«Φούντωσε» και πάλι τις τελευταίες μέρες η συζήτηση για το πόσα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας είναι δυνατόν τεχνικά να εκπέμψουν. Για το θέμα αυτό έχει συγκαλέσει σειρά από συσκέψεις το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται μια, κυρίως επικοινωνιακή, προσπάθεια ο αριθμός καναλιών που θα προκηρυχθεί να μην είναι μεγαλύτερος από 6. Η τελική απόφαση, τυπικά τουλάχιστον, ανήκει στο ΕΣΡ και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον ενόψει και της πρόθεσης νέων «παιχτών» – επιχειρηματιών να εισέλθουν στην τηλεοπτική αγορά.
Στην τελευταία σύσκεψη που συγκάλεσε το ΕΣΡ (Δευτέρα 22.05.2017) τις απόψεις της κλήθηκε να παρουσιάσει η Digea. Σε γενικές γραμμές η τεχνική παρουσίασή της ταυτίζεται με αυτή που έχει κάνει ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) Νίκος Παπαουλάκης. Τα στελέχη της Digea τόνισαν μεταξύ άλλων ότι οι αρμόδιοι φορείς για να καταλήξουν σε ασφαλή τελικό αριθμό τηλεοπτικών αδειών θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει προηγηθεί:
1) Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών για το διεθνή συντονισμό συχνοτήτων στα πλαίσια του 2ου Ψηφιακού Μερίσματος, ώστε να γνωρίζει η χώρα τον ακριβή αριθμό των συχνοτήτων που θα μπορέσει να διαθέσει για την τηλεόραση όταν αποκοπεί το 2ο ψηφιακό μέρισμα. Σημειώνεται ότι ο εθνικός στόχος είναι η διασφάλιση κατά τη διάρκεια των διεθνών διαπραγματεύσεων, 6-9 πολυπλεκτών (οι γνωστές τηλεοπτικές συχνότητες) σε Εθνικό επίπεδο. Ο κάθε πολυπλέκτης μπορεί να φιλοξενήσει χρησιμοποιώντας την τρέχουσα τεχνολογία 12 προγράμματα SD ή 4 προγράμματα HD ή 3 προγράμματα ταυτόχρονης μετάδοσης σε SD και HD. Με τη νέα τεχνολογία DVB-T2 οι αντίστοιχες χωρητικότητες ανά πολυπλέκτη αυξάνονται σε 18 προγράμματα SD ή 6 προγράμματα HD ή συνδυασμό αυτών.
2) Η επιλογή της τεχνολογίας (τρέχουσα DVB-T ή η νέα DVB-Τ2) που θα χρησιμοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη την προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κράτη-μέλη να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογίες ώστε να επιτύχουν τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος, ενόψει του 2ου Ψηφιακού Μερίσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει ήδη ολοκληρώσει τη μετάβαση σε DVB-T2 ενώ οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία, Σερβία, Κροατία, Τσεχία, Ρουμανία κ.α.) έχουν ήδη σε παράλληλη λειτουργία την υφιστάμενη (DVB-T) και τη νέα τεχνολογία (DVB-T2). Στη χώρα μας οι πωλήσεις τηλεοπτικών συσκευών οι οποίες υποστηρίζουν την τεχνολογία DVB-Τ2 έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2014, σήμερα ξεπερνούν το 37% σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων της αγοράς, ποσοστό το οποίο συνεχώς αυξάνεται.
Όπως επισημάνθηκε με σαφήνεια από τον υπεύθυνο μελετητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου η επιλογή της τεχνολογίας DVB-T2 είναι μονόδρομος για τη διασφάλιση του μέγιστου αριθμού συχνοτήτων που είναι σπάνιος Εθνικός Πόρος για την Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις όμορες χώρες.
3) Η αναγκαιότητα ή μη ταυτόχρονης εκπομπής του ίδιου τηλεοπτικού περιεχομένου σε τυπική ευκρίνεια (Standard Definition) και σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition), λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δεκτών των τηλεθεατών θα είναι HD την ημερομηνία της μετάβασης, που δεν θα συμβεί νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2020 (με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2022) σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη Digea, ακόμα και με χρήση της τρέχουσας τεχνολογίας (DVB-T) μπορούν να φιλοξενηθούν τουλάχιστον 9 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας με ταυτόχρονη εκπομπή σε τυπική (SD) και υψηλή ευκρίνεια (HD) ή 12 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας σε υψηλή ευκρίνεια (HD) σε 3 κατ’ ελάχιστον πολυπλέκτες (από τους αναμενόμενους 6-9 της χώρας μετά το 2ο ψηφιακό μέρισμα) που αναμένεται να καταστούν διαθέσιμοι για διανομή προγράμματος ιδιωτικών σταθμών Εθνικής εμβέλειας.
O αριθμός αυτός διπλασιάζεται με χρήση των νέων τεχνολογιών που η χώρα οφείλει να υιοθετήσει εγκαίρως.