Η παρεμβάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στη Βουλή, σε απάντηση ερωτήματος που έθεσε ο βουλευτής της συμπολίτευσης Μάριος Κατσής αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της Forthnet, προοιωνίζουν μια διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος της ενοποίησης των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών από πλευράς Πολιτείας.
Το θέμα αποκτά ποικίλες διαστάσεις στο βαθμό που σύντομα όλα τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου, θα είναι «δια χειρός» Παππά, γεγονός που σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να υπάρχει ταύτιση απόψεων ως προς τα μείζονος σημασίας θέματα. Σημειώνεται ότι καθορίστηκε για αύριο Τρίτη η εκ νέου εξέταση – συζήτηση της τοποθέτησης του Κωνσταντίνου Μασέλλου στη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής (ΨΗΠΤΕ) είναι το θέμα να κλείσει άμεσα, δηλαδή την εβδομάδα που μόλις ξεκινά, με την έκδοση στη συνέχεια της αναγκαίας Πράξης του υπουργικού συμβουλίου ώστε ο κ. Μασέλλος να αναλάβει τα καθήκοντά του.
Ο κ. Παππάς λοιπόν στη Βουλή χαρακτήρισε την τηλεπικοινωνιακή αγορά «μονοπωλιακή» και συνέχισε ως εξής: «ολιγοπωλιακή θα το έλεγα κατ’ επίφαση, και εάν κανείς παρακολουθήσει την πορεία της αγοράς τηλεπικοινωνιών από τότε που άνοιξε, από τότε δηλαδή που είχαμε και το άνοιγμα της αγοράς και μετέπειτα την πώληση του ΟΤΕ, είναι μια πορεία ραγδαίας συγκέντρωσης της αγοράς. Και αυτό δυστυχώς έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά και στις τιμές.»
Δεν είναι βεβαίως εύκολο να παρέμβει κάποιος στις διαδικασίες consolidation της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, ειδικά αν το επιβάλλουν λόγοι βιωσιμότητας των εταιρειών, όπως επικαλούνται τα στελέχη της αγοράς που το υποστηρίζουν. Όμως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί αν η άποψη περί «ολιγοπωλίου», περάσει στην κοινή γνώμη. Άλλωστε δεν αποτελεί συνήθη πρακτική βουλευτής να θέτει ερώτηση για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση μιας εταιρείας όπως έγινε για την περίπτωση της Forthnet με βασικό επιχείρημα τη δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων και παροτρύνσεις όπως οι παρακάτω: «Άρα, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, η διαδικασία της επιλογής και της ανάδειξης στρατηγικού επενδυτή για τη Forthnet πρέπει να μπει στον έλεγχο της ΕΕΤΤ, κατά τη γνώμη μου, και πρέπει η παρουσία του Υπουργείου και η δική σας προσωπικά να είναι τέτοια που να διασφαλίζεται ότι η Επιτροπή θα προσέξει και θα ρυθμίσει, σύμφωνα με τον νόμο και με βάση τον ρόλο της, το καλύτερο δυνατό για τους Έλληνες πολίτες.»
Όπως είναι γνωστό η ΕΕΤΤ θα κληθεί να δώσει την άδειά της για την εξαγορά – συγχώνευση της Cyta Ελλάδος με τη Vodafone σύντομα και στη συνέχεια εφόσον χρειασθεί θα ασχοληθεί και με την περίπτωση της Forthnet.
Πάντως, κατά τη συζήτηση της επίμαχης ερώτησης στη Βουλή ο κ. Παππάς άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στην προηγούμενη Ολομέλεια της ΕΕΤΤ και κατά συνέπεια και στον πρόεδρο της Δημήτρη Τσαμάκη που έχει διοριστεί από τη νυν κυβέρνηση.
Μιλώντας για αργό και ακριβό internet σημείωσε ότι «περιμέναμε και περιμένουμε- βεβαίως και η νέα Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να ενσκήψει πάνω από αυτά τα ζητήματα πάρα πολύ γρήγορα, πάρα πολύ άμεσα και με τρόπο ο οποίος να διασφαλίζει τα συμφέροντα των καταναλωτών».
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του προσέθεσε πως «θα είναι οδυνηρό για τον Έλληνα καταναλωτή να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε λιγότερο από δύο τηλεπικοινωνιακούς παρόχους» και σε άλλο «είναι προφανές ότι η σύνθεση της προηγούμενης Επιτροπής δεν μπόρεσε να διασφαλίσει τους όρους ανταγωνισμού που να μπορούν προσφέρουν στον Έλληνα πολίτη ένα προϊόν φθηνό και αξιόπιστο».