Τουλάχιστον 30%, αντί του 20% που προέβλεπε αρχικά η πρόταση της Προεδρίας της Μάλτας θα πρέπει να διαμορφώνεται η ποσόστωση των ευρωπαϊκών έργων στους καταλόγους των υπηρεσιών Video On Demand (VoD) σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσαν από κοινού η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Ρουμανία στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα του Οπτικοακουστικού τομέα και η οποία έγινε αποδεκτή.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες στη χώρα μας (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) το Netflix έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραγωγή ελληνικού σήριαλ, προφανώς στη λογική να αυξήσει περαιτέρω τη διείσδυσή του στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις για το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Ειδικότερα, μετά από διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε:
- Αυξημένη ποσόστωση 30% υπέρ των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων, αλλά και ισότιμη προβολή τους στους καταλόγους VoD.
- Δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα επιβολής τελών στις πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του VoD.
- Ένταξη και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας. Ρυθμίζονται, δηλαδή, και τα social media, στο βαθμό που τα οπτικοακουστικά μέσα (εικόνες, ήχος, βίντεο) συνιστούν ουσιαστικό μέρος της λειτουργίας τους.
- Δημιουργείται μηχανισμός διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των χωρών για τις περιπτώσεις που πάροχος περιεχομένου από ένα κράτος εκπομπής παραβιάζει τη νομοθεσία του κράτους λήψης.
Στην παρέμβασή του, ο Νίκος Παππάς, τόνισε –μεταξύ άλλων- τα εξής: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα απροστάτευτα, μετατρέποντας την Ευρώπη σε πεδίο άνισου ανταγωνισμού με τις διεθνείς παραγωγές». Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο κ. Παππάς δήλωσε: «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία του «made in Europe» οπτικοακουστικού προϊόντος. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Ελλάδα –οικοδομώντας, από την πρώτη στιγμή και ιδιαίτερα προσεκτικά, τις συμμαχίες της- ήταν μία από τις χώρες που συνέβαλαν καθοριστικά στην αναθεώρηση της αρχικής πρότασης προς το καλύτερο».