Με γρηγορότερο ρυθμό χρειάζεται να «τρέξει» η Ελλάδα προς την Ψηφιακή Οικονομία για να πάψει να βρίσκεται στην 26η θέση της κατάταξης των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας – DESI) και αυτό παρά το γεγονός ότι με βάση τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έχει συντελεστεί συνολική βελτίωση 8,6%. Αναγκαίο είναι η χώρα μας να αναπτύξει τις ψηφιακές υπηρεσίες στο δημόσιο, όπως είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα και η ψηφιακή υπογραφή.
Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν χθες από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την ενιαία ψηφιακή αγορά, Andrus Ansip, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε οι περισσότερες και καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες κατά τις συναλλαγές με το δημόσιο δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη και κάνουν τους πολίτες να είναι περισσότερο απαιτητικοί στον τομέα αυτόν, κάτι που παρασύρει και τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τον κ. Ansip η Ελλάδα έχει να κάνει πάρα πολλά βήματα ακόμα στον τομέα της Ψηφιακής Οικονομίας. Εξήγησε ότι η κατάταξή της σε σχέση με πέρσι (26η θέση) δεν άλλαξε και σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι πρόοδο έχουν σημειώσει και οι υπόλοιπες χώρες με την Ιταλία, που βρίσκεται στην 25η θέση, να έχει βελτιωθεί κατά 9,7%.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ αναφέρθηκε και συνολικά στα βήματα που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη όσο αφορά την Ψηφιακή Οικονομία (αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στις Επικοινωνίες) και τόνισε ότι το κόστος για την Ευρώπη από τη μη μετάβαση στην Ψηφιακή Οικονομία εκτιμάται ετησίως σε 415 δις. ευρώ. Επίσης είπε ότι οι αναγκαίες επενδύσεις για όλες της χώρες είναι 500 δις. ευρώ. Από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι λείπουν περίπου 155 δις. ευρώ με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ να υπογραμμίζει ότι χρειάζεται αλλαγή των κανόνων προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις.
Ανέλυσε ακόμη τους στόχους που έχουν τεθεί. Σύμφωνα με αυτούς έως το 2025 όλοι οι πολίτες στις χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο 100 Mbps, ενώ θα πρέπει η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας (που επιτρέπει την ανάπτυξη πλήθους εφαρμογών επικοινωνίας των μηχανών) να είναι διαθέσιμη επίσης σε όλους. Ως ενδιάμεσος στόχος για την 5η γενιά είναι, το 2020, τουλάχιστον μια πόλη σε κάθε χώρα να έχει αναπτύξει πλήρως τη νέα τεχνολογία.
Επισημαίνεται ότι παγκόσμια ο ανταγωνισμός στην Ψηφιακή Οικονομία είναι εξαιρετικά μεγάλος με την Ιαπωνία να έχει ανακοινώσει ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 θα παρέχει εμπορικά πλήρως υπηρεσίες 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας και όπως είπε χθες χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, κρούοντας καμπανάκι στην ΕΕ και κυρίως στις χώρες που είναι πίσω, «στο ψηφιακό περιβάλλον ο νικητής τα παίρνει όλα…».