούν.
Γιατί Microsoft Azure
Όπως θα περίμενε κάποιος, δεν είναι όλες οι Cloud υποδομές ίδιες. Παρά το γεγονός ότι όλες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα εγγενή πλεονεκτήματα του Cloud, στην πράξη κάποιες ξεχωρίζουν, έχοντας περάσει την έννοια αυτή σε ένα νέο επίπεδο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Cloud λύση της Microsoft, γνωστή με το Azure, η οποία επιπρόσθετα όσων αναφέραμε, προσφέρει επίσης:
- Απόδοση και ταχύτητα: το Azure διαθέτει εξαιρετική ταχύτητα σε κάθε επίπεδο, γεγονός που περιλαμβάνει τόσο το deployment των εφαρμογών, όσο και αυτό των operations, αλλά και της κλιμάκωσης.
- Κόστος: το Azure ακολουθεί επιθετική τιμολογιακή πολιτική, προσφέροντας ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές για κάθε επίπεδο υλοποίησης, αλλά παράλληλα, λαμβάνει υπόψιν τις υπάρχουσες άδειες Microsoft που πιθανότατα διαθέτετε, όπως αυτές του Sharepoint, του SQL Server κ.ά. Παράλληλα, η Microsoft προσφέρει βοήθεια ώστε να μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε το κόστος ανάλογα με τις ανάγκες σας.
- Time to market: λόγω της ταχύτητας και της ευκολίας του deployment, ο χρόνος που απαιτείται για το launch μίας νέας υπηρεσίας είναι εξαιρετικά χαμηλός. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να απαντήσετε στον ανταγωνισμό πολύ γρήγορα ή να κάνετε πράξη μία νέα ιδέα σε λίγες ώρες και όχι σε μερικές εβδομάδες.
- Μοναδικός συνδυασμός private και public υπηρεσιών: ίσως ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Azure, είναι η δυνατότητα «μίξης» private και public υπηρεσιών, με πολύ απλό και εύχρηστο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε περιορισμούς στο τι θέλετε να επιτύχετε.
- Παγκόσμια παρουσία: αν έχετε ή θέλετε να αποκτήσετε παρουσία και εκτός συνόρων, το Azure είναι ιδανικό, διαθέτοντας πολλαπλά data centers σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, η τοπική παρουσία εξασφαλίζει ακόμα καλύτερη υποστήριξη, αλλά και συμμόρφωση με νομοθεσίες και οδηγίες, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή των προσωπικών δεδομένων και του GDPR.
- Ενσωματωμένο περιβάλλον ανάπτυξης: το Azure προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στον τομέα ανάπτυξης εφαρμογών, αφού ενσωματώνει το κορυφαίο περιβάλλον στο χώρο, το περίφημο Visual Studio. Παράλληλα, υποστηρίζει όλα τα γνωστά περιβάλλοντα και γλώσσες ανάπτυξης λογισμικού (ειδικά στο χώρο του Open Source), αποτελώντας τον ιδανικό χώρο για κάθε developer.
- Ασφάλεια: έχοντας δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ασφάλειας, το Azure προσφέρει επιλογές κρυπτογράφησης δεδομένων, τόσο στη φάση της αποθήκευσης, όσο και σε αυτή της μεταφοράς. Σε αυτό, προσθέστε την πληθώρα επιλογών VPN και Private Cloud απευθείας από την πλατφόρμα του Azure, και έχετε στα χέρια σας μία εξαιρετικά ασφαλή και ευέλικτη λύση.
- Microsoft stack: είναι προφανές ότι η υποστήριξη των λύσεων της Microsoft είναι εξαιρετική στην περίπτωση του Azure, και σε αυτό περιλαμβάνονται πλήθος λύσεων, όπως οι CRM και ERP της οικογένειας Dynamics, οι βάσεις δεδομένων (SQL Server), το Active Directory και φυσικά το Office 365.
- Non-Microsoft stack: το Azure όμως, υποστηρίζει αμέτρητες εφαρμογές και εκτός Microsoft, και ειδικά στην περίπτωση του Open Source, η Microsoft έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλες συνεργασίες, παρέχοντας έτοιμες λύσεις (one click deployment) σε οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κάποιος: Από λύσεις CRM, μέχρι CMS, microservices, containers, DevOps κ.ά.
Cloud vs On-premise: τι μπορείτε να εξοικονομήσετε
Επειδή όλα τα πλεονεκτήματα του Cloud και ειδικά τα οικονομικά, θα πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα και απτά, η Microsoft έχει αναπτύξει ένα ειδικό Cost Calculator, στο οποίο μπορείτε να εισάγετε τις δικές σας παραμέτρους, τα στοιχεία δηλαδή που χαρακτηρίζουν τη δική σας επιχείρηση και υποδομή και να δείτε άμεσα το όφελος που θα έχετε χρόνο με τον χρόνο.
Για να κάνουμε τα πράγματα ακόμη πιο απλά, έχουμε εφαρμόσει ένα αρκετά απλό και ρεαλιστικό σενάριο υπολογίζοντας και αντίστοιχο όφελος. Ας θεωρήσουμε λοιπόν ότι διαθέτετε ένα data center ή computer room στην επιχείρησή σας, στο οποίο χρησιμοποιούνται 3 servers. Κάθε server διαθέτει δύο επεξεργαστές (τετραπύρηνους, οπότε μιλάμε για 8 cores ανά server), λειτουργικό Windows, καθώς και 32GB RAM.
Αντίστοιχα, πέρα από τη δικτυακή υποδομή, διαθέτετε και μία υποδομή αποθήκευσης, ας υποθέσουμε ένα μικρό σύστημα SAN, με χωρητικότητα 1TB. Σε όλα αυτά θα πρέπει φυσικά να προσθέσουμε το κόστος του software, αυτό των ανθρώπων που υποστηρίζουν τα συστήματα, το κόστος λειτουργίας του ίδιου του data center στο οποίο περιλαμβάνεται η ψύξη, η προστασία, το ηλεκτρικό ρεύμα, κ.ο.κ.
Επιπλέον, υποθέτουμε ότι οι ανάγκες σε outbound bandwidth θα είναι περίπου 5GB ανά μήνα. Το συνολικό κόστος μίας τέτοιας υποδομής για το πρώτο έτος, είναι 60.129 ευρώ, ενώ σε βάθος διετίας, φτάνει τα 73.361 ευρώ. Εξ αυτών, σύμφωνα με το TCO Calculator, το μεγαλύτερο ποσοστό (πάνω από 47.000 ευρώ) αφορά στο computing (hardware, software και ηλεκτρικό ρεύμα), ενώ βέβαια το υπόλοιπο κόστος, αφορά στη λειτουργία του data center, το networking, το storage και τις ώρες που η υποδομή απασχολεί το τμήμα ΙΤ.
Όλα αυτά, «εξαφανίζονται» ή σχεδόν εξαφανίζονται στην περίπτωση του Azure Cloud, με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 8.824 ευρώ σε βάθος διετίας, έχοντας μεταφέρει πλέον την on-premise υποδομή με τη βοήθεια VM στο Azure. Φυσικά, ανάλογα με την υποδομή και κάποιες παραδοχές που πραγματοποιούνται, αυτό το ποσοστό ενδέχεται να διαφοροποιηθεί, αλλά το γεγονός παραμένει: η διαφορά μεταξύ on-premise και Cloud, είναι εξαιρετικά σημαντική. Τόσο σημαντική, που αν δεν το έχετε ήδη πράξει, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο πώς να αξιοποιήσετε αυτό το όφελος για τη δική σας επιχείρηση.
Σχετικά με την Office Line Α.Ε.
Η Office Line αποτελεί έναν από τους κορυφαίους system integrators και παρόχους υπηρεσιών στον χώρο του IT (Information Technology), παρέχοντας στους πελάτες της εξειδικευμένες λύσεις, ειδικά διαμορφωμένες στις προσωπικές τους ανάγκες και απαιτήσεις. Η εταιρεία έχει κλείσει ήδη 20 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά (ιδρύθηκε το 1997) και από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί καινοτόμο επιχείρηση στον χώρο του IT integration, cloud λύσεων και εφαρμογών.
Η Office Line επενδύει διαρκώς σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), παρέχοντας προηγμένες λύσεις σε κάθε μεγέθους επιχειρήσεις, προκειμένου οι τελευταίες να προσαρμόζονται άμεσα, ακόμη και σε πραγματικό χρόνο, στο διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο, τις κινήσεις του ανταγωνισμού, τις θεσμικές και νομικές απαιτήσεις κ.ο.κ. Η Office Line αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη των μεγαλύτερων κατασκευαστών παγκοσμίως, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις σημαντικές πιστοποιήσεις, αλλά και μία σειρά από βραβεία και διακρίσεις, όπως το “Lifetime Customer Value in Azure” (Microsoft Partner Excellence Awards 2017), “Digital Transformation Enabler” (InfoCom world awards 2017), “Top 25 European Cloud Providers 2018” από το έγκριτο κι εξειδικευμένο περιοδικό CIO Applications Europe και “Gold Cloud Provider” από τα Impact BΙΤΕ awards (Ιούνιος 2018).