Να ολοκληρώσει τη διαδικασία διερεύνησης σημαντικών θεμάτων που την έχουν απασχολήσει υποχρεούται η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) ενόψει και της λήξης της θητείας 8 μελών της Ολομέλειας, του συνόλου δηλαδή πλην του προέδρου Δημήτρη Τσαμάκη, η τοποθέτηση του οποίου έγινε τον Ιούνιο του 2016 και έχει διάρκεια έως το 2020.
Στις υποθέσεις που εκκρεμούν περιλαμβάνεται η καταγγελία της Vodafone εναντίον της Cosmote για κατάχρηση των όρων περί ανταγωνισμού και η οποία έγινε επίσημα το 2012 και αφορά «συμπεριφορά» της Cosmote συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η πρώτη ακρόαση έγινε όταν πρόεδρος της ΕΕΤΤ ήταν ο Λεωνίδας Κανέλλος, χωρίς η Επιτροπή να καταλήξει στο τελικό πόρισμα και η δεύτερη όταν πρόεδρος ήταν ο Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, χωρίς επίσης να υπάρξει πόρισμα. Αν και σε αυτή τη φάση, μέχρι τον Δεκέμβριο 2017 όπου λήγει η θητεία των μελών της Ολομέλειας, δεν υπάρξει πόρισμα οι ακροάσεις θα χρειασθεί να επαναληφθούν, κάτι που προφανώς δεν θα αποτελέσει θετική είδηση για την Επιτροπή.
Μια άλλη υπόθεση αφορά σε καταγγελία των εναλλακτικών παρόχων για διακριτική μεταχείριση αιτημάτων υλοποίησης συνδέσεων από τον ΟΤΕ υπέρ της δικής του λιανικής. Η ακρόαση έγινε στις 28 Μαΐου 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταγγελίες γίνονται αποδεκτές και η πρόταση προς την Ολομέλεια είναι να καταλογιστεί πρόστιμο. Το σχετικό πόρισμα έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια κατά τη συνεδρίασή της την προσεχή Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου.
Άλλη σημαντική εκκρεμότητα είναι αυτή που αφορά στην Καθολική Υπηρεσία με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιμερισμού του κόστους στις εταιρείες για τα έτη 2010 και 2011 και μένει η έγκριση της Ολομέλειας.
Η θητεία των μελών της Ολομέλειας, πλην του προέδρου της, λήγει τον Δεκέμβριο και η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα ΕΕΤΤ έχει ξεκινήσει καθώς οι αποφάσεις της κυβέρνησης θεωρητικά θα μπορούσαν να ανακοινωθούν νωρίτερα από την τυπική ημερομηνία.
Δεν μπορεί να ανανεωθεί η θητεία των δύο αντιπροέδρων (Τηλεπικοινωνιών Νικόλαου Παπαουλάκη και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνου Δεληκωστόπουλου) που ολοκληρώνουν φέτος δεύτερη τετραετή θητεία στην ΕΕΤΤ, ως εκ τούτου είναι δεδομένο ότι σε αυτό το επίπεδο θα τοποθετηθούν νέα πρόσωπα.
Από τα μέλη δεύτερη θητεία ολοκληρώνει ο Ιωάννης Τζιώνας, ενώ θεωρητικά θα μπορούσαν να πάνε σε δεύτερη θητεία τα μέλη, Γιάννης Αναστασάκος, Δημήτρης Βέργαδος, Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, Σπύρος Λιβιεράτος και Μιχαήλ Σφακιανάκης. Εκτιμάται ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα αντικαταστήσει τους περισσότερους.
Βάσει της νομοθεσίας οι δύο αντιπρόεδροι της ΕΕΤΤ (όπως και ο πρόεδρος) ορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και περνούν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ τα 6 μέλη ορίζονται απευθείας από τον αρμόδιο υπουργό που είναι ο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.