Αύξηση της κερδοφορίας και οριακή μείωση των εσόδων του σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όμιλος ΟΤΕ. Η ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη των συνδρομητών για τη χρήση του διαδικτύου, είτε μέσω των σταθερών δικτύων είτε των κινητών, δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ για την πορεία του.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Μιχάλη Τσαμάζ τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση, κυρίως χάρη στην ενίσχυση των πωλήσεων γρήγορου internet μέσω οπτικών ινών. Βάσει των σχετικών στοιχείων στο τέλος Μαρτίου 405.321 συνδρομητές ή το 22,5% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, είχαν επιλέξει υπηρεσίες FTTC (οπτική ίνα έως τις υπαίθριες καμπίνες) έναντι 20,1% στο τέλος του 2017, ενώ η αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο πριν ήταν 60,6%. Σε αυτό βοηθά η αυξανόμενη πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου FTTC καθώς στις 31 Μαρτίου 2018, οι ενεργές καμπίνες VDSL/Vectoring ανήλθαν σε 12,2 χιλιάδες, αυξημένες κατά 700 στο τρίμηνο.
Όπως σημείωσε η διοίκηση του ΟΤΕ κατά την ενημέρωση των αναλυτών, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των ευρυζωνικών συνδέσεων μεταξύ άλλων και γιατί ένα μέρος της πελατειακής βάσης (περίπου 840.000 συνδέσεις) έχουν ως υπηρεσία μόνον σταθερή τηλεφωνία.
Την ίδια στιγμή διπλασιασμός σημειώθηκε, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στη χρήση δεδομένων στο δίκτυο κινητής της Cosmote και σε αυτό αποδίδεται η κατά 2,4% αύξηση στα έσοδα από υπηρεσίες κινητής. Σημειώνεται σχετικά ότι στα αποτελέσματα εμφανίζεται μικρή πτώση στα έσοδα κινητής τηλεφωνίας η οποία όμως αποδίδεται εξολοκλήρου στην υιοθέτηση των ΔΠΧΑ 15.
Με ρυθμό βραδύτερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια κινείται η Cosmote TV η οποία σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση συνδρομητών 4,5% (τέλος Μαρτίου 527.716) με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να έχει προσθέσει 3.000 νέους πελάτες.
Αναλυτικότερα, τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου OTE διαμορφώθηκαν σε 921,3 εκατ. μειωμένα κατά 0,8%, κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης κατά 12 εκατ. στα «Λοιπά Έσοδα». Η μείωση αυτή αποδίδεται στην ολοκλήρωση του έργου «Rural Broadband» στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά, και στη μείωση της διεθνούς κίνησης (OTE Globe), δύο πηγές εσόδων με ελάχιστη επίδραση στην κερδοφορία.
Τα κέρδη προ φόρων διαμορφωθήκαν σε 80,1 εκατ. ευρώ έναντι 75,4 εκατ. αύξηση 6,2% και τα καθαρά σε 39 εκατ. ευρώ έναντι 36,4 εκατ. (αύξηση 7,1%). Κατά το εξεταζόμενο διάστημα η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκε 3,6% σε 315,1 εκατ. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA σημείωσε αύξηση 5,3%, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 40,9%, αυξημένο κατά 230 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το Α΄ τρίμηνο του 2017. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA στη Ρουμανία μειώθηκε 10,8%, ενώ στην Αλβανία, αυξήθηκε κατά 112,5%.
Ο ΟΤΕ αναμένει ότι η θετική τάση του πρώτου τριμήνου θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, κυρίως στην εγχώρια αγορά. Όπως εκτιμά η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, θα ευνοήσει την ανάπτυξη των υπηρεσιών στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ενώ η ανάπτυξη υπηρεσιών mobile data και ευρυζωνικότητας αναμένεται να συνεχιστεί.
Το 2018, η διοίκηση αναμένει οι προσαρμοσμένες επενδύσεις να διαμορφωθούν σε περίπου 700 εκατ. Αντανακλώντας την περαιτέρω βελτίωση των ταμειακών του ροών, ο ΟΤΕ αναμένει για το 2018 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέλθουν σε περίπου 350 εκατ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 260 εκατ. και θα καταβληθούν στο σύνολό τους στους μετόχους σύμφωνα με την πολιτική αμοιβών των μετόχων που ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Κατά το πρώτο τρίμηνο επίσης οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία διαμορφώθηκαν σε 166,6 εκατ., σημειώνοντας μείωση 9,9% ή 18,4 εκατ., με τις επενδύσεις στην Ελλάδα να ανέρχονται σε 115,3 εκατ., στη Ρουμανία σε 49,9 εκατ. και στην Αλβανία σε 1,4 εκατ. ευρώ.
Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε 8,6 εκατ., παρουσιάζοντας μια θετική απόκλιση κατά σχεδόν 20 εκατ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, η οποία συνδέεται με τις χαμηλότερες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία κατά το τρίμηνο.
Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 0,7 δισ. στις 31 Μαρτίου 2018, αυξημένος κατά 30,6% σε σχέση με τις 31 Μαρτίου του 2017. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα ο ΟΤΕ προχώρησε στην πλήρη αποπληρωμή του Ομολόγου με λήξη τον Φεβρουάριο 2018 (και απόδοση 7,875%) αξίας 590 εκατ. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση των μελλοντικών χρηματοοικονομικών εξόδων. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,6 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.
Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης, κόστη αναδιοργάνωσης και μη επαναλαμβανόμενων νομικών υποθέσεων, διαμορφώθηκαν σε 618,1 εκατ. το A’ τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας μείωση κατά 3,0% σε σχέση με το A’ τρίμηνο του 2017.
Η συνολική αγορά πρόσβασης στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 9 χιλιάδων γραμμών, με τον Όμιλο ΟΤΕ να καταγράφει αύξηση 6 χιλιάδων γραμμών πρόσβασης. Ο ΟΤΕ προσέλκυσε 43 χιλιάδες νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, με τον συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 1.803 χιλιάδες.