Με μια λιτή ανακοίνωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) ενημερωθήκαμε την περασμένη Παρασκευή ότι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, «συμφώνησαν να επανεκκινηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης του Σύζευξις 2, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα σημαντική εξοικονόμηση για το ελληνικό Δημόσιο (μεγαλύτερη 150 εκατ. ευρώ ανά έτος), καθώς και υψηλές επενδύσεις στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών».
Οι υπουργοί που συμφώνησαν είναι η Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης και αυτό συνέβη έπειτα από σύσκεψη με τη συμμετοχή και του διευθύνοντος συμβούλου της ΚτΠ Ιωάννη Δερμιτζάκη.
Όπως είναι γνωστό το Σύζευξις 2 για την εξοικονόμηση δαπανών του δημοσίου, έφθασε μέχρι του σημείου της ανάδειξης αναδόχων στους διαγωνισμούς, χωρίς να υπογραφούν τελικά συμβάσεις. Είχε χωριστεί σε 5 υποέργα εκ των οποίων τα τρία αφορούσαν τις βασικές υποδομές, προϋπολογισμού 172 εκατ., ένα ποσό που δύσκολα θα εξασφαλιστεί σήμερα από το τρέχον ΕΣΠΑ. Ανάδοχοι στα έργα υποδομής είχαν ανακηρυχθεί εταιρείες όπως ο ΟΤΕ, η Logicom Solutions, η Med Nautilus, η Space Hellas, η Unisystems και η Intrasoft, ενώ τα δύο μεγάλα υπο – έργα για την παροχή υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας ήταν σχεδιασμένα να εκτελεστούν με προγραμματικές συμφωνίες για τις οποίες ενδιαφέρον εκδήλωσαν όλοι οι πάροχοι, ΟΤΕ, Vodafone Wind, Forthnet και η Cyta.
Η ενημέρωση που παρέχεται είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή και δεν έχει γίνει γνωστό τίποτα πέραν της προαναφερόμενης λιτής ανακοίνωσης. Ως εκ τούτου το βασικό ερώτημα που προκύπτει, δηλαδή «για πιο Σύζευξις 2 μιλάμε;», παραμένει μέχρι στιγμής χωρίς απάντηση. Θα προχωρήσει το έργο που σχεδιάστηκε με τα τεχνολογικά δεδομένα του 2011 (Ιούνιο του έτους αυτού έγινε η δημόσια διαβούλευση για τις τεχνικές προδιαγραφές) ή ένα νέο έργο αφού μελετηθούν εκ νέου οι ανάγκες και οι πιθανές λύσεις…