Σενάριο για την προκήρυξη μέχρι 6 τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας προκρίνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) συνεπικουρούμενο από τη σχετική συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του ΕΣΡ (Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης) και της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για τις τεχνικές δυνατότητες του φάσματος.
Το σενάριο αυτό βασίζεται στη λογική ότι οι δίαυλοι (ή πολυπλέκτες) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν είναι 5 (από 8 σήμερα) με συνέπεια αυτοί που διατίθενται στα ιδιωτικά κανάλια να περιοριστούν από 4 σε 2. Βάσει του σεναρίου αυτού 2 θα εξακολουθήσει να έχει η ΕΡΤ και 1 τα περιφερειακά κανάλια.
Σύμφωνα με την ίδια λογική, εφόσον έπειτα από τον συντονισμό που επιχειρείται όσο αφορά τις συχνότητες με τις όμορες χώρες, προκύψουν επιπλέον δίαυλοι τότε θα μπορούσε συμπληρωματικά να προκηρυχθεί ακόμα ένας μικρός αριθμός αδειών. Στο σημείο αυτό δημιουργείται το ερώτημα γιατί εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τον συντονισμό η χώρα «αυτοπεριορίζεται» όσο αφορά τους διαύλους, καθώς και γιατί επέρχεται μια τέτοια σημαντική μείωση των διαθέσιμων πόρων.
Η άποψη για μέχρι 6 κανάλια υποστηρίζεται από τον καθηγητή του ΕΜΠ, Χρήστο Καψάλη και έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, υιοθετηθεί και από τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ Δημήτρη Τσαμάκη.
Στο μεταξύ αν είναι μόνον δύο οι δίαυλοι που θα διατεθούν στα ιδιωτικά κανάλια πιθανότατα το δημόσιο να κληθεί να επιστρέψει χρήματα στη Digea η οποία κατέβαλε τίμημα για 4. Επίσης, δεν είναι δεδομένο ότι σε κάποιες από τις περιφέρειες μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους όλα τα τοπικά κανάλια εφόσον στους περιφερειακούς σταθμούς διατεθεί ένας μόνον δίαυλος.