«Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τον κόσμο με την τεχνολογία. Επιτέλους, πρέπει να σταματήσουν τα μικροσυμφέροντα των λίγων να σταματούν την ανάπτυξη των πολλών, δηλαδή την ανάπτυξη της χώρας μας…» επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο συνέδριο «Game Changer – Digital Growth».
Σε μια ιδιαίτερα εύστοχη και περιεκτική ομιλία επεσήμανε με έμφαση ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δικού μας οικοσυστήματος, δεν είναι πλέον θέμα επιλογής. Είναι θέμα επιβίωσης και, σε δεύτερο χρόνο, ανάπτυξης. Πρέπει να αλλάξουμε για να μην μείνουμε εκτός εποχής. Σε όσους προβάλλουν ακόμα αντιστάσεις, ως manager θα έλεγα ότι πρέπει να αλλάξουμε γιατί μας συμφέρει, και ως πατέρας, γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας.»
Όπως είπε «ζούμε ήδη στο Digital Age. Συμμετέχουμε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση που αλλάζει τα πάντα. Τον τρόπο που μαθαίνουμε, που εργαζόμαστε, που ζούμε. Τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον εαυτό μας μέσα σε αυτόν. Η αλλαγή που βιώνουμε είναι πρωτίστως κοινωνική. Αλλά και οικονομική.»
Ο επικεφαλής του ΟΤΕ προσπαθώντας να αφυπνίσει δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πίσω: «Σύμφωνα με τον δείκτη DESI που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είμαστε 26οι μεταξύ των 28 χωρών. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξής μας είναι κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χάνουμε έδαφος. Πρέπει λοιπόν να δράσουμε, και μάλιστα γρήγορα. Είναι ευκαιρία για τη χώρα μας και για την επιχειρηματικότητα, να κάνουμε το απαιτούμενο άλμα προς τα εμπρός».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έχουν γίνει όπως η δημιουργία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, προσθέτοντας ωστόσο ότι «μπορούν και πρέπει, να γίνουν πολύ περισσότερα». Συμπλήρωσε ότι ο ΣΕΒ αναδεικνύει σε εθνική προτεραιότητα την κατάρτιση ενός συνεκτικού πλάνου δράσης σε εθνικό επίπεδο και πρόσθεσε: «χρειαζόμαστε: Σταθερό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Καλύτερη αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ. Ουσιαστική στροφή στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία.»
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τσαμάζ η χώρα χρειάζεται υποδομές, τα δίκτυα Νέας Γενιάς τα οποία είναι τόσο σημαντικά για την εποχή μας, όσο ήταν ο σιδηρόδρομος τον 19ο αιώνα και οι εθνικές οδοί και το τηλέφωνο τον 20ο. Όπως υπογράμμισε «απαιτείται να γίνουν τεράστιες επενδύσεις άμεσα και κυρίως ιδιωτικές. Η διάθεση υπάρχει. Στη σταθερή ήδη δημιουργούνται τα δίκτυα οπτικών ινών, ωστόσο, η διάθεση των παρόχων και επενδυτών δεν αρκεί. Αυτές οι επενδύσεις πρέπει να διευκολυνθούν. Οι υποδομές του μέλλοντος προϋποθέτουν:
- Ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει και να διευκολύνει την ανάπτυξη των κινητών και σταθερών δικτύων. Ήδη γίνονται βήματα με την νομοθέτηση μέτρων που θα μειώσουν το κόστος ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς, αλλά παραμένει κρίσιμη η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας.
- Κρατικές ενισχύσεις που θα πρέπει να είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές των ιδιωτικών επενδύσεων.
- Ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά.
- Επιβράβευση όσων επενδύουν και όχι τιμωρία.
- Κατάργηση της υπερφορολόγησης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
- Ειδικά για την κινητή, χρειάζεται να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης και να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
- Και το κυριότερο: ο νόμος πρέπει να γίνει αποδεκτός από τις τοπικές κοινωνίες και να εφαρμοστεί τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι από την ανάπτυξη δικτύων, ασύρματων και ενσύρματων, σε μια περιοχή ωφελούνται, πρώτα απ’ όλα, οι κάτοικοι και οι τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποκτούν πρόσβαση σε προηγμένες υπηρεσίες και σε αγορές εκτός των συνόρων της περιοχής τους.
Συνολικά, η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς χρειάζεται προσοχή: Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε του χρόνου ούτε των πόρων για ατέρμονες διαβουλεύσεις και διαδικασίες. Αλλιώς κινδυνεύουμε να χάσουμε συνολικά το τρένο της ψηφιακής ανάπτυξης. Και αυτό θα είναι πλήγμα, όχι μόνο για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αλλά για όσους κλάδους χρησιμοποιούν τις τηλεπικοινωνίες. Δηλαδή όλους.»
Να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ έχει διαμορφώσει ειδική Ομάδα Εργασίας για την Ψηφιακή Οικονομία. Αποστολή της είναι η προώθηση της ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας στην Ελλάδα και η διεύρυνση της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Με πρωτοβουλία της ομάδας εργασίας εκπονείται μελέτη με θέμα «Ψηφιακή Στρατηγική για την Ελλάδα» η οποία θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα.