Η 12η χώρα που υπογράφει τη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πληροφορική υψηλών επιδόσεων (HPC) είναι η Ελλάδα, συμμετέχοντας έτσι στην προσπάθεια της ΕΕ να αναπτύξει την επόμενη γενιά υποδομών πληροφορικής και δεδομένων. Η εν λόγω διακήρυξη δρομολογήθηκε τον Μάρτιο 2017 και υπογράφηκε από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία κατά τη διάρκεια της Ψηφιακής Ημέρας στη Ρώμη. Έκτοτε, άλλες τέσσερεις χώρες έχουν ταχθεί υπέρ αυτής της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας: το Βέλγιο τον Ιούνιο, η Σλοβενία τον Ιούλιο, η Βουλγαρία και η Ελβετία τον Οκτώβριο. Η Ελλάδα υπέγραψε τη διακήρυξη στις 10/11 στην Αθήνα.
Οι προσυπογράφοντες την εν λόγω διακήρυξη έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για να καθιερώσουν ένα παγκοσμίου κύρους οικοσύστημα πληροφορικής υψηλών επιδόσεων με την απόκτηση και τη λειτουργία υπερ-υπολογιστών παγκόσμιας εμβέλειας καθώς και με την κατασκευή του κύριου εξοπλισμού, των εργαλείων λογισμικού και των εφαρμογών που απαιτούνται για την τεχνολογία HPC. Στόχος είναι να έχουμε λειτουργικούς ευρωπαϊκούς υπερ-υπολογιστές κλίμακας exa (πεντάκις εκατομμυριοστής κλίμακας) έως το 2022-2023. Σύμφωνα με σχετική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλα τα άλλα κράτη μέλη και οι συνδεδεμένες χώρες με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζων 2020» για την έρευνα και την καινοτομία ενθαρρύνονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υπογράψουν τη Διακήρυξη EuroHPC.
Ο Αντιπρόεδρος Άνσιπ, αρμόδιος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, και η Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος αρμόδια για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον μέρος αυτού του φιλόδοξου ευρωπαϊκού σχεδίου. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να οδηγήσουμε τόσο στην παραγωγή και τη χρήση τεχνολογίας HPC στην Ευρώπη όσο και να ανοίξουμε τον δρόμο για νέες καινοτόμες εφαρμογές προς όφελος των πολιτών, όπως ο σχεδιασμός και η προσομοίωση νέων ιατρικών θεραπευτικών αγωγών.»