Έπειτα από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων πέρασαν στο καταστατικό του ΟΤΕ οι εναπομείναντες δυνατότητες του δημοσίου να προβάλει βέτο σε αποφάσεις που λαμβάνει η διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία ασκείται από την Deutsche Telekom (μεγαλύτερος μέτοχος με 40%).
Η προσαρμογή του καταστατικού του ΟΤΕ δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση και την Deutsche Telekom με τη νέα συμφωνία μετόχων που υπέγραψαν στις αρχές του έτους με δεδομένο ότι σήμερα το ποσοστό του δημοσίου είναι 6% (άλλο ένα 4% έχει το ΙΚΑ) και μετά την πώληση του 5% από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) πρόκειται να μείνει 1%.
Βασική αλλαγή είναι ότι πλέον το δημόσιο διορίζει δύο από τα συνολικά 10 μέλη του διοικητικού συμβουλίου (παραμένουν ωστόσο 4 έως τη λήξη της θητείας τους τον Ιούνιο του 2018). Τα βέτο του δημοσίου αφορούν τυχόν αποφάσεις της διοίκησης για κλείσιμο ή εκκαθάριση της εταιρείας, αλλαγής έδρας ή πώλησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον ένα από τα δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου που διορίζονται από το δημόσιο θέσουν θέμα εθνικής ασφαλείας και το στοιχειοθετήσουν. Επίσης δεν μπορεί να αποφασιστεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με αποκλεισμό στη συμμετοχή του 1% του δημοσίου, ενώ έως το τέλος του 2018 δεν δύναται η DT να αποφασίσει μονομερώς την έξοδο του ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο.
Να σημειώσουμε ότι η DT ενοποιεί και σήμερα τα αποτελέσματα του ΟΤΕ στα δικά της ως εκ τούτου αποτελεί ερώτημα αν έχει λόγο να αυξήσει το ποσοστό της, ενώ για να τον βγάλει από το ΧΑΑ θα πρέπει να διαθέσει, με τη σημερινή κεφαλαιοποίησή του, περί τα 2,5 δις. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική εταιρεία για την απόκτηση του 40% έχει διαθέσει συνολικά 4,188 δις. ευρώ.
Σχετικά με τη διαδικασία για τη πώληση του 5% οι επιλογές του δημοσίου είναι δύο: Ανακοινώνει στην DT ότι επιθυμεί να πουλήσει το εν λόγω ποσοστό και η τιμή καθορίζεται βάσει του μέσου όρου της τιμής της μετοχής τις τελευταίες 25 μέρες. Η δεύτερη είναι να πραγματοποιήσει διαγωνιστική διαδικασία για το 5%, να ανακοινώσει στην DT το αποτέλεσμα της υψηλότερης τιμής και εκείνη να αποφασίσει αν θα το αγοράσει ή θα παραιτηθεί, οπότε πάει στον τρίτο ενδιαφερόμενο. Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στη φάση της επιλογής συμβούλου και δεν είναι γνωστό ποιο από τα δύο σενάρια θα επιλέξει.