Η Ελλάδα δεν λέει να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη της Ψηφιακής Ατζέντας. Για άλλη μια φορά κινδυνεύουμε να μην ανταποκριθούμε στους στόχους που έχουν τεθεί για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ όσο αφορά τις υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο, αναγκαίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων της ευρυζωνικότητας μένουν δύο χρόνια και εμείς ακόμα σχεδιάζουμε… Και την ίδια στιγμή κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή αρκούνται σε μια κατ΄ επίφαση συζήτηση, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία των θεμάτων.
Ούτε λόγος για την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής ή έστω για τη σύγκλιση θέσεων και απόψεων, κάτι που θα βοηθούσε, ώστε να διακοπεί κάποια στιγμή ο φαύλος κύκλος, μόλις αλλάζουν τα πρόσωπα να αλλάζει και ο σχεδιασμός και εν τέλει να μην γίνεται τίποτα.
Αφορμή για τα παραπάνω αποτέλεσαν οι δύο παράλληλοι μονόλογοι που εξελίχθηκαν στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή κατά την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς στην ερώτηση που κατέθεσε η υπεύθυνη για τον τομέα αυτόν από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, για τα έργα του υπουργείου.
Ο κ. Παππάς παραδέχθηκε ότι το Superfast Broadband επανασχεδιάζεται, έπειτα από την άρνηση της ΕΕ να δεχθεί το σχέδιο που παρουσιάστηκε για την επιδότηση της ζήτησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, όπως είπε «μέσα στα πλαίσια της ανταλλαγής απόψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι μία διαδικασία αναμενόμενη, είναι καλοδεχούμενη και μάλιστα θα σας έλεγα ότι δίνει δυνατότητα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιληφθεί το ποιες είναι οι δικές μας προτεραιότητες». Σύμφωνα με την μέχρι τώρα εμπειρία, λαμβάνοντας υπόψη την γραφειοκρατεία των Βρυξελλών (και εδώ έχει δίκιο ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Βασίλης Μαγκλάρας, που το θέτει, μόνο που δεν φταίει μόνον αυτό) για να προχωρήσει ένα μεγάλο έργο 400 εκατ. ευρώ χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια, με άλλα λόγια το Superfast Broadband οριακά προλαβαίνει ΕΣΠΑ 2014 -2020.
Για τον κ. Παππά, «κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει» γιατί «μέσα στον επόμενο μήνα θα αρχίσει η απορρόφηση των κονδυλίων και για το Connected Enterprise» (έτσι είχε ονομαστεί έργο προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της ζήτησης για υπερ υψηλές ταχύτητες των επιχειρήσεων) που συμπεριλαμβανόταν στον σχεδιασμό που κρίθηκε «μη επιλέξιμος» από την ΕΕ. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εννοεί ότι θα προχωρήσει επιδότηση της ζήτησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Μίλησε για 50 εκατ. ευρώ, αλλά δεν ήταν σαφής αν πρόκειται για το σύνολο ή θα είναι αυτό το ποσό για κάθε μια κατηγορία καταναλωτών. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Όσο αφορά το ΕΣΠΑ δεν ανέφερε κανένα χρονοδιάγραμμα.
Κατά τα άλλα ο υπουργός, είπε ότι «έχει γίνει κανονική κοσμογονία με την έναρξη διαχείρισης των έργων» (αναρωτιόμαστε σε ποια έργα αναφέρεται) επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι το υπουργείο στο οποίο ηγείται είναι πλήρως ψηφιοποιημένο (αλίμονο αν δεν ήταν το συγκεκριμένο υπουργείο και λόγω αντικειμένου, αλλά κυρίως γιατί είναι το νεότερο στη δομή της κυβέρνησης έχει ιδρυθεί πριν περίπου 1,5 χρόνο) ενώ ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε, όπως είπε «μόνο ένα ευρυζωνικό σχέδιο είκοσι πέντε σελίδων». Στο τελευταίο σαφώς έχει δίκιο γιατί αν είχαν δρομολογηθεί οι απαραίτητες δράσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις τώρα η εικόνα της χώρας θα είχε αλλάξει. Μόνο που ο φαύλος κύκλος είναι διαχρονικός, σχέδια επί σχεδίων που μένουν στα συρτάρια και φτου από την αρχή.
Κατώτερη των περιστάσεων, τουλάχιστον σε αυτή τη συζήτηση, ήταν όμως και η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημαντικό μέρος της παρέμβασής της αναλώθηκε στο να κριτικάρει τον κ. Παππά για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, και τις σχετικές αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λες και δεν είναι μέσα στη δουλειά του η προβολή της χώρας και οι επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους ξένων χωρών και στελέχη μεγάλων ξένων επιχειρήσεων τεχνολογίας. Ειρήσθω εν παρόδω η επιλογή της κυβέρνησης να βάλει περισσότερη τεχνολογία στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης κινείται στη σωστή κατεύθυνση και κατ΄ επέκταση ο κ. Παππάς καλά κάνει και επιδιώκει με τις επισκέψεις του τη συμμετοχή μεγάλων αμερικάνικων εταιρειών. Όλα βεβαίως κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
Είναι δε ο πρώτος αρμόδιος υπουργός που πραγματοποιεί εκτεταμένη επίσκεψη στη μεγάλη έκθεση – συνέδριο που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη (MWC) κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο και δείχνει να συμπαραστέκεται στην ελληνική συμμετοχή.
H κα Ασημακοπούλου συνόψισε τους λόγους για τους οποίους η αρμόδια διεύθυνση της ΕΕ απέρριψε τον σχεδιασμό για τα έργα ευρυζωνικότητας λέγοντας ότι δεν δικαιολογήθηκε επαρκώς γιατί το κουπόνι θεραπεύει το «market failure». Επίσης οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν πείστηκαν ότι πρόκειται για τεχνολογικά ουδέτερο μέτρο και δεν κατάλαβαν γιατί η επιλογή της κυβέρνησης σε είναι οι υποδομές οι οποίες είναι επιλέξιμες δαπάνες. Ούτε λόγος όμως για προτάσεις. Δεν μάθαμε αν η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με την επιδότηση της ζήτησης ή πως θα σχεδίαζε εκείνη τα έργα για την ευρυζωνικότητα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει διανύσει τρία χρόνια έχοντας την εξουσία. Το πρώτο μισό του διαστήματος αυτού χαρακτηρίστηκε από την απουσία πολιτικής και από την κόντρα που είχε ο τότε υπεύθυνος για τις ευρυζωνικές υποδομές, σημερινός υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, με τον πρώτο γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Δημήτρη Τζώρτζη. Ο τελευταίος ωστόσο παρά τις τρικλοποδιές (ούτε τα έξοδά του για να πάει στη Βαρκελώνη δεν του ενέκρινε ο πολιτικός του προϊστάμενος) κατάφερε να άρει την αιρεσιμότητα για τα ευρυζωνικά (να ικανοποιήσει δηλαδή τις προϋποθέσεις που υπήρχαν για να ξεκινήσει ο σχεδιασμός των έργων).
Η κυβέρνηση προχώρησε όμως και στην ίδρυση γενικής γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό η οποία στη συνέχεια εντάχθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με επικεφαλής τον κ. Παππά. Όλα αυτά χρειάσθηκαν χρόνο που χάθηκε από τον σχεδιασμό των έργων.
Η πρώτη προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ευρυζωνικότητας με έργα προϋπολογισμού 400 εκατ. απέτυχε. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια. Η διάθεση δεν λείπει τόσο από τον κ. Παππά, όσο και από τον κ. Μαγκλάρα. Πλέον έχουν την εμπειρία και τη γνώση του τι περνά και τι όχι στην ΕΕ. Θα ήταν προς το καλό της χώρας αν επεδίωκαν έστω το μίνιμουμ της συναίνεσης της αντιπολίτευσης ενημερώνοντάς την τακτικά και ζητώντας την άποψή της για να προχωρήσει ο ενδεδειγμένος σχεδιασμός. Δυστυχώς, το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ο πολιτικός χρόνος δεν είναι απεριόριστος και η δημόσια διοίκηση δεν προσφέρει την ασφάλεια της συνέχειας. Αν τα όσα σχεδιάσουν δεν περάσουν σύντομα στην υλοποίηση οι επόμενοι (ακόμα και αν είναι από το ίδιο κόμμα) μπορεί να αποφασίσουν ότι μπορούν να τα κάνουν καλύτερα και να αρχίσουν πάλι από την αρχή…