Νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) θέτει πλαίσιο κανόνων και προϋποθέσεων για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων και την καταχώρηση διαστημικών αντικειμένων ενώ προβλέπει την ίδρυση ελληνικής διαστημικής εταιρείας. Υπό τον τίτλο: «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – Καταχώρηση διαστημικών αντικειμένων – Ίδρυση ελληνικής διαστημικής εταιρείας» ετέθη σε δημόσια διαβούλευση ως τις 2 Μαΐου.
Μεταξύ άλλων ρυθμίζει τους όρους και τη διαδικασία αδειοδότησης, την ευθύνη για ζημίες που προκαλούνται από διαστημικά αντικείμενα, καθώς και την εποπτεία των διαστημικών δραστηριοτήτων, την τήρηση Εθνικού Μητρώου/Αρχείου για την καταγραφή διαστημικών αντικειμένων. Οι διατάξεις του εφαρμόζονται σε διαστημικές δραστηριότητες που ασκούνται εντός της Ελληνικής Επικράτειας, εκτός της χώρας εάν χρησιμοποιούνται εγκαταστάσεις, προσωπικό ή κινητή-ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου ή που υπάγονται στη δικαιοδοσία του, καθώς και ανεξαρτήτως τοποθεσίας, εφόσον διεξάγονται από φυσικά πρόσωπα ελληνικής υπηκοότητας ή νομικά πρόσωπα που εδρεύουν στην Ελλάδα και εάν αυτό προβλέπεται από διεθνή Συμφωνία ή Συνθήκη. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που διεξάγει διαστημικές δραστηριότητες χωρίς αδειοδότηση, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη, καθώς και με πρόστιμο από 30.000 έως 300.000 ευρώ.
Παράλληλα συστήνεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο «ΕΛ. Δ.Ο. Α.Ε.» η οποία εποπτεύεται από τον υπουργό ΨΗΠΤΕ. Σκοπός της είναι μεταξύ άλλων η αναζήτηση, προώθηση και συμμετοχή ή/και διαχείριση προγραμμάτων και έργων σχετικά με τις διαστημικές καθώς και η διαμόρφωση πρότασης για την εθνική στρατηγική στον τομέα του διαστήματος.
Σκοπός της επίσης είναι ο συντονισμός, η υποστήριξη και η κινητοποίηση φορέων, υπηρεσιών και νομικών προσώπων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την προώθηση, διάχυση και αξιοποίηση της διαστημικής πολιτικής της Ελλάδας, ο συντονισμός και η συνεργασία των εθνικών εκπροσώπων στον τομέα του διαστήματος και των εφαρμογών του, η ανάπτυξη ευρωπαϊκών και διεθνών συνεργασιών, η ανταλλαγή και σύνθεση γνώσεων, καινοτομίας και δράσεων προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ανταποδοτική συμμετοχή της χώρας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς διαστήματος, σε ευρωπαϊκά ή διεθνή διαστημικά προγράμματα, καθώς και η σχεδίαση προγραμμάτων για την εξυπηρέτηση εθνικών, επιστημονικών, επιχειρησιακών και αναπτυξιακών αναγκών στις οποίες το διάστημα έχει πρωταρχικό ρόλο.
Η ΕΛ. Δ.Ο. προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου για απασχόληση ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής ή με σύμβαση έργου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, δύναται να προσλαμβάνει έως δέκα ειδικούς επιστήμονες εγνωσμένης αξίας στο εξειδικευμένο πεδίο του Διαστήματος και για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών του Δημόσιου κατά τον έλεγχο των διαστημικών δραστηριοτήτων και την εποπτεία των διαστημικών αντικειμένων.
Σχετικά με την επικείμενη ίδρυση διαστημικού φορέα ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, δήλωσε «η αναγκαιότητα σύστασης ελληνικής διαστημικής εταιρείας, που θα έχει συντονιστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες, είναι προφανής. Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που δεν διαθέτει διαστημικό φορέα, ώστε να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της στο διαστημικό φάσμα, καθώς και την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτουν οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς Οργανισμοί. Αυτό αλλάζει σήμερα».