Η ανάπτυξη των Κυβερνητικών Δορυφορικών Επικοινωνιών (GOVSATCOM) στην Ελλάδα, τα οφέλη αυτών, οι τρόποι υλοποίησης και χρηματοδότησής τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο διμερούς συνάντησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελλάδας που οργάνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους της Ε.Ε. οι πρακτικές των φορέων, που μετέχουν στην ανάπτυξη υπηρεσιών GOVSATCOM στη χώρα μας, για εφαρμογές που σχετίζονται με τη διαχείριση κρίσεων, τη συνοριακή και θαλάσσια επιτήρηση, τη χρήση ασφαλών δορυφορικών δικτύων για διπλωματικές αποστολές, επιχειρήσεις FRONTEX, εφαρμογές στη ναυσιπλοΐα, κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμπεριέλαβε τις GOVSATCOM στις 4 σημαντικότερες δράσεις στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής και άμυνας και η σαφής εντολή του είναι να προετοιμαστεί τάχιστα η επόμενη γενιά Κυβερνητικών Δορυφορικών Επικοινωνιών, ενώ παράλληλα έχει συστήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων GOVSATCOM.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε μήνυμά του, ανέφερε: «Οι δορυφορικές επικοινωνίες αποτελούν ένα από τους βασικούς πυλώνες των οικονομικών δραστηριοτήτων στο διάστημα και μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικές και ασφαλείς υπηρεσίες στους πολίτες και στις επιχειρήσεις». Συμπληρώνοντας πως «η καταγραφή των απαιτήσεων, καθώς και ο εντοπισμός των φορέων (δημόσιων και ιδιωτικών), που δραστηριοποιούνται στο χώρο των δορυφορικών επικοινωνιών και του διαστήματος, αποτελεί σημαντικό βήμα για τον καθορισμό των αναγκών της χώρας μας στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό και ανάπτυξη των Κυβερνητικών Δορυφορικών Επικοινωνιών».
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, σημείωσε: «Η μοναδική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, που λειτουργεί ως πύλη της Ευρώπης από την Ασία και την Αφρική, και οι εξαιρετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες της, καθιστούν τη χώρα μας μοναδικό υποψήφιο για τη μόνιμη εγκατάσταση της GOVSATCOM και των αποστολών της». Ο κ. Μαγκλάρας προσέθεσε ότι το GOVSATCOM «θα συμβάλει σημαντικά στην αυτονομία της Ε.Ε., κατά τη λήψη αποφάσεων, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις που αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια, τις ανθρωπιστικές κρίσεις και τις φυσικές καταστροφές, καθώς και την ενίσχυση της επόμενης γενεάς δημόσιων υποδομών».
Στη συνάντηση μετείχαν, παράλληλα με τους φορείς του ελληνικού δημοσίου, εκπρόσωποι εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των διαστημικών εφαρμογών. Οι τελευταίοι τόνισαν τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδος στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που αναπτύσσουν τις ασφαλείς Δορυφορικές Κυβερνητικές Επικοινωνίες, για την τεχνολογική ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του βιομηχανικού κλάδου σε θέσεις εργασίας, καθώς και σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας.
Όλοι οι συμμετέχοντες φορείς, καθώς και οι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου επεσήμαναν τη σημασία της ανάπτυξης των Δορυφορικών Κυβερνητικών Επικοινωνιών, που έρχεται να συνδράμει η ίδρυση της Ελληνικής Διαστημικής Εταιρείας εκ μέρους του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, για την οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογική ανάπτυξη της νέας γενιάς τηλεπικοινωνιακών δικτύων.