Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η New York Times, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά τις αμερικανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες AT&T και Verizon, όπως επίσης τον γνωστό ευρωπαϊκό οργανισμό GSMA. Συγκεκριμένα αναζητά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι εν λόγω εταιρείες συνεργάστηκαν ώστε να θέσουν περιορισμούς στη χρήση της τεχνολογίας eSIM (embedded SIM).
Με αυτή την τεχνολογία, το κύκλωμα SIM βρίσκεται ενσωματωμένο στο hardware κάθε συσκευής (smartphone, tablet, smartwatch). Έτσι οι χρήστες μπορούν να αλλάζουν εύκολα πάροχο, χωρίς να αντικαθιστούν φυσικές κάρτες, το οποίο κατ’επέκταση διευκολύνει και τις διαδικασίες περιαγωγής. Στην Αμερική οι συσκευές παρέχονται ακόμα κλειδωμένες, προς χρήση μόνο με συγκεκριμένους παρόχους, αντίθετα από την Ελλάδα όπου αυτό σταμάτησε νωρίς, οπότε εκεί ο ανταγωνισμός είναι ακόμα πιο έντονος. Η υποψία πέφτει στις AT&T και Verizon, που κατέχουν περίπου το 70% των Αμερικανών συνδρομητών, ότι θέλουν να διατηρήσουν τη δυνατότητα κλειδώματος, ακόμα και αν μία συσκευή διαθέτει eSIM.
Η Public Knowledge, ένας οργανισμός προστασίας καταναλωτών, αποκάλυψε ότι σε μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, οι δύο πάροχοι προώθησαν την πολιτική κλειδώματος συσκευών. Η Verizon υποστήριξε ότι θέλει να προστατευτεί από περιπτώσεις κλοπής και απάτης, ενώ φέτος έκανε και αλλαγές στη δική της πολιτική κλειδώματος. Όσο για την AT&T, δήλωσε ότι γνωρίζει σχετικά με την έρευνα, και η ίδια παρέχει όσα στοιχεία της ζητά η αμερικάνικη κυβέρνηση, ενώ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά και με το GSMA.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αρκετοί κατασκευαστές έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια γι’αυτή την πολιτική των παρόχων, μεταξύ των οποίων και η Apple. Θυμίζουμε ότι η Apple ήταν μεταξύ των πρώτων εταιρειών που δήλωσαν πολύ νωρίς πρόθεση να υιοθετήσουν το πρότυπο eSIM. Μάλιστα κυκλοφορούν ήδη συσκευές που το χρησιμοποιούν, όπως η LTE έκδοση του Samsung Gear S3 smartwatch.