Στο 4,1% αναμένεται να διαμορφωθεί η συμβολή του οικοσυστήματος των κινητών επικοινωνιών στο ΑΕΠ της ΕΕ μέχρι το 2022, από 3,3% το 2017, εφόσον όμως ληφθούν τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα για να αναδειχθεί η περιοχή σε παγκόσμιο ηγέτη 5G και να δημιουργηθεί μια πραγματική Ψηφιακή Ενιαία Αγορά.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του GSMA, πέρσι οι κινητές τεχνολογίες και υπηρεσίες δημιούργησαν το 3,3% του ΑΕΠ στην Ευρώπη, με συνεισφορά 505 δις. ευρώ. Η συνεισφορά αυτή αναμένεται να αυξηθεί σε 720 δις. ευρώ (4,1% του ΑΕΠ) έως το 2022. Το ευρωπαϊκό σύστημα κινητής τηλεφωνίας υποστήριξε επίσης 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην περιοχή το 2017 και συνεισέφερε στα δημόσια ταμεία χρηματοδότηση ύψους 100 δις. ευρώ, κυρίως υπό μορφή γενικής φορολογίας, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, των εταιρικών φόρων και των φόρων απασχόλησης.
Στο τέλος του 2017 στην ΕΕ υπήρχαν 465 εκατομμύρια μοναδικοί συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, που αντιπροσωπεύουν το 85% του πληθυσμού. Αυτό προβλέπεται να αυξηθεί σε 481 εκατ. – 88% του πληθυσμού – μέχρι το 2025.
Μέχρι το 2025, προβλέπεται ότι το 5G θα καλύψει περίπου 200 εκατομμύρια συνδέσεις, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 29% των συνολικών συνδέσεων στην Ευρώπη.
Όπως σχολίασε ο Mats Granryd, Γενικός Διευθυντής της GSMA, «η επιτυχία στην εποχή του 5G θα στηριχθεί στην ικανότητα των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν ρυθμιστικά πλαίσια που θα προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα προωθήσουν την καινοτομία και θα προστατεύσουν τους καταναλωτές».
Γενική είναι η εκτίμηση ότι για να μπορέσει η Ευρώπη να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό του 5G, χρειάζεται να δημιουργήσει ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον πολιτικής το οποίο να θέτει ως προτεραιότητα τις επενδύσεις. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.