Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δράσης έρευνας και καινοτομίας ΝΕΧΕS (NeXt generation Emergency Services), το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διοργανώνει το NEXES App Challenge, ένα διαδραστικό διαγωνισμό για την ανάδειξη εφαρμογών πραγματοποίησης επείγουσας κλήσης επόμενης γενιάς για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης (Next Generation 112 Emergency response Apps) όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν με το ανοιχτό λογισμικό (NEXES API) και την πλατφόρμα του NEXES.
Οι εφαρμογές που υλοποιούνται από το NEXES ακολουθούν τις αρχές της καθολικής πρόσβασης και απευθύνονται τόσο σε πολίτες όσο και στους χειριστές των συστημάτων άμεσης βοήθειας με πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας του πολίτη με το κέντρο άμεσης βοήθειας και τις μονάδες διαχείρισης επειγόντων. Χαρακτηριστικά εφαρμογών που ενδιαφέρουν το διαγωνισμό και το NEXES είναι μεταξύ άλλων:
- Ενσωμάτωση εντολών ομιλίας (voice control)
- Μετατροπή φωνητικού μηνύματος σε κείμενο (speech to text integration)
- Ενσωμάτωση προκαθορισμένων μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης
- Αυτόματη (επανά)κληση βάσει ανίχνευσης συμβάντος / κατάστασης χρήστη
- Σιωπηρή εκκίνηση εφαρμογής (π.χ. με αναγνώριση χειρονομίας του χρήστη της έξυπνης συσκευής)
- Διαχείριση ληφθέντων προειδοποιήσεων / μηνυμάτων δημόσιου συναγερμού (βάσει και της γεωγραφικής θέσης)
Νέοι προγραμματιστές, σχεδιαστές εφαρμογών για έξυπνες συσκευές πάροχοι υπηρεσιών επείγουσας κλήσης και άμεσου εντοπισμού γεωγραφικής θέσης αλλά και τελικοί χρήστες στον τομέα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης από την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εφαρμογές τους στην κατηγορία των 112 Next Generation Emergency Services ή να δημιουργήσουν από την αρχή μια εφαρμογή χρησιμοποιώντας την ιδιαίτερα καινοτόμο Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών του NEXES (ΝΕΧΕS API). Τέλος, φιλοδοξώντας να παρουσιάσει χαρακτηριστικά εφαρμογών φιλικά σε άτομα με ειδικές ανάγκες, δίνεται η δυνατότητα και σε μελλοντικούς χρήστες τέτοιων εφαρμογών, μη προγραμματιστές, να συμμετέχουν με την περιγραφή μιας ιδέας προς υλοποίηση.
Το διάστημα υποβολής εφαρμογών (η’ ιδεών) για το NEXES App Challenge αναμένεται να ξεκινήσει στις 6 Μαρτίου 2017 και να ολοκληρωθεί στις 14 Μαΐου 2017. Τη λήξη του διαγωνισμού θα ακολουθήσει η πραγματοποίηση, στις 23 Μαΐου 2017, εντός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενός ανοιχτού ημερήσιου εργαστηρίου (Workshop) αφιερωμένου στα αποτελέσματα του διαγωνισμού με αντιπροσωπευτική παρουσία από όλες τις ομάδες του NEXES και με προσκεκλημένους καταξιωμένους ομιλητές τόσο από το χώρο της έρευνας όσο και των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης, όπου θα αναδειχθούν οι καλύτερες ιδέες και θα συζητηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές για τη μελλοντική εφαρμογή των προτάσεων των συμμετεχόντων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό, θα μπορούσατε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του: http://nexesappchallenge.eu/
Λίγα λόγια το NEXES
Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο NEXES – NEXt generation Emergency Services», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Ορίζοντας 2020, είναι μια δράση έρευνας και καινοτομίας (RIA), η οποία στοχεύει στη δημιουργία υπηρεσιών και τεχνολογιών επόμενης γενιάς για την αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης.
Με την ενσωμάτωση επικοινωνιών που βασίζονται σε πρωτόκολλα IP και τεχνολογιών διαλειτουργικότητας, το NEXES αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τομέα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, με τελικό στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας με μεγαλύτερα επίπεδα ασφάλειας για τους πολίτες της.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο NEXES αλλά και το σημαντικό ρόλο του ΕΠΙΣΕΥ στην υλοποίησή του, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Δρ. Άγγελο Αμδίτη (a.amditis@iccs.gr), Διευθυντή Έρευνας του ΕΠΙΣΕΥ, Επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας I-SENSE (http://isense.iccs.gr/).
Στοιχεία έργου:
Διάρκεια: 36 μήνες, Μάιος 2015 – Απρίλιος 2018
Χρηματοδότηση: 5,760,836,00 €
Συντονιστής: RINICOM
Επίσημη ιστοσελίδα: http://nexes.eu/
Κοινοπραξία: 17 εταίροι από 9 κράτη-μέλη της ΕΕ και 1 συνεργαζόμενη χώρα
- RINICOM – Ηνωμένο Βασίλειο
- Ambulance and Emergency Physicians Association (AAHD) – Τουρκία
- AIMTECH CONSULTING LIMITTED – Ηνωμένο Βασίλειο
- Azienda Regionale Emergenza Urgenza (AREU) – Ιταλία
- Minstero dell’ Interno (CNVVF) – Ιταλία
- DEVERYWARE – Γαλλία
- EUROPEAN UNION OF THE DEAF AISBL (EUD) – Βέλγιο
- Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) – Ελλάδα
- INSTA DEFSEC OY (IDS) – Φινλανδία
- OMNITOR AB – Σουηδία
- ORANGE ROMANIA SA (ORO) – Ρουμανία
- POLISIAMMATTIKORKEAKOULU (POLAMK) – Φινλανδία
- Prefecture de Police (PP) – Γαλλία
- TEAMNET INTERNATIONAL SA – Ρουμανία
- TELEKOM SLOVENIJE DD (TS) – Σλοβενία
- UNIVERZA V LJUBLJANI (UL) – Σλοβενία
- POLICE AND CRIME COMISSIONER FOR WEST YORKSHIRE (WYP) – Ηνωμένο Βασίλειο