Αποτίμηση πρώτα από όλα, αλλά και παράμετροι όπως οι συνέπειες στον ανταγωνισμό στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας για τη Forthnet με τον σύμβουλο των πιστωτριών τραπεζών, Nomura International, όλη την προηγούμενη εβδομάδα, να απευθύνει διευκρινιστικές ερωτήσεις στους πέντε φορείς που υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά ώστε να καταλήξει, άγνωστο πότε, σε αυτούς που θα περάσουν στη φάση των διαπραγματεύσεων.
Η όποια συμφωνία χαρακτηρίζεται εξαιρετικά πολύπλοκη και πάντως δεν θα είναι «περίπατος» για τις Vodafone και Wind, όπως πιθανότατα θα συνέβαινε αν επιβεβαιώνονταν οι εκτιμήσεις για δύο ή τρεις προσφορές. Οι δύο εταιρείες έχουν το πλεονέκτημα ότι μαζί κατέχουν περίπου το 26% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, αλλά ο σύμβουλος των τραπεζών έχει και άλλες παραμέτρους να συνυπολογίσει.
Καταρχήν το θέμα του ανταγωνισμού. Θα δώσει το πράσινο φως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε έναν νέο περιορισμό του αριθμού των παρόχων, σε περίπτωση που η συμφωνία κλείσει με τις Vodafone και Wind; Η απάντηση δεν είναι προφανής και πάντως ο σύμβουλος των τραπεζών δεν θα το αφήσει στην τύχη.
Αναλυτές και στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού τη στιγμή που ο ΟΤΕ κατέχει συνολικό μερίδιο, με βάση τα έσοδα, που ξεπερνά αυτό που έχουν όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι μαζί. Σε αυτό προσθέτουν την ανάγκη για επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς συμπληρώνοντας ότι η τηλεπικοινωνιακή πίτα δεν χωρά παρά μόνον τρεις παίχτες. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη αγορά σήμερα, καταλήγοντας ότι δεν θα αλλάξει κάτι δραστικά ακόμα και με τρεις παίχτες. Παραπέμπουν επίσης στο γεγονός ότι η Vodafone και η Wind συμμετέχουν στην υλοποίηση των NGA, όμως, η κάθε μια εξασφάλισε από τη μητρική της εταιρεία χρηματοδοτήσεις που στο τέλος των σε εξέλιξη επενδύσεων, δεν θα αλλάξουν ριζικά τα μερίδια αγοράς, τουλάχιστον απότομα.
Από την άλλη πλευρά ο αντίλογος είναι ότι ο καταναλωτής δεν θα ωφεληθεί από τον περιορισμό των παρόχων και την ίδια στιγμή μείζον ζήτημα αποτελεί ο περαιτέρω περιορισμός των θέσεων εργασίας στη συγκεκριμένη αγορά, σε μια εποχή μεγάλης ανεργίας και μετανάστευσης των νέων (στη Forthnet απασχολούνται περίπου 1.150 άτομα).
Όπως εκτιμάται για όλα τα παραπάνω οι τράπεζες, αν δεν μιλήσουν απευθείας με την κυβέρνηση, σίγουρα θα αφουγκραστούν την άποψη της… Σχετικές αναφορές, περί ύπαρξη ολιγοπωλίου στις τηλεπικοινωνίες, έχει κάνει στη Βουλή ο Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Στην όλη εικόνα να προστεθεί ότι έχουμε μια εντελώς νέα Ολομέλεια στην ΕΕΤΤ, με στελέχη επιλογής κυρίως του κ. Παππά, όπου κανείς συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Κωνσταντίνου Μασσέλου, δεν έχει δώσει ακόμα το στίγμα του.
Στις προσφορές που έχουν κατατεθεί υπάρχουν φορείς που εξασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, τουλάχιστον τις περισσότερες. Το πόσο αυτό θα μετρήσει μένει να φανεί, σε ένα πλαίσιο φυσικά που το κύριο κριτήριο είναι η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας.
Τα θέματα ανταγωνισμού και θέσεων εργασίας αποτελούν ένα τμήμα των όσων έχουν να μετρήσουν οι τράπεζες, αλλά όχι το μοναδικό. Στο «μέτρημα» και τη σύγκριση των οικονομικών προσφορών, συνεκτιμώνται σενάρια που θέλουν τις τράπεζες να μεταβιβάζουν στον επενδυτή ή τους επενδυτές, το 67,9% της εισηγμένης (και όχι το 32,8% που κατέχουν σήμερα) αφού δηλαδή προηγουμένως ασκήσουν το δικαίωμά τους στη μετατροπή σε μετοχές του συνόλου του ομολογιακού. Τότε προκύπτει και ένα άλλο κόστος, αυτό της δημόσιας πρότασης που καθίσταται υποχρεωτική για το υπόλοιπο των μετοχών.
Η αυτόνομη πορεία της Forthnet, εφόσον προκριθεί κάποιος μη πάροχος, ως προτιμηταίος επενδυτής, εκτός από τίμημα για την εξαγορά προϋποθέτει και κεφάλαιο για επενδύσεις. Τηλεπικοινωνιακός πάροχος χωρίς επενδύσεις δεν υφίσταται και αυτό το γνωρίζουν όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία, είτε είναι πάροχοι είτε επενδυτικά κεφάλαια.
Όσοι παρακολουθούν την διαδικασία, έπειτα από τις δεσμευτικές προσφορές, και με βάση τις λιγοστές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες, θέτουν και άλλα ερωτήματα, όπως π.χ. ποια θα είναι η «μοιρασιά» μεταξύ των Vodafone και Wind εφόσον είναι αυτές που θα προκριθούν. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του σχήματος στο οποίο συμμετέχουν το fund Providence και ο Antenna. Το τηλεοπτικό κανάλι προφανώς επιδιώκει την είσοδό του στη συνδρομητική τηλεόραση. Μήπως το τηλεπικοινωνιακό κομμάτι της εταιρείας καταλήξει μέσω μιας άλλης οδού στους υφιστάμενους παρόχους;
Επίσης, τι σημαίνει η συμμετοχή στη διαδικασία και των μετόχων της Wind (σημείωση: δεν είναι ξεκάθαρο αν μαζί με το Golden Tree είναι και το Cyrus Capital). Μήπως και πάλι το πέρασμα από 4 σε 3 παρόχους γίνει σταδιακά; Θα το αντέξει η ίδια η Forthnet, η οποία μη έχοντας κονδύλια για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και την προώθησή τους, συν τις εξελίξεις με τη μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων, χάνει διαρκώς μερίδιο;
Όσοι έσπευσαν πάντως να υποτιμήσουν συμμετοχές στη διαδικασία όπως αυτή της Odyssey, τώρα μάλλον έχουν δεύτερες σκέψεις. Χωρίς να αλλάζει το δεδομένο ότι στο τέλος της ημέρας αυτό που θα μετρήσει είναι η οικονομική προσφορά, να σημειώσουμε ότι στο σχήμα της Odyssey του Γιώργου Παλυβού, συμμετέχει μέσω της MD Leaderman NV, ο Stan Miller για τον οποίο διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του, ότι έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην τηλεπικοινωνιακή και τηλεοπτική αγορά και σήμερα μεταξύ άλλων είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων της MTS Russia και του MTN Group.
Στις πέντε εταιρείες με τις οποίες συνομιλούν οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Attica Bank Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank) σε αυτή τη φάση μέσω του συμβούλου τους, περιλαμβάνεται η Pillarstone, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται επενδυτική πλατφόρμα για την υποστήριξη εταιρειών και τραπεζών.
Για άλλη μια φορά η Forthnet βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την εκτίμηση που κυριαρχεί να είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και αυτή θα είναι η τελευταία, κάτι όμως που επίσης μένει να φανεί.