Τον σχεδιασμό της για την ανάπτυξη δικτύου NGA αποκάλυψε την Παρασκευή η Wind στην Καλαμάτα, πόλη στην οποία μέχρι τον προσεχή Ιούλιο, το 88% των τηλεφωνικών γραμμών δύναται να έχει πρόσβαση σε δίκτυα νέας γενιάς.
Σύμφωνα με το πλάνο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που έχει καταθέσει η Wind στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη. Οι περιοχές στις οποίες η Wind θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, είναι, επιλεγμένες περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης, η Καλαμάτα, η Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης.
Οι 500.000 γραμμές είναι περίπου το 12,5% των συνολικών στη χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως αντίστοιχο αποτέλεσμα θα έχουν και οι επενδύσεις της Vodafone, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του σε εξέλιξη κύκλου επενδύσεων το δίκτυο πρόσβασης NGA θα είναι ιδιοκτησίας ΟΤΕ κατά 75% (κατά προσέγγιση) με το υπόλοιπο 25% να ανήκει σε Wind και Vodafone. Για πρώτη φορά και ο ΟΤΕ θα αγοράζει χονδρική από την υπόλοιπη αγορά.
Δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν τα μερίδια εφόσον στον κύκλο αυτών των επενδύσεων θα μπει και η Forthnet, καθώς η συμμετοχή της στη δεύτερη φάση της ανάθεσης περιοχών για την ανάπτυξη δικτύων NGA (ή κανονισμού για το vectoring όπως επίσης αποκαλείται) ανακοινώθηκε σχετικά πρόσφατα, χωρίς από την πλευρά της διοίκησής της να έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα όπως το πώς θα εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ΕΕΤΤ στις αρχές Ιουνίου θα ανακοινώσει πως κατανέμονται οι περιοχές ανάπτυξης NGA μεταξύ των Vodafone, Wind και Forthnet.
Προηγήθηκε η ανακοίνωση της Επιτροπής για την ανάληψη της υποχρέωσης του ΟΤΕ να αναβαθμίσει σε αρχιτεκτονική NGA 11.854 υπαίθριες καμπίνες οι οποίες βρίσκονται σε καλωδιακή απόσταση μεγαλύτερη των 550 μέτρων από τα Αστικά Κέντρα (ΑΚ) και οι οποίες υπάγονται σε 168 ΑΚ (κάλυψη μεγαλύτερη από 80%) μέχρι και την 6η Οκτωβρίου 2017.
Βάσει των όσων λέγουν στελέχη των τριών μεγάλων εταιρειών, που έχουν αποκαλύψει σε γενικές γραμμές τον σχεδιασμό τους, σε περιοχές με εμπορικό ενδιαφέρον η οπτική ίνα θα φθάσει μέχρι τα κτήρια ή τα σπίτια (FTTB – FTTH).
Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι είναι δυνατή η άμεση εγκατάσταση οπτικής ίνας σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής, κατά την παρουσίαση του πιλοτικού δικτύου στην Καλαμάτα, σημείωσε πως προφανώς θα ήταν καλό να στρωθεί οπτική ίνα παντού. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές ως προς τις δυνατότητες της χώρας». Σύμφωνα με τον ίδιο ιδιαίτερα για την Ελλάδα «είναι κρίσιμο να συμμετέχει άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φόρες μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε. Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων».
Κατά την άποψη του κ. Ζαρκαλή «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ καλή συγκυρία. Έχει το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και έχει παρόχους ικανούς να επενδύσουν στα δίκτυα νέας γενιάς. Απαιτείται όμως σοβαρότητα και δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις. Αν θέλουμε η κοινωνία του Gigabit να μην μείνει σύνθημα, πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να βοηθήσουν οι αρχές και οι Δήμοι για να χτίζονται τα δίκτυα και να καταργηθεί η υπέρ-φορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.»
Ο επικεφαλής της Wind αναφερόμενος στο ρόλο της εταιρείας στη νέα εποχή επίσης πρόσθεσε: «Έχουμε πλήρως κατανοήσει την ευθύνη μας στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα. Εδώ και τρία χρόνια υλοποιούμε τον στρατηγικό μετασχηματισμό μας σε πάροχο υποδομών. Έχοντας την οικονομική ευρωστία και την τεχνογνωσία, επενδύουμε εντατικά στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και σταθερή, για να πάμε την αγορά μας αλλά και τη χώρα μπροστά».
Σύμφωνα επίσης με εκτίμηση της διοίκησης της Wind έπειτα από την ολοκλήρωση των επενδύσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕΤΤ το Φθινόπωρο του 2019 το 60 με 70% των νοικοκυριών της χώρας θα έχει πρόσβαση σε ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Mbps. Η προαναφερόμενη κάλυψη καλύπτει τις απαιτήσεις της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 και πιθανότατα θα τις ξεπεράσει ειδικά εφόσον αξιοποιηθούν συμπληρωματικά και οι διαθέσιμοι πόροι από το τρέχον ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο για να καλυφθούν και οι περιοχές χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον.
Υπενθυμίζεται πως ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει ότι στην τετραετία θα επενδύσει στα δίκτυα σταθερής στην Ελλάδα περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα μίλησε για ακόμα 200 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν στις συνολικές επενδύσεις του ομίλου οι οποίες διαμορφώνονται σε 1,5 δις. από 1,3 δις. ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί (σταθερή, κινητή σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται). Επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ η κάθε μια, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά τα δίκτυα νέας γενιάς (σταθερά και κινητά) έχουν ανακοινώσει η Vodafone και η Wind. Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, υπό διερεύνηση είναι πιθανή επένδυση έως 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια από τη Forthnet σε συνεργασία με την κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακών υποδομών ZTE.
Το δίκτυο που αλλάζει τα δεδομένα στην Καλαμάτα
Η Καλαμάτα δύναται να καταστεί η πρώτη πόλη που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο με υπέρ – υψηλές ταχύτητες. Όπως ανακοίνωσε η Wind είναι έτοιμη να ολοκληρώσει μέχρι τέλος Ιουλίου το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζει στην πόλη, εφόσον πάρει την έγκριση από την ΕΕΤΤ. Με αυτό θα καλύπτεται το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps, βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα που οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps (ADSL) ή φτάνουν ως τα 50 Mbps (VDSL).
Κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης ο γενικός διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας και B2B της Wind, Αντώνης Τζωρτζακάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «εκατό τελικοί χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι στο πιλοτικό ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών και δοκιμάζουν διαφορετικές τεχνολογίες. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν τις μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές οπτικών ινών (FTTC/B/H) σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες πρόσβασης (Vplus και G.fast)». Ο ίδιος πρόσθεσε: «’Έχουμε ήδη φέρει το connectivity του μέλλοντος στο σήμερα και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την κατασκευή του ιδιόκτητου δικτύου μας στις γεωγραφικές περιοχές που έχουμε επιλέξει. Διαθέτουμε την τεχνογνωσία και την οικονομική ευρωστία ώστε να ξεκινήσουμε τις εργασίες μόλις πάρουμε το πράσινο φως από την ρυθμιστική αρχή. Καμία μέρα δεν θα πάει χαμένη».
Σχολιάζοντας επίσης το προνόμιο της πόλης να γίνει η πρώτη ευρυζωνική πόλη στην Ελλάδα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε: «Είμαστε ικανοποιημένοι με την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών από την Wind στην Καλαμάτα. Τα τεράστια οφέλη για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την ποιότητα ζωής, την ελκυστικότητα επενδύσεων, την τοπική οικονομία γενικώς, είναι προφανή και αυτονόητα. Η δημοτική αρχή της Καλαμάτας στήριξε αυτό το έργο και θα συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτό παρέχει, γιατί αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της Καλαμάτας και των δημοτών μας».
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Wind οι τεχνολογίες NGA και οι ταχύτητες σύνδεσης που επιτυγχάνονται συνοψίζονται ως εξής:
– Fiber to the Curb (FttC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSL vectoring / vplus και G.fast, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps.
– Fiber to the Building (FttΒ): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ως το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps.
– Fiber to the Home (FttH): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη που απογειώνει την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1 Gbps.