Εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και επικαιροποιηθεί ο φάκελος μεγάλου έργου, δεν υπάρχει κανένα άλλο εμπόδιο για να υπογραφούν οι συμβάσεις του Σύζευξις 2 με τους αναδόχους, αναφέρουν πηγές της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των ενστάσεων που έγιναν κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.
Η επιλογή των συναρμόδιων υπουργών (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ψηφιακής Πολιτικής) είναι το έργο να προχωρήσει από εκεί που σταμάτησε, εφόσον βεβαίως εξασφαλιστεί κονδύλι της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ και επικαιροποιηθεί ο φάκελος μεγάλου έργου.
Το εν λόγω έργο ξεκίνησε το 2011 (Ιούνιο του έτους αυτού έγινε η δημόσια διαβούλευση για τις τεχνικές προδιαγραφές). Είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, δεν προχώρησε και απεντάχθηκε, υπήρξε η αλλαγή της κυβέρνησης και σήμερα, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση πείστηκε για την αναγκαιότητά του και το θέτει σε τροχιά υλοποίησης, βασιζόμενη στις διαγωνιστικές διαδικασίες που έχουν ολοκληρωθεί. Στην όλη συζήτηση που προηγήθηκε είχε κατατεθεί η άποψη ότι ο σχεδιασμός του έργου είναι ξεπερασμένος τεχνολογικά και χρειάζεται να γίνει εξαρχής, όπως και οι διαγωνισμοί. Η άποψη αυτή δεν επικράτησε με το βασικό επιχείρημα ότι για να φθάσει στην ωριμότητα που βρίσκεται σήμερα το έργο θα χρειάζονταν περί τα 3 χρόνια.
Το Σύζευξις 2 θα εκτελεστεί στο μεγαλύτερο μέρος του με συμβάσεις πλαίσιο. Ο αρχικός συνολικός προϋπολογισμός του είναι 616 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 172 εκατ. ευρώ αφορούν τις υποδομές και τα υπόλοιπα τις υπηρεσίες.
Υπενθυμίζεται ότι για τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας ανάδοχοι και στις 8 νησίδες (η χώρα έχει χωριστεί σε 8 τμήματα) είναι ο ΟΤΕ και η Cyta Ελλάδος. Σε ορισμένες είναι και οι Vodafone, Wind και Forthnet. Για τις υπηρεσίες κινητής είναι όλοι οι πάροχοι, Cosmote, Vodafone, Wind συν τη Cyta η οποία είναι εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας.
Στις υποδομές στο μεγαλύτερο έργο, «ασφάλεια τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψη και καλωδίωση» προϋπολογισμού 132,6 εκατ. ευρώ, συμφωνία πλαίσιο μπορεί να συναφθεί με τη Logicom και την κοινοπραξία των OTE – Space – Unisystems. Στο έργο «κεντρικές υπηρεσίες ISP & SLA», προϋπολογισμού 26,6 εκατ. ευρώ, ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των OTE, Space, Unisystems, Intrasoft, ενώ στο έργο «κεντρική υποδομή διασύνδεσης και υποδομές κέντρου δεδομένων», προϋπολογισμού 12,7 εκατ. ευρώ ανάδοχος είναι η Med-Nautilus.
Σημειώνεται ότι το ευρύτερο Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος πελάτης υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών στη χώρα, δαπανώντας περί τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (στοιχείο πάνω στο οποίο βασίστηκε ο σχεδιασμός του έργου, πιθανότατα οι σχετικές δαπάνες τώρα να είναι μικρότερες). Στο πλαίσιο του Σύζευξις 1 και σε περίπου 4500 σημεία παρουσίας της Δημόσιας Διοίκησης προσφέρονται τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, κάποιες εξ αυτών όμως έχουν τύχει πολύ χαμηλής αξιοποίησης (τηλεδιάσκεψη, ψηφιακές υπογραφές κλπ).
Το Σύζευξις 2 διευρύνει την παροχή υπηρεσιών σε όλα τα σημεία παρουσίας του Δημοσίου (περίπου 33.000) καλύπτοντας όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που χρησιμοποιεί . Με τη χρήση συμβάσεων πλαίσιο (που επιτρέπουν την προμήθεια μόνο όσων πραγματικά χρειάζονται) επιδιώκεται η συγκέντρωση όλων των αναγκών του Δημοσίου κάτω από ένα δίκτυο, ώστε να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων.