Αυξημένα έσοδα και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) είχε το 2016 η Wind, ενώ συνολικά και έπειτα από 8 χρόνια πτώσης, η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Wind, τα έσοδα του κλάδου το 2016 διαμορφώθηκαν σε 4,1 δις. ευρώ, σταθερά σε σχέση με το 2015 (με την κινητή να εμφανίζει έσοδα 1.8 δις. ευρώ και την σταθερή 2,1 δις. ευρώ).
Η Wind την περσινή χρονιά αύξησε τα έσοδά της κατά περίπου 3% σε σχέση με το 2015, στα 476 εκατ. ευρώ και τα EBITDA 7% στα 91 εκατ. ευρώ. Για το 2017, εφόσον οι γενικότερες συνθήκες στη χώρα θα παραμείνουν ως έχουν, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια περαιτέρω βελτίωση του EBITDA (μονοψήφια) με παράλληλη μικρή ανάπτυξη των εσόδων.
Σε επίπεδο αγοράς ο διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής, σε ενημέρωση των ΜΜΕ σημείωσε πως στις τηλεπικοινωνίες καταγράφεται μια δυναμική ανάκαμψης, εξαιτίας και της σημαντικής πτώσης που έχει προηγηθεί (44% από το 2008 στο 2016) και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ ο κλάδος θα μπορούσε να πάει καλύτερα από την οικονομία. Συμπλήρωσε, πάντως, πως αν παραμείνουν οι συνθήκες ως έχουν σήμερα το πιθανότερο είναι να έχουμε μια χρονιά με επιδόσεις ίδιες με την προηγούμενη.
Η Wind για φέτος σχεδιάζει επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ σε υποδομές (πέρσι υλοποίησε επενδύσεις ύψους 93 εκατ. ευρώ) και στο τέλος του έτους θα ξεκινήσει να παρέχει υπηρεσίες τηλεόρασης. Θα λανσάρει υπηρεσία multiscreen βίντεο. Οι συνδρομητές της θα έχουν πρόσβαση σε ζωντανές και catch-up τηλεοπτικές μεταδόσεις και σε ένα πλούσιο κατάλογο βίντεο On-Demand (VOD), από οποιαδήποτε συσκευή επιθυμούν ακόμη και tablet, smartphone ή υπολογιστή. Στο πλαίσιο αυτό συζητά με τη Vodafone για πιθανή συνεργασία στο περιεχόμενο καθώς και με τη Digea που έχει ανάλογα σχέδια χωρίς να υφίσταται ακόμα συγκεκριμένη συμφωνία.
Με δεδομένες τις εξελίξεις στη Forthnet (οι πιστώτριες τράπεζες δύναται να αναλάβουν τον έλεγχό της) ο κ. Ζαρκαλής απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε πως υπόθεση εξαγοράς της παραμένει σε δεύτερο πλάνο για τη Wind, η οποία θα ασχοληθεί εκ νέου, εφόσον υπάρξει κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Στο πλαίσιο αυτό παύει να ισχύει η συμφωνία με τη Vodafone που αφορούσε τις μετοχές που κατέχουν οι δύο εταιρείες στη Forthnet. Αναφορικά με τη Cyta, επίσης θα εξεταστεί η όποια πρόταση παρουσιαστεί. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Wind συνεχίζει να πιστεύει στην ενοποίηση της αγοράς.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Wind η κινητή τηλεφωνία συνεισφέρει το 65% των συνολικών εσόδων της εταιρείας, με τη σταθερή τηλεφωνία ωστόσο να είναι σε τροχιά ανόδου καθώς ήταν ο τομέας που σημείωσε σημαντική αύξηση στον τζίρο (11%). Στην σταθερή τηλεφωνία οι πελάτες με απελευθερωμένη γραμμή (LLU) αυξήθηκαν κατά 9% στις 559.000 στο τέλος 2016, με το μερίδιο αγοράς να ανεβαίνει αντίστοιχα κατά 1,8 μονάδες στο 26,8%. Το 49% των συνδρομητών κινητής της Wind έχουν πλέον και συμβόλαιο σταθερής τηλεφωνίας.
Στην κινητή τηλεφωνία το μερίδιο στους ενεργούς πελάτες διατηρήθηκε στο 20%. Οι κάτοχοι smartphone που αξιοποιούν υπηρεσίες data στη συνδρομητική βάση της Wind αυξήθηκαν κατά 30% (763.000 σε σύνολο συνδρομητών περίπου 3 εκατ.) ενώ η χρήση data από κατόχους smartphone διπλασιάστηκε.
Πορεία ανόδου κατέγραψαν και οι δείκτες ικανοποίησης των πελατών, ενώ μείωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είχαν και οι αποσυνδέσεις (churn) σε κινητή και σταθερή.
Στις θετικές επιδόσεις του 2016 συνέβαλαν τα νέα καταστήματα της Wind, 175 σε όλη την Ελλάδα, που σημείωσαν αυξημένες πωλήσεις σε πωλήσεις συσκευών και αξεσουάρ (+46%) και διεκπεραίωσαν περισσότερες από 7,5 εκατομμύρια συναλλαγές στη διάρκεια του περασμένου έτους. Η επένδυση της Wind στη λιανική συνεχίζεται και θα αγγίξει συνολικά τα 20 εκατ. ευρώ.
Το 2016 συνεχίστηκαν οι εντατικές επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύου 4G σε όλη την Ελλάδα, πετυχαίνοντας μέσα σε ενάμισι χρόνο τον τριπλασιασμό της κάλυψης 4G. Πρόκειται για ανάπτυξη σε χρόνο ρεκόρ και από τις πιο γρήγορες αναπτύξεις δικτύου 4G σε όλη την Ευρώπη. Οι μεγάλες επενδύσεις για το 4G θα συνεχιστούν ως και το 2018, οπότε η πληθυσμιακή κάλυψη του 4G της Wind θα αγγίξει το 100%.
Η εστίαση στις στρατηγικές προτεραιότητες συνδυάστηκε με σημαντικές εξελίξεις για τη Wind που στη διάρκεια του 2016 ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. Ευρώ και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 25 εκατ. Ευρώ, ενισχύοντας την ταμειακή της ρευστότητα. Επίσης η εν λόγω εταιρεία προετοιμάστηκε για την ανάπτυξη του δικτύου νέας γενιάς στη σταθερή τηλεφωνία, ολοκληρώνοντας με επιτυχία πιλοτικό έργο εγκατάστασης οπτικών ινών ως τον τελικό χρήστη (FTTc & FTTb) σε Αθήνα και περιφέρεια.