Νέες αγορές – υπηρεσίες «βλέπει» ο ΟΤΕ στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναπληρώσει τα έσοδα που χάνει από τις παραδοσιακές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, όπως π.χ. η φωνητική τηλεφωνία. Η πρώτη αγορά στην οποία θα δραστηριοποιηθεί εξελίσσοντας υπηρεσίες που προσφέρει ήδη με τον παραδοσιακό τρόπο είναι της ασφάλισης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενώ εξετάζει την είσοδό του στις ηλεκτρονικές πληρωμές και τα διαδικτυακά παιχνίδια.
Μιλώντας στους μετόχους κατά την ετήσια γενική συνέλευση χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν σταματάμε να καινοτομούμε και να διαθέτουμε νέες υπηρεσίες και λύσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας, δημιουργώντας νέες πηγές εσόδων για τον Όμιλο. Παρέχουμε τα ψηφιακά εργαλεία που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν και υποστηρίζουμε το μετασχηματισμό του Δημοσίου με μεγάλα έργα ICT (υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών) που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και συνεπώς την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΤΕ έχει σχεδιάσει ηλεκτρονική πλατφόρμα einsurance την οποία θα λανσάρει άμεσα. Μέσω αυτής οποιοσδήποτε θα μπορεί να βρίσκει την ασφάλεια που αναζητά μέσω διαδικτύου (αυτοκινήτου, υγείας κ.λπ.) χωρίς να μεσολαβεί ασφαλιστικός σύμβουλος. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ λειτουργεί εδώ και χρόνια ως πράκτορας ασφαλιστικών υπηρεσιών συνεργαζόμενος με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες εξυπηρετώντας εκτός από τις δικές του ανάγκες και ανάγκες τρίτων.
Αναφορικά με τις δύο άλλες προαναφερόμενες αγορές – υπηρεσίες βρίσκεται σε φάση διερεύνησης. Χθες μεταξύ των αποφάσεων που έλαβε η γενική συνέλευση ήταν η διεύρυνση του σκοπού της επιχείρησης στο καταστατικό ώστε να μπορεί να οργανώνει και διεξάγει μέσω διαδικτύου κάθε είδους παιχνίδια (τυχερών, γνώσεων κ.λπ.). Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι συζητά πιθανή συνεργασία με μεγάλο «παίχτη» του χώρου. Το καταστατικό του προβλέπει ακόμη τη δυνατότητα δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες πληρωμών, διανομής και εξαργύρωσης ηλεκτρονικού χρήματος, αντιπροσώπευσης ημεδαπών και αλλοδαπών ιδρυμάτων πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος.
Στην εισαγωγική ομιλία του προς τους μετόχους ο κ. Τσαμάζ αφού επεσήμανε ότι ο όμιλος σχεδιάζει επενδύσεις έως 2 δις. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2022 για να εγκατασταθούν οπτικές ίνες σε περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αναφέρθηκε στη συμβολή του ΟΤΕ στην ελληνική οικονομία. Όπως είπε με βάση μελέτη του ΙΟΒΕ: Η συνολική συμβολή της δραστηριότητας του Ομίλου ΟΤΕ στο ελληνικό ΑΕΠ φτάνει τα 5,7 δισ. ετησίως, δηλαδή το 3,2% του ΑΕΠ. Η συνολική συνεισφορά της δραστηριότητάς του στην απασχόληση φτάνει τις 75 χιλ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και αντιστοιχεί σε πάνω από το 1,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Η συνολική επίδραση του Ομίλου στα δημόσια έσοδα υπερβαίνει τα 1,6 δισ., ή 2,6% των συνολικών εσόδων του Δημοσίου από φόρους και εισφορές. Επίσης ο ΟΤΕ αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η γενική συνέλευση εξέλεξε και το νέο δεκαμελές διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης με τριετή θητεία στο οποίο πλέον το δημόσιο διορίζει δύο μέλη. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο κ. Τσαμάζ, εκτελεστικό μέλος ο γενικός διευθυντής επί των χρηματοοικονομικών Χαράλαμπος Μαζαράκης και μη εκτελεστικά μέλη οι Παναγιώτης Ταμπούρλος (αντιπρόεδρος) Srinivasan Gopalan, Δρ. Robert Hauber, Michael Wilkens, Kyra Orth, Ανδρέας Ψαθάς, Ιωάννης Φλώρος και Παναγιώτης Σκευοφύλαξ. Για τη χρήση του 2017 ο ΟΤΕ θα διανέμει μέρισμα 0,35 ανά μετοχή από 0,16 ευρώ πέρσι.