«Δυστυχώς η οικονομία είναι καθηλωμένη σε «χαμηλή πτήση» και οι βάσεις για την ανάπτυξη δεν είναι ακόμη στέρεες» προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής του ομίλου της InfoQuest, Θεόδωρος Φέσσας, στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας πανελλαδικής έρευνας γνώμης του Παρατηρητήριου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του Συνδέσμου «Ο σφυγμός του επιχειρείν», διά χειρός MRB.
«Είναι αυτονόητο» πρόσθεσε ο ίδιος ότι «αυτό μας ανησυχεί, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά και τις τράπεζες. Το μήνυμά μας είναι σαφές: Να μην ξηλωθούν όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, να λείψουν οι προεκλογικές παροχές και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν και που είναι πολλές.»
Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα οι κίνδυνοι για την οικονομία δεν έχουν παρέλθει και όπως είπε έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο που δεν δίδεται έμφαση στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά στην παροχολογία «ένθεν κακείθεν», όπως σημείωσε με νόημα. Αυτό, πρόσθεσε, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως δεν υπάρχουν χρήματα να μοιραστούν, αντιθέτως, είναι ανάγκη να παραχθούν. Όσο το ΑΕΠ μένει σταθερό, τόσο οι δείκτες δεν μπορούν να βελτιωθούν σημείωσε και αυτό που χρειάζεται η αγορά είναι μια φιλοεπιχειρηματική πολιτική, επενδύσεις, σταθερότητα, εμπιστοσύνη και κερδοφορία. «Δεν εμπνέουμε εμπιστοσύνη και δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τις απέδωσε στο έλλειμμα εμπιστοσύνης των επενδυτών και στη μη ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες, που όσο ανακυκλώνεται δεν είναι δυνατό να υπάρξει οριστική λύση. Με έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2% κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως μπορεί να μας βγάλει από το τέλμα και έτσι χάνεται η εμπιστοσύνη στην οικονομία, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα. Για το σκάνδαλο της Folli Follie τόνισε ότι υπάρχουν πολλές ευθύνες και σε όλα τα επίπεδα, λέγοντας πως χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, που επηρεάζουν την οικονομία και τους επιχειρηματίες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, υπογράμμισε ότι οι προσδοκίες των επιχειρήσεων σε σχέση με πέρυσι έχουν βελτιωθεί αισθητά, υπό την έννοια, όμως, ότι «ο ασθενής έδωσε παλμό, δεν έγινε καλά». Σύμφωνα με τον ίδιο παρά τις όποιες βελτιώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να είναι αναγκαίες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, καθώς τα δομικά προβλήματα της οικονομίας παραμένουν άλυτα και εξακολουθούν να κρατούν περιορισμένες τις ιδιωτικές επιχειρηματικές επενδύσεις και καθηλωμένη την ανάκαμψη της οικονομίας.