Aν τα νέα για την πρώτη εγχείρηση με τη χρήση γυαλιών mixed reality HoloLens σας εντυπωσίασαν, αν ακούσατε με ενδιαφέρον για drones που οδηγούν μεταγωγά καράβια πιο γρήγορα και με ασφάλεια στον προορισμό τους, ή αν χαμογελάσατε στο άκουσμα της ειδησης ότι κινητήρες αεροπλάνων δίνουν πληροφορίες για την μελλοντική τους συντήρηση αποτρέποντας βλάβες που μπορεί να κόστιζαν ζωές, αν αναρρωτιέστε που είναι αυτές οι “Smart Cities” για να τις επισκεφθείτε, αν ονειρεύεστε έναν ψηφιακό personal assistant στις υπηρεσίες σας, τότε ανήκετε σίγουρα στο κοινό που θα εκτιμήσει το The Future Computed – ένα White Paper – Βιβλίο της Microsoft που φιλοδοξεί να θέσει το πλαίσιο στη παγκόσμια συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Όταν δύο από τα κορυφαία στελέχη της Microsoft, ο Brad Smith, President & Chief Legal Officer και ο Harry Shum, Executive Vice President του Microsoft AI & Research Group, δύο άνθρωποι με διαφορετικό background, γνώσεις αλλά και ρόλο στην εταιρεία αποφασίζουν να γράψουν από κοινού ένα βιβλίο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, καταλαβαίνουμε ότι η συζήτηση για τον ρόλο της στην κοινωνία έχει ξεκινήσει δυναμικά και ότι οι αλλαγές που φέρνει η ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την νούμερο ένα εταιρία τεχνολογίας διεθνώς.
Την συζήτηση γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον ρόλο της στην κοινωνία άνοιξε η Microsoft και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum ΙΙΙ, εμπνέοντας το κοινό μέσα από ομιλίες και συζητήσεις με τη συμμετοχή σημαντικών στελεχών της εταιρίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, τόσο από τον επιχειρηματικό, όσο και από τον ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο. Η κα. Πέγκυ Αντωνάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, υπερασπίστηκε την τεχνολογία και ανέλυσε, σε δύο από τα panels του Forum, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει και να βελτιώσει τη ζωή μας.
Ακόμη μίλησε για την ανάγκη να υιοθετήσουμε τις αλλαγές που φέρνει η νέα εποχή αλλά και τη σχέση τεχνολογίας & δημοκρατίας, μιας ισορροπίας που οφείλουμε να διασφαλίσουμε χωρίς φόβο και προκαταλήψεις. Παράλληλα, στο πλαίσιο κλειστού γεύματος που διοργάνωσε η εταιρεία με κεντρικό ομιλητή τον Jeff Bullwinkel, Associate General Counsel and Director of Corporate, External & Legal Affair της Microsoft Europe συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα του ρόλου που η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να παίξει στην κοινωνία. Το έντονο ενδιαφέρον για το θέμα υπογράμμισε η παρουσία, στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάυλος Τσίμας, του Αμερικανού Πρέσβη, Geoffrey Pyatt, του κ. Νίκου Παππά, Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και στελεχών του υπουργείου και επιχειρηματικών παραγόντων.
Microsoft και ΑΙ: Παρελθόν, Παρόν και πολύ …Μέλλον!
Η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε τις τελευταίες δύο περίπου δεκαετίες. Οι ψηφιακές τεχνολογίες, έχουν καταστήσει τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, μαθαίνουμε, καταναλώνουμε και εργαζόμαστε. Και αυτό είναι μόνο η αρχή! Οι ευκαιρίες είναι πολλές, το ίδιο όμως και οι προκλήσεις και οι ανησυχίες. Η Microsoft, εδώ και 25 χρόνια, οδηγεί την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και σήμερα, με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που της αναλογεί, ανοίγει τη συζήτηση για τον ρόλο της στην κοινωνία και συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία ενός ηθικού πλαισίου που θα καταστήσει τις νέες τεχνολογίες προσβάσιμες σε όλους, ενισχύοντας τις ανθρώπινες δυνατότητες και ταλέντα.
Η τεχνητή νοημοσύνη σημειώνει τα τελευταία χρόνια σημαντική πρόοδο και αυτό οφείλεται σε τρείς κυρίως εξελίξεις: την διάθεση σημαντικού αριθμού δεδομένων (big data), την αξιοποίηση εργαλείων, όπως το cloud και τους ισχυρούς αλγόριθμους που αναπτύσσουν οι ερευνητές.. Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψουν σε συστήματα υπολογιστών να δουν, να ακούσουν, να μάθουν και να έχουν λογική, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την βελτίωση κλάδων όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η αντιμετώπιση της φτώχιας και η δημιουργία ενός περισσότερο βιώσιμου μέλλοντος. Πώς όμως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης θα έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο;
Ξεκινώντας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη δημιουργία του Microsoft Research, η εταιρεία επένδυσε στις βασικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η αναγνώριση του λόγου και το computer vision, με σκοπό να τις κάνει διαθέσιμες σε κάθε άνθρωπο και επιχείρηση. Έτσι μέσα σε τρείς δεκαετίες, η Microsoft ανέπτυξε τεχνολογίες που μπορούν να αναγνωρίσουν τον ανθρώπινο λόγο με ποσοστό σφάλματος 5,9% και την εικόνα με ποσοστό σφάλματος μόλις 3,5%, με αποτέλεσμα ένας υπολογιστής να βλέπει, να ακούει, να μαθαίνει και να αιτιολογεί.
Εκτός από τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργήσει οι ραγδαίες εξελίξεις της εποχής μας, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) φέρνει στην επιφάνεια πολύπλοκα ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει σε ορισμένες πτυχές της κοινωνίας, όπως οι θέσεις εργασίας, τα προσωπικά δεδομένα, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη.
Η Microsoft, με σκοπό να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη των νέων τεχνολογιών AI, έχει υιοθετήσει μία «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση που στόχο έχει να ενισχύει ευστροφία και τις δυνατότητες των ανθρώπων. Η εταιρεία οδηγεί την ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης με γνώμονα τέσσερις διαχρονικές ηθικές και κοινωνικές αξίες:
Δικαιοσύνη: Οι νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αντιμετωπίζουν όλους τους ανθρώπους με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια και την αμεροληψία..
Αξιοπιστία: Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρειάζεται να λειτουργούν κάτω από σαφείς παραμέτρους και να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους ώστε να είναι ασφαλή
Προσωπικά Δεδομένα & Ασφάλεια: Οι νέες τεχνολογίες χρειάζεται να συμμορφώνονται με τους νόμους περί απορρήτου και σύμφωνα με τα πρότυπα προστασίας ιδιωτικής ζωής και προσωπικών δεδομένων.
Συμμετοχή: Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρειάζεται να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να κατανοούν το περιβάλλον, το πλαίσιο, τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν.
Πίσω από αυτές τέσσερις βασικές αξίες, βρίσκονται δύο ακόμα, θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των υπολοίπων: η διαφάνεια & το αίσθημα ευθύνης. Με άλλα λόγια, οι ομάδες που αναπτύσσουν τις νέες τεχνολογίες χρειάζεται να λογοδοτούν για τον τρόπο λειτουργίας αυτών, ώστε το κοινό να κατανοεί τον τρόπο λήψης αποφάσεων και να εντοπίζει τυχόν λάθη.
The Future Computed – Μία υπεύθυνη ματιά σε ένα συναρπαστικό μέλλον
Τα παραπάνω παρουσιάζονται αναλυτικά και αναπτύσσονται στο βιβλίο, με τίτλο “The Future Computed: Artificial Intelligence and its role in society”, των Brad Smith και Harry Shum, Πρόεδρο & Chief Legal Officer της Microsoft και Επικεφαλής του Τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης, αντίστοιχα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Σε αυτό το άκρως ενδιαφέρον White Paper, τα δύο στελέχη της εταιρείας παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, ο όραμα της Microsoft για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο έγκειται στο να δημιουργήσει συστήματα AI που θα είναι διαθέσιμα σε όλους και θα διέπονται από κοινωνικές και ηθικές αρχές, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη όλων.
Το λανσάρισμα του βιβλίου συνοδεύεται από ένα blog με το ίδιο όνομα, όπου ανεβαίνουν ιστορίες και εξελίξεις από το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και επιτεύγματα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η αγροτική παραγωγή, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.
Ιστορίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) από τη Microsoft
Όραμά μας να αναπτύξουμε αξιόπιστες λύσεις νέων τεχνολογιών, προσβάσιμες σε κάθε άνθρωπο & κάθε επιχείρηση.
Οι υπολογιστές είναι πολύ καλοί στο να «θυμούνται». Εφόσον λειτουργεί κανονικά (χωρίς να έχει υποστεί κάποια βλάβη), ένας υπολογιστής δε ξεχνάει ποτέ. Οι υπολογιστές είναι επίσης πολύ καλοί στην συλλογιστική πιθανοτήτων (probabilistic reasoning), ενώ διαπρέπουν στη μετάφραση προτύπων (patterns), σε δεδομένα. Δεδομένα που το ανθρώπινο μυαλό δε μπορεί να διακρίνει και να επεξεργαστεί. Έτσι, οι δυνατότητες των υπολογιστών, τους χρήζουν εξαιρετικά ικανούς στη λήψη αποφάσεων, παρέχοντάς παράλληλα στον άνθρωπο ένα είδος «υπολογιστικής νοημοσύνης» που τον προστατεύει. Ο συνδυασμός αυτών των δυνατοτήτων ενός υπολογιστή πρόκειται να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε σχεδόν οποιοδήποτε τομέα.
Οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης έχουν σήμερα τη δυνατότητα να βοηθήσουν την κοινωνία να ξεπεράσει μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις. Από την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη βελτίωση της εκπαίδευσης έως την επίτευξη ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος και την εξάλειψη των ασθενειών, η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται σήμερα σημαντικές λύσεις και η Microsoft δεσμεύεται να εκμεταλλευτεί τις νέες τεχνολογίες, ώστε να καταφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Κλάδος υγείας
Ένα παράδειγμα, που αποδεικνύει πώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν στις προκλήσεις του σήμερα, στον κλάδο της υγείας, είναι το “InnerEye“. Ένα σύστημα AI για το οποίο ερευνητές της Microsoft, με έδρα την Βρετανία, συνεργάστηκαν με ογκολόγους, με σκοπό να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη θεραπεία του καρκίνου. Το InnerEye χρησιμοποιεί την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει μία αξονική (CT) ή / και μαγνητική (MRI) τομογραφία, επιτρέποντας στους ογκολόγους να κοιτάξουν μέσα στο σώμα του ασθενή σε τρεις διαστάσεις και να μελετήσουν ανωμαλίες, όπως είναι και οι όγκοι. Συγκεκριμένα για τους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε ακτινοβολίες, οι προαναφερόμενες εξετάσεις βοηθούν τους ακτινολόγους να απομονώσουν το προσβεβλημένο κύτταρο από τους υγιείς ιστούς, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την επαφή με το καθαρό περιβάλλον κυττάρων και οργάνων.
Στις μέρες μας, αυτή η διαδικασία γίνεται χειροκίνητα και συνεχίζει να είναι επιρρεπής σε σφάλματα, ενώ απαιτεί από τον ακτινολόγο να σχεδιάσει εκατοντάδες περιγράμματα με το χέρι – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ώρες. Το InnerEye σχεδιάστηκε για να επιτελέσει το ίδιο έργο σε ένα κλάσμα αυτού του χρόνου, παρέχοντας στους γιατρούς πλήρη και ακριβή έλεγχο του τελικού διαχωρισμού των κυττάρων.
Για να δημιουργήσουν το σύστημα InnerEye, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκατοντάδες πρωτογενείς αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Οι εξετάσεις τροφοδοτήθηκαν σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έμαθε να αναγνωρίζει όγκους και υγιή κύτταρα με πρωτοφανή ακρίβεια. Στη συνέχεια ο ογκολόγος τελειοποιεί τον σχεδιασμό των περιγραμμάτων, ενώ παράλληλα διατηρεί πάντα τον έλεγχο. Στο μέλλον, το InnerEye μπορεί να χρησιμεύσει τόσο στη μέτρηση και την παρακολούθηση των μεταβολών του όγκου μέσα στο χρόνο, αλλά και στην αξιολόγηση του βαθμού που μια θεραπεία λειτουργεί.
Μάθετε περισσότερα για το ερευνητικό πρόγραμμα Inner Eye, που ξεκίνησε το 2008, εδώ.
Βιώσιμο περιβάλλον
Μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ένα γεγονός που γεννάει το εξής ερώτημα: Πώς διπλασιάζει κανείς τη σοδειά, ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτή την ανάγκη; Οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την αύξηση παραγωγής τροφίμων και τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής. Το έργο “FarmBeats“ χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία καθώς και τη δύναμη του cloud και του machine learning, με σκοπό να καταστήσει δυνατή τη συλλογή δεδομένων με χαμηλό κόστος. Η πρωτοβουλία αυτή παρέχει στους αγρότες, πληροφορίες, τις οποίες μπορούν εύκολα να αξιοποιήσουν με σκοπό να βελτιώσουν τη γεωργική απόδοση, να μειώσουν τα κόστη καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας.
Αγοράζοντας ένα space router, ο κάθε αγρότης συνδέει απευθείας τη φάρμα του με εκατοντάδες φάρμες ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει το router με περισσότερες συσκευές και να λαμβάνει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο, είκοσι-τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.
Από το στιγμή που ο αγρότης λάβει τα δεδομένα, είτε αυτά αφορούν στα χαρακτηριστικά του χώματος, είτε στα επίπεδα υγρασίας του εδάφους, μπορεί να τα αναλύσει και να προβλέψει την επόμενη ημέρα, γρήγορα και φθηνά. Και ενώ οι περισσότερες φάρμες δε διαθέτουν ρεύμα ή Internet, το έργο “FarmBeats” αναπτύσσει μοναδικές λύσεις, προμηθεύοντας τους αγρότες με φθηνούς σένσορες, drones και αλγορίθμους γύρω από το machine learning και οδηγεί ένα νέο τρόπο γεωργίας, βασισμένο στη συλλογή πληροφοριών.
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα FarmBeats, που ξεκίνησε το 2015, εδώ.
The Future Computed: Artificial Intelligence and its role in society
Από τον Brad Smith, President & Chief Legal Officer και τον Harry Shum, Executive Vice President του Microsoft AI & Research Group.
Εισαγωγικό Σημείωμα από τους Συγγραφείς:
«Στις 18 Ιανουαρίου 2018, κυκλοφόρησε το νέο μας βιβλίο, με τίτλο: The Future Computed: Τεχνητή νοημοσύνη & ο ρόλος της στην κοινωνία. Ένα βιβλίο που αφηγείται τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη. Με αυτή την αφορμή, αναλογιστήκαμε τον βαθμό που η τεχνολογία έχει αλλάξει τη ζωή μας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ παράλληλα κληθήκαμε να εξετάσουμε τις αλλαγές που έρχονται τα επόμενα 20 χρόνια. Το 1998, εργαζόμασταν και οι δύο στη Microsoft, αλλά σε ξεχωριστές ηπείρους και οι κοινές εμπειρίες που μοιραζόμασταν ήταν αποτέλεσμα συχνών μετακινήσεων. Είκοσι χρόνια αργότερα, εκείνος ο ψηφιακός κόσμος που κάποτε άνηκε στη σφαίρα της φαντασίας, είναι πλέον πραγματικότητα».
Έτος 2038:
Μέχρι το 2038, οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί των ανθρώπων θα εκπαιδεύονται για να προβλέπουν τις ανάγκες μας, να βοηθούν στη διαχείριση του χρονοδιαγράμματός μας και στο σχεδιασμό της κοινωνικής μας ζωή και να οδηγούν αυτοκίνητα. Σε 20 χρόνια, θα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε μία συνάντηση με συναδέλφους και πελάτες μέσα από μία εικονική αίθουσα, φορώντας απλά μία μάσκα HoloLens. Ενώ όταν έρθει η ώρα να πάμε διακοπές, η Cortana, ο ψηφιακός προσωπικός βοηθός της Microsoft, θα μπορεί να μάς προτείνει τον καταλληλότερο προορισμό με βάση την εποχή, τον προϋπολογισμό μας και κυρίως τις ανάγκες μας.
Πέρα όμως από την πρόοδο που θα φέρουν οι νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στην προσωπική ζωή του ανθρώπου, το AI επιτρέπει την επίτευξη σημαντικών προόδων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η αντιμετώπιση της φτώχειας, ενώ συμβάλλει συνολικά σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Ανάγκη Συνεργασίας:
Τα νέα δεδομένα της εποχής σκιαγραφούν ένα μέλλον το οποίο βασίζεται στη συνεργασία ανθρώπων και υπολογιστών, ενώ παράλληλα δημιουργούν ευρείες κοινωνικές ανησυχίες και ερωτήματα. Για να τα απαντήσουμε, ο συνεχής διάλογος μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκών ερευνητών κρίνεται απαραίτητος. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να υιοθετήσουμε μία «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και να ιεραρχήσουμε τα κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν.
Το Όραμά μας:
Το μέλλον φέρνει ευκαιρίες καθώς και προκλήσεις στις οποίες θα κληθούμε να ανταποκριθούμε. Στη Microsoft εργαζόμαστε με στόχο τον εκδημοκρατισμό των νέων τεχνολογιών. Με άλλα λόγια, στοχεύουμε στη δημιουργία εργαλείων που θα διευκολύνουν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν λύσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, επιταχύνοντας παράλληλα το όφελος για την κοινωνία.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα περιεχόμενα του βιβλίου θα βρείτε εδώ! Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το βιβλίο των Brad Smith & Harry Shum, “The Future Computed: Artificial intelligence and its role in society” δωρεάν εδώ.
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Microsoft στο Βερολίνο, όπου ο Brad Smith μίλησε για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στην οικονομία, την εργασία και την κοινωνία.