Η ηλεκτροκίνηση, όπως όλα δείχνουν, είναι το μέλλον. Ήδη στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα ουκ ολίγα επαναφορτιζόμενα υβριδικά (PHEV – Plug in Hybrid Electric Vehicles) και αμιγώς ηλεκτρικά (BEV – Built-in Electric Vehicles) οχήματα, ενώ καθημερινά βλέπουμε όλο και περισσότερα να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Τα πλεονεκτήματά τους, προφανή και διόλου αμελητέα: Ελάχιστοι έως μηδενικοί ρύποι, ελάχιστη έως μηδενική κατανάλωση καυσίμου, αθόρυβη λειτουργία, αυτονομία που πλέον είναι αρκετά μεγάλη για χρήση εντός πόλεως και αρχίζει να γίνεται αποδεκτή ακόμη και για μεγάλα ταξίδια, φορολογικά και άλλα κίνητρα για την απόκτησή τους και φυσικά, σαφώς μικρότερο κόστος σε ευρώ/χλμ.
Η κατηγορία των PHEVs ενισχύεται διαρκώς και περιλαμβάνει οχήματα που κινούνται με τη βοήθεια ηλεκτροκινητήρα ή ηλεκτροκινήτων, διαθέτουν δική τους μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας και μπορούν να επαναφορτιστούν μέσω του δικτύου ρεύματος και των ειδικών φορτιστών που βρίσκονται σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους. Διαθέτουν και κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος χρησιμοποιείται για την επαναφόρτιση της μπαταρίας και μόνο, ώστε να αυξάνεται η αυτονομία τους, κάτι που δεν ισχύει για τα παλαιότερης γενιάς “υβριδικά” που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια (π.χ. τα πρώτα Toyota Prius). Όσο για τα BEVs, είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που δε διαθέτουν καθόλου κινητήρα εσωτερικής καύσης και πρέπει να επαναφορτίζονται από εξωτερική πηγή.
Η ALD Automotive διοργάνωσε και πραγματοποίησε πρόσφατα μια ειδική εκδήλωση “γύρω” από τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα νέας γενιάς, με την παρουσία εκπροσώπων 5 μεγάλων κατασκευαστών που ανέλυσαν την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μας παρουσίασαν λεπτομερώς τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές που προσφέρουν τα μοντέλα αυτά. Με αλφαβητική σειρά, στην εκδήλωση είδαμε μοντέλα της BMW (Σπανός), της Jaguar, της Lexus, της Mercedes-Benz και της Volvo, συγκεκριμένα τα μοντέλα BMW i3s, Jaguar i-Pace (σε μια από τις ελάχιστες, μέχρι στιγμής, εμφανίσεις της στην Ελλάδα), Lexus NX300h, Mercedes-Benz C200 Hybrid και Volvo XC90 T8 Twin Engine.
Η ALD Automotive είναι εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων και διαχείρισης στόλων εταιρειών, και ανήκει στο όμιλο εταιριών της Société Générale. Η φήμη της και η τεχνογνωσία της την τοποθετούν ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες μισθώσεων οχημάτων στον κόσμο και φυσικά θα διαθέτει τα παραπάνω μοντέλα μέσω leasing για εταιρική χρήση, μειώνοντας έτσι τα έξοδά τους σε βάθος χρόνου.
Οι εκπρόσωποι της εκάστοτε εταιρείας πρόβαλαν τη δική τους παρουσίαση, προσφέροντάς μας πολύτιμα δεδομένα για την αγορά και το καθεστώς που διέπει τα ηλεκτρικά/υβριδικά οχήματα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, τους στόχους για το μέλλον και φυσικά, τα νυν μοντέλα τους. Λίγο πριν, όμως, είχαμε ενημερωθεί από τον κ.Στέλιο Χαραλαμπάκη, εμπορικό διευθυντή της ALD Automotive, όπως και από τον εκπρόσωπο της εταιρείας Heron (ΗΡΩΝ), όσον αφορά την αγορά της Ελλάδας και την πρόοδο στην κατασκευή και ύπαρξη σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, που φυσικά είναι επιβεβλημένοι για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης.
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως η πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας ξεκίνησε το 2014 και οι συνολικές πωλήσεις μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 633 οχήματα (PHEV και BEV), με θετική εξέλιξη τον τετραπλασιασμό των πωλήσεων το 2017, σε σχέση με το 2016 (190 έναντι 47). Τη μερίδα του “λέοντος” των πωλήσεων κατέχει η BMW (44%), με το i3 να είναι το best selling μοντέλων της κατηγορίας BEV μέχρι στιγμής (62%).
Ωστόσο, οι πωλήσεις παραμένουν πολύ μικρές σε σχέση με του υπόλοιπου κόσμου (πάνω από 1.200.000 PHEVs και BEVs πωλήθηκαν το 2017), αλλά και σε σχέση με πολλών χωρών της Ε.Ε. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό καθώς τα κίνητρα που δίνονται αυτή τη στιγμή για την αγορά και κατοχή ηλεκτρικών αλλά ειδικά των υβριδικών μοντέλων, είναι αρκετά μικρά, ενώ η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω από πλευράς υποδομών. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 65 δημόσιοι σταθμοί φόρτισης, σε σύγκριση με τους 94 της Βουλγαρίας, τους 443 της Σλοβακίας, τους 1.545 της Πορτογαλίας και τους… 32.875 της Ολλανδίας! Για την ακρίβεια, με βάση ορισμένους υπολογισμούς, βρισκόμαστε περίπου… 8 χρόνια πίσω από την Ολλανδία όσον αφορά τη συγκεκριμένη υποδομή και θα μπορούσαμε να την “φτάσουμε” το 2025-2026, αν επιτυγχάναμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ξεκινώντας από σήμερα. Μάλλον απίθανο, αν αναλογιστούμε πως ο πιο ρεαλιστικός στόχος αυτή τη στιγμή ανέρχεται στους 1.100-1.650 σταθμούς φόρτισης στην Ελλάδα μέχρι το 2020 (οι 100-150 εξ’αυτών στα νησιά μας).
Αξίζει να αναφερθεί πως με το ρυθμό αυτό, θα παραμείνουμε αρκετά πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη και στη μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων με βενζινοκινητήρες/πετρελαιοκινητήρες (ΜΕΚ-Μονάδες/Κινητήρες εσωτερικής καύσης), την ίδια στιγμή που στο Άμστερνταμ και τη Νορβηγία έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα απαγόρευσής τους το 2025, στη Σκωτία το 2032 και στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2040. Κι αν το 2025 δείχνει “παράλογο”, αναφέρουμε πως στη Νορβηγία, το 23,6% των πωλήσεων οχημάτων είναι ηλεκτρικά…
Υπάρχουν, όμως, και θετικά. Τα οποία αφορούν τη διάθεση αρκετών PHEV-BEV μοντέλων στη χώρα μας από πολλούς κατασκευαστές, οι οποίοι στρέφονται μαζικά προς την ηλεκτροκίνηση. Η γκάμα της Lexus, για παράδειγμα, αποτελείται αυτή τη στιγμή αποκλειστικά από PHEV-BEV μοντέλα. Πολλοί κατασκευαστές αυξάνουν τον αριθμό των ηλεκτροκίνητων μοντέλων τους ταχύτατα (21 νέα μοντέλα BEV και 22 νέα μοντέλα PHEV θα κυκλοφορήσουν έως το 2021 στην Ευρώπη), κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις πωλήσεις τους.
Επιπλέον, αυξάνεται σταθερά η αυτονομία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και θα αγγίξει τα 560 χλμ κατά μέσο όρο το 2021, από τα 387 χλμ στα οποία βρίσκεται σήμερα, ενώ το κόστος των μπαταριών έχει πέσει κατακόρυφα από τις αρχές της δεκαετίας και συνεχίζει να μειώνεται, αν και με μικρότερο ρυθμό. Για παράδειγμα, μια μπαταρία 40Kwh από Nissan Leaf θα κόστιζε 48.000 ευρώ το 2010, ενώ σήμερα κοστίζει 10.000 ευρώ και θα κοστίζει 3.500 ευρώ το 2030. Μειώνοντας έτσι το κόστος απόκτησης του οχήματος, εξ’ορισμού. Παράλληλα, οι κατασκευαστές δίνουν εγγύηση καλής λειτουργίας και δωρεάν αντικατάστασης της μπαταρίας για 5-10 χρόνια και για 100.000 χλμ ή περισσότερα.
Όσον αφορά το κόστος μετακίνησης, δε, μπορεί να ανέρχεται στα 1,5-2,5 ευρώ ανά 100 χλμ (με το νυν κόστος ρεύματος στην Ελλάδα), ανάλογα με το στυλ οδήγησης και την αυτονομία του οχήματος φυσικά, 2 ή 3 φορές μικρότερο ακόμα και από του οικονομικότερου βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου μοντέλου αυτή τη στιγμή (με την, πρακτικά πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, κατανάλωση των 3,5-4 lt/100km). Είναι ευνόητο, λοιπόν, πως η αγορά ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος αρχίζει να συμφέρει όλο και περισσότερο τον ιδιώτη (ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει ετησίως και το είδος των μετακινήσεών του), αλλά και τις επιχειρήσεις, που μπορούν να εκσυγχρονίσουν το στόλο τους με λογικό κόστος και πολλαπλά οφέλη, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (φορολογικές απαλλαγές, μειωμένα κόστη μετακίνησης των υπαλλήλων, διάδοση του car pooling χάρη στην προηγμένη τεχνολογία των οχημάτων), μέσω leasing.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης της ALD Automotive, είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε τα μοντέλα που βρίσκονταν στο χώρο, σε μεικτές διαδρομές: Μετακινηθήκαμε άνετα και ταχύτατα από τη Γλυφάδα μέχρι τη Βάρκιζα με ένα υβριδικό Lexus NX300h, ενώ επιστρέψαμε στη Γλυφάδα και κινηθήκαμε στα στενά των γύρω περιοχών με το αμιγώς ηλεκτρικό BMW i3s, που πραγματικά προσφέρει μια σαφώς διαφορετική εμπειρία σε σχέση με ένα υβριδικό, καθώς διαθέτει μόνο ηλεκτροκινητήρα και μια σεβαστή αυτονομία των 200-250 χλμ. Αξίζει να αναφερθεί πως ορισμένα ηλεκτρικά μοντέλα, όπως το i3s, διατίθενται και σε REx (range extender) εκδόσεις, με ένα μικρό κινητήρα εσωτερικής καύσης, μικρού κυβισμού και ελάχιστης κατανάλωσης, που χρησιμοποιείται μονάχα για να επαναφορτίσει τη μπαταρία, επεκτείνοντας έτσι την αυτονομία πρακτικά απεριόριστα. Έπειτα από μια τέτοια βόλτα, γίνεται προφανές πως η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον…