Το επόμενο κύμα της τεχνολογικής επανάστασης θα είναι αυτό που ονομάζεται «αυτοματοποίηση των πάντων», το οποίο θα οδηγείται από κάθετες βιομηχανίες, σε αντίθεση με την προηγούμενη εποχή των smartphones που καθοδηγείται από τους καταναλωτές.
Η βιομηχανία, τα logistics, η αυτοκινητοβιομηχανία, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσουν στην ανάγκη για αξιόπιστα, υψηλής απόδοσης, ασφαλή δίκτυα. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η εφαρμογή διασυνδεδεμένων συστημάτων στα αυτοκίνητα (για ασφάλεια, πληροφόρηση ή διασκέδαση), την υγεία, τις μεταφορές, τη διακίνηση και αποθήκευση αγαθών, μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα κατά 10% . Για τη Nokia, το 4G δεν είναι αρκετό αφού η καθυστέρηση απόκρισης του δικτύου (latency) δεν επιτρέπει αλληλεπίδραση συστημάτων σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι αντιδράσεις να γίνονται ακαριαία και να μη συσσωρεύεται νεκρός χρόνος.
Χρειάζεται λοιπόν επανασχεδιασμός της αρχιτεκτονικής των δικτύων, ιδιαίτερα στο σημείο που το δίκτυο επικοινωνεί με την τερματική συσκευή. Σκοπός της Nokia είναι ο κόσμος να υιοθετήσει ένα νέο τύπο του δικτύου που θα λειτουργήσει ως ένα παγκόσμιο νευρικό σύστημα δίνοντας κίνηση στην 4 βιομηχανική επανάσταση.
Στο -διπλάσιο από το περσινό- περίπτερο της Nokia, συναντηθήκαμε και φέτος με την Francesca Sartori, Head of Operators Business Strategies της Nokia και κουβεντιάσαμε για το μέλλον των δικτύων από την σκοπιά της Nokia, και τα ωφέλη που έχει αποκομίσει η Φινλανδική εταιρεία από τις ως τώρα εξαγορές εταιρειών στη στρατηγική που έχει χαράξει να τοποθετηθεί ισχυρά σε κάθετες αγορές όπως η υγεία.