Περαιτέρω μείωση 2,7% σημείωσαν τα δημόσια έσοδα από το ειδικό τέλος στην κινητή τηλεφωνία το 11μηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος το 2015. Η νέα πτώση καταδεικνύει τη μειούμενη αποδοτικότητα της υπερφορολόγησης των κινητών επικοινωνιών για το δημόσιο, καθώς οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών εντείνουν την ύφεση στον κλάδο. Το φορολογικό βάρος στις κινητές επικοινωνίες στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην ΕΕ-28 και οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ειδικό τέλος.
Τα παραπάνω είναι στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) η οποία συνεργάζεται για την εκπόνηση μελέτης για την πορεία του κλάδου, σε τακτά διαστήματα, με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σύμφωνα με την ΕΕΚΤ η υπερφορολόγηση έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να υπολείπεται έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας, τη χρήση δεδομένων μέσω κινητών επικοινωνιών και την ανάπτυξη των αντίστοιχων υπηρεσιών και εφαρμογών.
Η χρήση δεδομένων ανά συνδρομητή στην Ελλάδα είναι στο ένα τρίτο του επιπέδου άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ υπολείπεται ακόμη και έναντι χωρών όπως η Ρουμανία και η Πορτογαλία (Ελλάδα 0,9 GB ανά συνδρομητή έναντι 3,1 στο σύνολο της ΕΕ).
Αναλυτικότερα βάσει των στοιχείων της ΕΕΚΤ, το 2016 τα έσοδα υπηρεσιών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έναντι του 2015 μειώθηκαν 4,5% στα 1.782,1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πάντως ότι ο ρυθμός μεταβολής αποκλιμακώνεται και στο τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης έγινε θετικός για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη. Το EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκε πέρσι στα 701,5 εκατ. ευρώ έναντι 720 εκατ. (μείωση 2,5%).
Τα συνολικά έσοδα από την κινητή τηλεφωνία μειώθηκαν με ρυθμό 5,9% το 2016. Την ίδια χρονιά οι τιμές ανά λεπτό ομιλίας μειώθηκαν κατά 6% έναντι της ίδιας περιόδου το 2015, αλλά ο χρόνος ομιλίας αυξήθηκε 1,7%.
Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) περιορίστηκε με ρυθμό 2,8% το 2016 λόγω της μείωσης των τιμών (στα 9,4 ευρώ το δ’ τρίμηνο).
Ο αριθμός των συνδρομητών αυξήθηκε τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους αλλά μειώθηκε απότομα το τελευταίο τρίμηνο σε 16.290.000 κλείνοντας το έτος στο ίδιο επίπεδο με το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
Ωστόσο, παρά τη μείωση των βασικών μεγεθών το ποσοστό των εσόδων που δαπανάται σε επενδύσεις αυξήθηκε το 2016 στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πολλά έτη. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το 2016 επένδυσαν το 19% των εσόδων από υπηρεσίες (340 εκατ. ευρώ) και το 48% του EBITDA χωρίς στα μεγέθη αυτά να περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε άδειες.
Όπως επισημαίνει στο «infocom.gr» ο Γιώργος Στεφανόπουλος γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ «οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παραμένουν από τους μεγαλύτερους και σταθερότερους επενδυτές στην ελληνική οικονομία. Για να το πετύχουν αυτό θωράκισαν πρώτα τη βιωσιμότητά τους. Είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες με 42 χιλιάδες θέσεις εργασίας περίπου (άμεσες και έμμεσες) προσφέρουμε συνεχώς υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες σε τιμές που βαίνουν μειούμενες και συμβάλλουμε με 9,5 δισ. (5,4%) στο ΑΕΠ, ενώ αν κατορθώσουμε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση δεδομένων το 2020, θα μπορέσουμε να συμβάλουμε περαιτέρω στο ΑΕΠ με επιπλέον 2,2% (4,49 δισ.) και στα δημόσια έσοδα με επιπλέον 2,06 δισ. ευρώ».