Έντονες συζητήσεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά προκαλούν οι «αναταράξεις» στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) με επίκεντρο τον αντιπρόεδρο Τηλεπικοινωνιών Νίκο Παπαουλάκη, τη στιγμή που εκκρεμούν σοβαρές υποθέσεις και ενώ πρόκειται σε λίγες εβδομάδες να αντικατασταθούν τα περισσότερα μέλη της Ολομέλειας, με τη λήξη της θητείας της, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου.
Ο κ. Παπαουλάκης έχει βρεθεί ξανά στο στόχαστρο συγκεκριμένων στελεχών της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση της Digea η οποία ωστόσο έχει μπει στο αρχείο από την αρμόδια εισαγγελέα, παρά την προσπάθεια που κατέβαλε ο καταγγέλλων υπουργός για να στηρίξει την άποψή του. Στην περίπτωση της Digea η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ αντέδρασε και έδρασε, σε γενικές γραμμές, ενωμένα για να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της.
Με ενδιαφέρον αναμένεται το πως θα αντιδράσει τώρα που καλείται να απαντήσει στο ερώτημα της παραπομπής ή όχι του κ. Παπαουλάκη στο πειθαρχικό για τη συμμετοχή του σε συνάντηση της Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής της ΝΔ, με ιδιοκτήτες ραδιοσταθμών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος της ΝΔ. Στο κάδρο έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια το αρμόδιο υπουργείο (Ψηφιακής Πολιτικής) ζητώντας δημόσια την παραπομπή του αντιπροέδρου στο πειθαρχικό. Η συζήτηση για το κατά πόσον αυτό μπορεί να γίνεται, όταν πρόκειται για μια ανεξάρτητη αρχή, αποτελεί πολυτέλεια στην παρούσα συγκυρία.
Τα θέματα που ανακύπτουν είναι πολλά, όπως πλούσιο είναι και το παρασκήνιο. Ακόμα και η ίδια η σύσταση του πειθαρχικού για την ΕΕΤΤ έχει αμφισβητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που έχει ξεχαστεί αφού δεν είχε προκύψει έως σήμερα θέμα παραπομπής μέλους της Ολομέλειας.
Το ραντεβού των μελών της Ολομέλειας για να συζητήσουν αν η παρουσία του αντιπροέδρου στα γραφεία της ΝΔ έρχεται σε αντίθεση με τη θέση και τα καθήκοντά του, έχει κλειστεί για την ερχόμενη Τρίτη.
Κομβικό ρόλο καλείται να παίξει ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δημήτρης Τσαμάκης. Η αντοχή του και η ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις …προκλήσεις (προφανώς και τις πιέσεις που δέχεται) δοκιμάζεται. Και αυτό σε μια συγκυρία που φαίνεται να υπερισχύει η νομική άποψη ότι η θητεία του θα πρέπει να ανανεωθεί, τυπικά, μαζί με το διορισμό της νέας Ολομέλειας, προκειμένου να μην τεθεί θέμα εγκυρότητας των αποφάσεων.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η έντονη δυσαρέσκεια του ΟΤΕ στο πρόστιμο των 6,5 εκατ. ευρώ που του επέβαλε πρόσφατα η ΕΕΤΤ, αλλά και οι δυσκολίες στο χειρισμό ευρύτερου ενδιαφέροντος υποθέσεων, όπως είναι η σε εξέλιξη διοικητική διαδικασία που αφορά τις προδιαγραφές των ακυρωτικών μηχανημάτων που έχουν εγκατασταθεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Κατά τα λοιπά η αγορά αναμένει αν οι υποθέσεις ανταγωνισμού, καθολικής υπηρεσίας και αρκετές άλλες που εκκρεμούν, θα κλείσουν ή θα μεταφερθούν στην επόμενη Ολομέλεια, με ότι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία της Επιτροπής η οποία ρυθμίζει τομέα δισεκατομμυρίων με κρίσιμο ρόλο συνολικά στην οικονομία.