Να ενημερώσει η κυβέρνηση τους πολίτες για την αναγκαιότητα της νέας τεχνολογίας, DVB-T2, ώστε να αποφύγουν την αγορά τηλεόρασης παρωχημένης τεχνολογίας ζήτησαν οι επικεφαλής της Digea, χαρακτηρίζοντας τη μετάβαση αναπόφευκτη.
Όπως σημείωσαν η έγκαιρη ενημέρωση των δραστηριοποιούμενων στο χώρο της εισαγωγής και εμπορίας τηλεοπτικών δεκτών και αποκωδικοποιητών σχετικά με την τεχνολογία που θα υιοθετήσει η χώρα θα συντελέσει ακόμη στην αποφυγή μαζικής διάθεσης εξοπλισμού παλαιάς τεχνολογίας στην ελληνική αγορά.
Παράλληλα η διοίκηση της Digea χθες κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η μετάδοση των προγραμμάτων της ΕΡΤ μέσα από το δικό της δίκτυο, εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις για τον αριθμό 7 όσο αφορά τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που θα προκηρύξει το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) ενώ ζήτησε να καταρτιστεί συνολικά ένας οδικός χάρτης για το μέλλον της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, ώστε, μεταξύ άλλων, οι επιχειρηματίες στο χώρο να γνωρίζουν με ακρίβεια το τοπίο προκειμένου να λάβουν αποφάσεις.
Η διοίκηση της Digea δεν απέκλεισε νέα προσφυγή κατά της απόφασης του ΕΣΡ για τον αριθμό των καναλιών, καθώς όπως ειπώθηκε βάσει της σημερινής τεχνολογίας μπορούν να χωρέσουν στο φάσμα 12 τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας. Οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται εφόσον η Ελλάδα υιοθετήσει τεχνολογία DVB-T2.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Digea Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο αντιπρόεδρος Πάνος Κυριακόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Μαστοράκης αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι από τον Ιούνιο 2020 έως το αργότερο τον Ιούνιο 2022 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απόδοση ενός τμήματος του τηλεοπτικού φάσματος στις τηλεπικοινωνίες (Ψηφιακό Μέρισμα 2). Η σχετική απόφαση της Ε.Ε. προτρέπει τα κράτη-μέλη να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογίες ώστε να αυξήσουν την χωρητικότητα του τηλεοπτικού φάσματος.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σε παράλληλη λειτουργία DVB-T (η σημερινή τεχνολογία στην Ελλάδα) και DVBT2 (Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία, Σερβία, Κροατία, Τσεχία, Ρουμανία κ.α.) ενώ η Γερμανία έχει ολοκληρώσει τη μετάβαση σε DVB-T2/HEVC. Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν την ολοκλήρωση της μετάβασης των δικτύων τους σε DVB-T2/HEVC ταυτόχρονα με το 2ο Ψηφιακό Μέρισμα. Η υλοποίηση του 2ου ψηφιακού μερίσματος για την Ελλάδα οδηγεί αναπόφευκτα στην υιοθέτηση της τεχνολογίας DVB-T2 λόγω του πλάνου συχνοτήτων σε παραμεθόριες περιοχές (π.χ., περιοχή Κυκλάδων, Δυτικής Ελλάδας). Ένας λόγος παραπάνω είναι ότι στη νέα τεχνολογία οδεύει η Τουρκία.
Η μετάβαση στη νέα τεχνολογία προϋποθέτει περίοδο 2 ετών για την κατάλληλη ενημέρωση των τηλεθεατών. Από την άποψη αυτή αναφέρθηκε ως εξαιρετικά επείγον για τη χώρα να ορίσει ένα οδικό χάρτη μετάβασης στην τεχνολογία DVB-T2 αντίστοιχο με αυτόν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Απαντώντας στο ερώτημα για το ποια θα είναι η επιβάρυνση του πολίτη αν έχει παλιά τηλεόραση αναφέρθηκε ότι η τιμή πώλησης αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T2 είναι σήμερα στα 24 ευρώ και βαίνει μειούμενη.
Η διοίκηση της Digea ξεκαθάρισε ακόμη ότι με βάση την άδειά της πρέπει να διαθέτει τους 4 διαύλους (πολυπλέκτες) που έχει στη διάθεσή της στην ιδιωτική τηλεόραση. Τα τελευταία περίπου 3 χρόνια και καθώς η ΕΡΤ δεν έχει κατορθώσει να προχωρήσει στις αναγκαίες προμήθειες για το δικό της δίκτυο (έχει κάνει 3 αποτυχημένους διαγωνισμούς…) η Digea της διαθέτει έναν από τους διαύλους της. Προσέθεσε πως δεν επιθυμεί να ανανεωθεί η σχετική σύμβαση πέραν του Οκτωβρίου που λήγει και μόνον αν της δοθούν οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις θα δώσει ολιγόμηνη παράταση.
Το παράδοξο είναι ότι η ΕΡΤ έχει πάρει δύο διαύλους τους οποίους δεν χρησιμοποιεί, όταν πρόκειται για σπάνιο πόρο που με βάση και το κοινοτικό δίκαιο θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Η διοίκηση της Digea θεωρεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ΕΡΤ «προκλητική», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ΕΣΡ χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για τον περιορισμό των αδειών σε 7, το γεγονός ότι δεν είναι ευκρινές πότε η ΕΡΤ θα ελευθερώσει τον ένα από τους 4 διαύλους της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Βάσει στοιχείων που επικαλέστηκε η Digea, το 82% των ελληνικών νοικοκυριών, έχει εξοπλισμό ο οποίος υποστηρίζει την λήψη περιεχομένου σε Υψηλή Ευκρίνεια (HD) και η πλειοψηφία του πληθυσμού θεωρεί ότι η ποιότητα εικόνας σε HD είναι πολύ ή αρκετά καλύτερη έναντι της SD (Τυπικής Ευκρίνειας). Από το 2010 στην χώρα μας, πωλούνται μόνο HD τηλεοπτικοί δέκτες. Έως το Μάρτιο του 2017 πωλήθηκαν 5,3 εκατομμύρια τεμάχια εκ των οποίων 901 χιλιάδες είναι τεχνολογίας DVB-T2. Μάλιστα το τελευταίο εξάμηνο, ο εξοπλισμός που αγοράστηκε από τους τηλεθεατές, σε ποσοστό 37% υποστηρίζει την τεχνολογία DVB-T2.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Λευτέρης Κρέτσος, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας σχολιάζοντας τις απόψεις του παρόχου δικτύου τηλεόρασης μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «τα στοιχεία της Digea καταδεικνύουν πως οποιαδήποτε συζήτηση για μετάβαση σε νέο τεχνολογικό πρότυπο (DVB-T2) είναι πρόωρη, δεδομένου πως μια τέτοια απόφαση θα συνεπάγονταν σημαντικό κόστος αγοράς νέου αποκωδικοποιητή για τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει το δικαίωμα στην ενημέρωση και στην ποιοτική ψυχαγωγία σε κάθε νοικοκυριό της χώρας, ιδίως με δεδομένο ότι οι συμπολίτες μας που κατέχουν παλαιάς τεχνολογίας συσκευές ανήκουν κατά τεκμήριο στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Τέλος, όσοι ονειρεύονται ότι εμμέσως θα ρίξουν εκ νέου μαύρο στην ΕΡΤ τους υπενθυμίζουμε ότι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης».