Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η πώληση του 5% του ΟΤΕ από το δημόσιο. Η έναρξη της διαδικασίας με βάση τα προαπαιτούμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου με τους δανειστές της χώρας τοποθετείται τον προσεχή Μάρτιο. Σύμφωνα με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο το ποσοστό προς πώληση αποτιμάται σε περίπου 310 εκατ. ευρώ, ενώ βοηθητικά στην όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η νέα μερισματική πολιτική.
Με δεδομένο ότι η Deutsche Telekom, κάτοχος του 40% του ΟΤΕ, διαθέτει βάσει της συμφωνίας μετόχων δικαίωμα πρώτης προτίμησης για όποιο ποσοστό του ΟΤΕ διατεθεί, τα βασικά σενάρια που έχουν να επιλέξουν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) – Credit Suisse και Τράπεζα Πειραιώς – όσο αφορά τη διαδικασία είναι δύο: Με βάση το πρώτο οι σύμβουλοι απευθύνονται κατευθείαν στη γερμανική εταιρεία και το τίμημα της πώλησης του 5% βασίζεται στο μεσοσταθμικό κλείσιμο των τελευταίων 25 ημερών της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.
Η δεύτερη οδός που πιθανότατα να κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα είναι να προχωρήσει διεθνής διαγωνισμός (μέσω βιβλίου προσφορών) με σκοπό να μεγιστοποιηθεί το τίμημα. Η DT θα ερωτηθεί αν επιθυμεί να αγοράσει το 5% με το τίμημα που θα έχει διαμορφωθεί και αν απαντήσει θετικά το εξαγοράζει αλλιώς διατίθεται στον ενδιαφερόμενο που έδωσε την καλύτερη τιμή (ή στους ενδιαφερόμενους καθώς το πιθανότερο είναι ότι το ενδιαφέρον θα προέλθει από επενδυτικά κεφάλαια).
Μετά την πώληση του 5% του ΟΤΕ το δημόσιο θα ελέγχει τα δικαιώματα ψήφου για το 5% των μετοχών (άμεσα για το 1% και έμμεσα για το 4% καθώς ανήκει στο ΙΚΑ).