Σε φάση επιτάχυνσης των διαδικασιών για το ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2 βρίσκεται η ΚτΠ (Κοινωνία της Πληροφορίας) σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Γιάννη Δερμιτζάκη.
Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο InfoCom, «το ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2 είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και μεγάλο έργο προϋπολογισμού 630 εκατ. ευρώ και ως τέτοιο απαιτεί προσεκτική προετοιμασία, έλεγχο και διαφάνεια σε όλα του τα στάδια ώστε να μην επαναληφθούν προβλήματα του παρελθόντος.
Έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες από την ΚτΠ και πλέον ολοκληρώνεται το στάδιο διαμόρφωσης του αιτήματος χρηματοδότης προς την Ε.Ε.
Συντάσσεται μια πλήρης τεχνικο-οικονομική μελέτη στην οποία τεκμηριώνεται η σκοπιμότητα, ο σχεδιασμός, ο τρόπος επιλογής ανάδοχων, η τεχνική επάρκεια, το κόστος, η υποστήριξη και η βιωσιμότητα του έργου.
Μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία για φάκελο μεγάλου έργου, στην οποία η Ε.Ε. έχει ορίσει και ενδιάμεσο συμβουλευτικό φορέα εκ μέρους της. Έγκριση του φακέλου αναμένεται έως τον Οκτώβριο. Εργαζόμαστε συστηματικά ώστε η υλοποίηση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2 να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2018.»
Αναφορικά με το αν είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της χώρας μας στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών), με δεδομένη την κατάταξή μας στο δείκτη DESΙ 2018, ο κ. Δερμιτζάκης επισημαίνει: «Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες, πολύ καλές εταιρείες πληροφορικής και επικοινωνιών και έμπειρα στελέχη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Δυνατότητες υπάρχουν, και οικονομικοί πόροι έχουν δεσμευτεί στο ΕΣΠΑ.
Δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες δομές για την ψηφιακή πολιτική της χώρας και θέλω να πιστεύω πως ξεκαθάρισε η στρατηγική για τις απαραίτητες επενδύσεις, προκειμένου να μην έχουμε την πολυδιάσπαση -για να μην πω κατασπατάληση- του παρελθόντος.
Βρισκόμαστε όμως στο μέσον της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και παρατηρείται υστέρηση στην έναρξη υλοποίησης νέων έργων, καθώς τα έργα που έχουν προκηρυχθεί είναι ελάχιστα.
Γι’αυτό ας αφήσουμε τις μεγαλεπήβολες στοχεύσεις και αμέσως να προχωρήσει ένα σχέδιο που θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πολιτική και επιχειρηματική συναίνεση. Απλά βήματα με συναίνεση, όπως για παράδειγμα επετεύχθη στον τομέα της ευρυζωνικότητας, μπορούν να δώσουν απτά αποτελέσματα και να θέσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.»